Duszony szpinak z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

190 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i margarynę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj gałkę muszkatołową i sok z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Taki szpinak możesz podawać jako samodzielną potrawę, np. z bagietką lub jako dodatek do mięs i ryb.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony szpinak z czosnkiem Duszony szpinak z czosnkiem

Szpinak po latach niebytu triumfalnie wraca na polskie stoły. Dlaczego? Bo w końcu nauczyliśmy się go porządnie przyrządzać! Szpinak sam w sobie jest raczej mdły i pozbawiony smaku. Jeśli jednak dobrze go doprawisz i połączysz z ciekawymi dodatkami, stworzysz niezapomnianą potrawę. Aby zrobić to danie, wystarczy kupić świeży lub mrożony szpinak. Należy pamiętać, że świeży szpinak po usmażeniu znacząco straci na objętości, warto więc dać go na patelnię więcej. Wyrazisty smak dania otrzymasz dzięki dodaniu sosu czosnkowo-serowego oraz przypraw. Całość będzie niesamowicie kremowa, jeśli sos połączysz ze śmietaną. Szpinak doprawia się także gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, do sosu możesz wkroić również ser pleśniowy, który nada mu słony smak i cudownie rozpłynie się w ciepłym szpinaku. Ślinka aż cieknie na samą myśl!