Wiem, że wielu z Was nie znosi szpinaku i ma jak najgorsze wspomnienia z dzieciństwa związane z burą papką na przedszkolnym talerzu. Ale tamten szpinak to już przeszłość i czas odkryć wspaniały i bogaty w wartości odżywcze szpinak na nowo. Zwłaszcza, że jest tak łatwo dostępny świeży, a mrożony można bez problemu kupić w liściach. Wiosną tęsknimy za czymś świeżym, zielonym, zmęczeni trochę warzywami korzeniowymi. Nie smakują już zresztą tak dobrze po zimowym przechowywaniu. Szpinak pyszny jest już bez gotowania, w sałatkach. A sałatki ze szpinakiem to nic prostszego do przygotowania.

Liście szpinaku, dokładnie umyte i wysuszone (dobra jest do tego suszarka do sałaty), pasują niemalże do wszystkiego. Do prostych sałat ze smażonym boczkiem, do owoców, orzechów i rozmaitych serów. Jak zawsze zachęcam do komponowania własnych zestawów. Jak choćby ten na zdjęciu – z awokado i orzeszkami piniowymi. Poniżej kilka moich propozycji na pyszne sałaty ze szpinaku.


Szpinak z pierożkami tortellini, kiełbasą chorizo i czerwoną cebulą

Sałatka makaronowa ze świeżym szpinakiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.

Szpinak z pomarańczami i czerwonym pieprzem

Szpinak z truskawkami i octem balsamicznym

Szpinak z chrupkim boczkiem i sadzonym jajkiem

Przepis na wszystkie sałatki ze zdjęć jest podobny. Przygotuj wszystkie składniki. Wymieszaj. Do sałatki dodaj umyte i osuszone liście szpinaku. A całość obficie skrop aromatycznym sosem sałatkowym. Do szpinakowej sałatki pasuje każdy rodzaj sosu, zarówno na bazie oliwy jak i jogurtu.

A sery czy orzechy? Do szpinaku pasuje każdy rodzaj sera – kozi – miękki i twardy, pleśniowy typu rokpol, mozzarella, parmezan czy nasz rodzimy rubin w cienkich płatkach. Idąc dalej dodajemy do sałatki orzechy lub ziarna i suszone owoce. Włoskie, laskowe, nerkowce, migdały, żurawina, morele, figi lub rodzynki.

Wiosna i lato sprzyjają sałatkom. Może dziś dla odmiany, spróbujecie sałatek ze szpinakiem zamiast sałaty.

Zapraszam do gotowania i czytania bloga.