Lasagne ze szpinakiem i serem kozim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

204 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

450 gramów

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jedną cebulę oraz dwie cukinie pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory z puszki oraz Spaghetti Bolognese Knorr – całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu 3 minuty.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 1

Krok 2

Szpinak odciśnij, czosnek oraz pozostałą cebulę posiekaj drobno. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku pieprzem. Wystudź, dodaj ser kozi i wymieszaj.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 2

Krok 3

Na spód naczynia nałóż 3-4 łyżki pomidorowego sosu , i ułóż 3 płaty makaronu. Następnie na makaron nałóż połowę przygotowanego farszu ze szpinaku, polej połową sosu i przykryj 3 płatami makaronu. Czynność tę powtórz raz jeszcze.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 3

Krok 4

Wierzch lasagne posmaruj jogurtem wymieszanym ze startym serem i posyp suszonymi pomidorami pokrojonymi w cienkie paseczki.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 4

Krok 5

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ryby możesz przygotować taką zapiekankę np. z łososiem – wystarczy, że rybę pokroisz w cienkie plastry i ułożysz ją w jednej lub dwóch warstwach na szpinaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Curry z soczewicy czerwonej
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szpinakiem i serem kozim Lasagne ze szpinakiem i serem kozim

Jeśli lubisz kuchnię włoską, koniecznie wypróbuj przepis na lasagne ze szpinakiem i serem kozim. Danie doskonale nadaje się nie tylko na ciepłą kolację w ciągu tygodnia, ale również na odświętne okazje. Potrawa składa się z kilku warstw – płaty makaronu przekładane są szpinakowym farszem oraz pomidorowym sosem. Do przygotowania tego drugiego potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. cebuli, cukinii oraz pomidorów z puszki (by wzbogacić jego smak, dopraw go pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową). Wierzch gotowej zapiekanki posmaruj jogurtem wymieszanym ze startym serem i posyp suszonymi pomidorami. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując ser kozi mozzarellą lub dodając dodatkową warstwę składników. W tym celu, możesz wykorzystać kawałki łososia lub innej ryby (wybraną ułóż na jednej lub dwóch warstwach szpinaku). Gotowe danie podawaj udekorowane listkami bazylii lub pomidorkami koktajlowymi. Zrób lasagne ze szpinakiem i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.