Szpinak duszony z czosnkiem - przepis z cebulą | Przepisy.pl pixel

Duszony szpinak z czosnkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
215 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

235 osób wydrukowało

Pobierz pdf

438 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Świeży szpinak dokładnie umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem na margarynie, po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku. Dokładnie wymieszaj.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 3

Krok 4

Dodaj gałkę muszkatołową i sok z połowy cytryny. Wszystko zagotuj i natychmiast podawaj. Taki szpinak możesz podawać jako samodzielną potrawę, np. z bagietką lub jako dodatek do mięs i ryb.

Duszony szpinak z czosnkiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

3

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 23.06.2021

    No dobra, a gdzie ten czosnek..?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony szpinak z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony szpinak z czosnkiem Duszony szpinak z czosnkiem

Szpinak po latach niebytu triumfalnie wraca na polskie stoły. Dlaczego? Bo w końcu nauczyliśmy się go porządnie przyrządzać! Szpinak sam w sobie jest raczej mdły i pozbawiony smaku. Jeśli jednak dobrze go doprawisz i połączysz z ciekawymi dodatkami, stworzysz niezapomnianą potrawę. Istnieje duża szansa, że duszony szpinak z czosnkiem stanie się twoim ulubionym dodatkiem do posiłków.

Dla kogo?

Wyrazisty smak duszonego szpinaku otrzymasz dzięki dodaniu sosu czosnkowo-serowego oraz przypraw. Całość będzie niesamowicie kremowa, jeśli sos połączysz ze śmietaną. Szpinak duszony z czosnkiem doprawia się także gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Warzywo z pewnością nie będzie nijakie i przypadnie do gustu smakoszom, którym zależy na przyrządzaniu aromatycznych i zdecydowanych w smaku specjałów – takich jak nasz przepis na szpinak z cebulą i czosnkiem.

Na jaką okazję?

Gotujesz dla całej rodziny i zdarza się, że niektórzy domownicy kręcą nosem, widząc na talerzach warzywa? Szpinak w sosie śmietanowym z czosnkiem to zupełnie inna historia. Przy obiedzie, zamiast marudzenia, usłyszysz pytania o dokładki!

Czy wiesz, że?

Aby zrobić szpinak ze śmietaną i czosnkiem, wystarczy kupić świeże lub mrożone liście. Należy pamiętać, że świeży szpinak duszony z czosnkiem po usmażeniu znacząco straci na objętości, warto więc dać go nieco więcej na patelnię.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, do sosu możesz wkroić również ser pleśniowy, który nada mu słony smak i cudownie rozpłynie się w ciepłym szpinaku z czosnkiem. Przysmakiem tym możesz wzbogacać dania makaronowe i drób. Ślinka aż cieknie na samą myśl!