Mam nadzieję, że wszyscy przekonaliście się już do szpinaku i dawno przestał kojarzyć się z mało apetyczną papką z czasów dzieciństwa. Szpinak jest moim zdaniem fantastyczny. A przyrządzenie szpinaku jest naprawdę proste. Świeży szpinak z patelni to chwila. Jedyne, co zajmuje czas to porządne wymycie i wysuszenie liści. Gdy nie mam czasu chętnie korzystam z mrożonego szpinaku. Smakiem nie ustępuje wiele świeżemu a jest łatwiejszy do przygotowania (bez mycia i suszenia) i dostępny cały rok. Lubię szpinak, jako jarzynkę do obiadu, farsz do mięsa, tarty albo ciasta francuskiego. Szpinak sprawdza się świetnie także w zapiekankach np. makaronowych. Aby docenić szpinak trzeba go odpowiednio przyprawić, a przede wszystkim nie gotować za długo. Nie chcemy stracić pięknego, zielonego koloru i subtelnego smaku.
https://www.przepisy.pl/przepis/duszony-szpinak-z-czosnkiem
Pierś z kurczaka faszerowana kremowym szpinakiem z mozzarellą:
4 porcje
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 450 g świeżego (umytego i osuszonego) lub mrożonego (rozmrożonego i odciśniętego z nadmiaru wody) szpinaku
- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowego Knorr
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%
- ½ średniej, drobno posiekanej, cebuli
- 2 opakowania sera mozzarella
- 4 suszone pomidory, odsączone z oleju
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
Przygotowanie:
W garnku podsmaż cebulę i szpinak, dodaj pokrojone w kostkę suszone pomidory. Wymieszaj śmietankę z sosem Knorr i dodaj do szpinaku. Zagotuj, pozostaw na gazie 1-2 minuty. Następnie odstaw i ostudź szpinak. Dodaj do szpinaku pokrojony w kostkę ser mozzarella. Natnij pierś kurczaka tak, aby powstała kieszonka. Nadziej kieszonkę farszem szpinakowym. Zepnij pierś wykałaczką. Piersi oprósz delikatnie przyprawą do kurczaka Knorr i szybko przesmaż na patelni na złoto. Następnie ułóż piersi w formie do zapiekania i dopiecz w piekarniku rozgrzanym uprzednio do 190 C przez około 10 minut. Piersi można podać z sosem pomidorowym Toscana lub Bolognese. A nadzienie dodatkowo wzbogacić orzeszkami piniowymi.
Jeszcze kilka słów o rozmrażaniu szpinaku i ogólnie warzyw mrożonych. Dobrze jest rozmrażać je stopniowo a następnie odsączyć z wody. Jeżeli spieszycie się bardzo, to właśnie w takiej chwili przydaje się kuchenka mikrofalowa.
https://www.przepisy.pl/przepis/szpinak-zapiekany-w-kajzerkach
Komentarze (0)