Szpinak duszony z czosnkiem - przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Duszony szpinak z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

226 osób wydrukowało

Pobierz pdf

432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem na margarynie, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj gałkę muszkatołową i sok z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Taki szpinak możesz podawać jako samodzielną potrawę, np. z bagietką lub jako dodatek do mięs i ryb.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 23.06.2021

    No dobra, a gdzie ten czosnek..?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony szpinak z czosnkiem Duszony szpinak z czosnkiem

Szpinak po latach niebytu triumfalnie wraca na polskie stoły. Dlaczego? Bo w końcu nauczyliśmy się go porządnie przyrządzać! Szpinak sam w sobie jest raczej mdły i pozbawiony smaku. Jeśli jednak dobrze go doprawisz i połączysz z ciekawymi dodatkami, stworzysz niezapomnianą potrawę. Istnieje duża szansa, że duszony szpinak z czosnkiem stanie się twoim ulubionym dodatkiem do posiłków.

Dla kogo?

Wyrazisty smak duszonego szpinaku otrzymasz dzięki dodaniu sosu czosnkowo-serowego oraz przypraw. Całość będzie niesamowicie kremowa, jeśli sos połączysz ze śmietaną. Szpinak duszony z czosnkiem doprawia się także gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Warzywo z pewnością nie będzie nijakie i przypadnie do gustu smakoszom, którym zależy na przyrządzaniu aromatycznych i zdecydowanych w smaku specjałów – takich jak nasz przepis na szpinak z cebulą i czosnkiem.

Na jaką okazję?

Gotujesz dla całej rodziny i zdarza się, że niektórzy domownicy kręcą nosem, widząc na talerzach warzywa? Szpinak w sosie śmietanowym z czosnkiem to zupełnie inna historia. Przy obiedzie, zamiast marudzenia, usłyszysz pytania o dokładki!

Czy wiesz, że?

Aby zrobić szpinak ze śmietaną i czosnkiem, wystarczy kupić świeże lub mrożone liście. Należy pamiętać, że świeży szpinak duszony z czosnkiem po usmażeniu znacząco straci na objętości, warto więc dać go nieco więcej na patelnię.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, do sosu możesz wkroić również ser pleśniowy, który nada mu słony smak i cudownie rozpłynie się w ciepłym szpinaku z czosnkiem. Przysmakiem tym możesz wzbogacać dania makaronowe i drób. Ślinka aż cieknie na samą myśl!