Lasagne ze szpinakiem i serem kozim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
41 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

121 osób wydrukowało

Pobierz pdf

241 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

9 sztuk

1 opakowanie

400 gramów

450 gramów

2 sztuki

5 sztuk

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

4 łyżki

1 szczypta

3 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jedną cebulę oraz dwie cukinie pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory z puszki oraz Spaghetti Bolognese Knorr – całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu 3 minuty.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 1

Krok 2

Szpinak odciśnij, czosnek oraz pozostałą cebulę posiekaj drobno. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku pieprzem. Wystudź, dodaj ser kozi i wymieszaj.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 2

Krok 3

Na spód naczynia nałóż 3-4 łyżki pomidorowego sosu , i ułóż 3 płaty makaronu. Następnie na makaron nałóż połowę przygotowanego farszu ze szpinaku, polej połową sosu i przykryj 3 płatami makaronu. Czynność tę powtórz raz jeszcze.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 3

Krok 4

Wierzch lasagne posmaruj jogurtem wymieszanym ze startym serem i posyp suszonymi pomidorami pokrojonymi w cienkie paseczki.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 4

Krok 5

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.

Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ryby możesz przygotować taką zapiekankę np. z łososiem – wystarczy, że rybę pokroisz w cienkie plastry i ułożysz ją w jednej lub dwóch warstwach na szpinaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne ze szpinakiem i serem kozim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne ze szpinakiem i serem kozim Lasagne ze szpinakiem i serem kozim

Jeśli lubisz kuchnię włoską, koniecznie wypróbuj przepis na lasagne ze szpinakiem i serem kozim. Danie doskonale nadaje się nie tylko na ciepłą kolację w ciągu tygodnia, ale również na odświętne okazje. Potrawa składa się z kilku warstw – płaty makaronu przekładane są szpinakowym farszem oraz pomidorowym sosem. Do przygotowania tego drugiego potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. cebuli, cukinii oraz pomidorów z puszki (by wzbogacić jego smak, dopraw go pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową). Wierzch gotowej zapiekanki posmaruj jogurtem wymieszanym ze startym serem i posyp suszonymi pomidorami. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując ser kozi mozzarellą lub dodając dodatkową warstwę składników. W tym celu, możesz wykorzystać kawałki łososia lub innej ryby (wybraną ułóż na jednej lub dwóch warstwach szpinaku). Gotowe danie podawaj udekorowane listkami bazylii lub pomidorkami koktajlowymi. Zrób lasagne ze szpinakiem i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.