Szpinak z fetą - przepis z serem: mrożony / świeży | Przepisy.pl pixel

Szpinak z serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
872 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

162 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

450 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

100 mililitrów

0.5 sztuki

150 gramów

1 opakowanie

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Szpinak dokładni umyj. Jeśli używasz mrożonego, to rozmroź go i odciśnij wodę.

Szpinak z serem feta - Krok 1

Krok 2

Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaj szpinak. Smaż 1 minutę.

Szpinak z serem feta - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr wymieszaj ze śmietanką i wlej do szpinaku.

Szpinak z serem feta - Krok 3

Krok 4

Teraz dodaj oliwki przekrojone na pół, oregano i wszystko dokładnie wymieszaj. Duś 2-3 minuty.

Szpinak z serem feta - Krok 4

Krok 5

Tuż przed podaniem posyp szpinak serem feta pokrojonym w kostkę. Aby potrawa była jeszcze smaczniejsza i ładniejsza, posyp ją również pomidorkami cherry pokrojonymi na ćwiartki.

Szpinak z serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Bożena S.

    Bożena S. , 25.06.2015

    prosty i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szpinak z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szpinak z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szpinak z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szpinak z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szpinak z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szpinak z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szpinak z serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szpinak z serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szpinak z serem fetaSzpinak z serem feta

Szpinakowe sosy są bardzo popularne niemal w każdej kuchni. Słyną ze swojej aksamitności i uniwersalności użycia. Można je dodać niemal do wszystkiego. Łączą się świetnie z wieloma makaronem, grillowanym mięsem czy rybami. Jak sprawić, by szpinak nabrał greckiego charakteru? Wystarczy podawać go ze słonym serem Feta i oliwkami. Feta to to tradycyjny grecki ser, produkowany głównie z mleka owczego, który dobrze topi się pod wpływem ciepła oraz doskonale komponuje z warzywami i pieczywem. Aby przygotować szpinak po grecku, podsmaż go najpierw na patelni i połącz z sosem do szpinaku Knorr na bazie śmietany. Potem dodaj wyjątkowy składnik dania, czyli właśnie pokruszony ser Feta. Aby danie cieszyło nie tylko podniebienie ale również oczy, dołóż do niego pomidorki cherry oraz oliwki. Tym sposobem powstanie prawdziwie grecka uczta. Szpinak po grecku możesz podawać z bagietką lub tostowym pieczywem.