Składniki
450 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
100 mililitrów
0.5 sztuki
1 szczypta
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Świeży szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.
Krok 2
Na patelni zeszklij posiekaną cebulę i margarynę, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.
Krok 3
Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Dodaj gałkę muszkatołową i sok z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Taki szpinak możesz podawać jako samodzielną potrawę, np. z bagietką lub jako dodatek do mięs i ryb.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Naturalnie Smaczne Do kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Duszony szpinak z czosnkiem
Szpinak po latach niebytu triumfalnie wraca na polskie stoły. Dlaczego? Bo w końcu nauczyliśmy się go porządnie przyrządzać! Szpinak sam w sobie jest raczej mdły i pozbawiony smaku. Jeśli jednak dobrze go doprawisz i połączysz z ciekawymi dodatkami, stworzysz niezapomnianą potrawę. Aby zrobić to danie, wystarczy kupić świeży lub mrożony szpinak. Należy pamiętać, że świeży szpinak po usmażeniu znacząco straci na objętości, warto więc dać go na patelnię więcej. Wyrazisty smak dania otrzymasz dzięki dodaniu sosu czosnkowo-serowego oraz przypraw. Całość będzie niesamowicie kremowa, jeśli sos połączysz ze śmietaną. Szpinak doprawia się także gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Jeśli chcesz, do sosu możesz wkroić również ser pleśniowy, który nada mu słony smak i cudownie rozpłynie się w ciepłym szpinaku. Ślinka aż cieknie na samą myśl!