
Składniki
9 sztuk
1 opakowanie
400 gramów
450 gramów
2 sztuki
5 sztuk
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
4 łyżki
1 szczypta
3 łyżki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jedną cebulę oraz dwie cukinie pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pomidory z puszki oraz Spaghetti Bolognese Knorr – całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu 3 minuty.

Krok 2
Szpinak odciśnij, czosnek oraz pozostałą cebulę posiekaj drobno. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż czosnek i cebulę, następnie dodaj szpinak i smaż chwilę razem. Dopraw do smaku pieprzem. Wystudź, dodaj ser kozi i wymieszaj.

Krok 3
Na spód naczynia nałóż 3-4 łyżki pomidorowego sosu , i ułóż 3 płaty makaronu. Następnie na makaron nałóż połowę przygotowanego farszu ze szpinaku, polej połową sosu i przykryj 3 płatami makaronu. Czynność tę powtórz raz jeszcze.

Krok 4
Wierzch lasagne posmaruj jogurtem wymieszanym ze startym serem i posyp suszonymi pomidorami pokrojonymi w cienkie paseczki.

Krok 5
Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 5 minut. Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ryby możesz przygotować taką zapiekankę np. z łososiem – wystarczy, że rybę pokroisz w cienkie plastry i ułożysz ją w jednej lub dwóch warstwach na szpinaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne ze szpinakiem i serem kozim
Jeśli lubisz kuchnię włoską, koniecznie wypróbuj przepis na lasagne ze szpinakiem i serem kozim. Danie doskonale nadaje się nie tylko na ciepłą kolację w ciągu tygodnia, ale również na odświętne okazje. Potrawa składa się z kilku warstw – płaty makaronu przekładane są szpinakowym farszem oraz pomidorowym sosem. Do przygotowania tego drugiego potrzebujesz zaledwie kilku składników, m.in. cebuli, cukinii oraz pomidorów z puszki (by wzbogacić jego smak, dopraw go pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową). Wierzch gotowej zapiekanki posmaruj jogurtem wymieszanym ze startym serem i posyp suszonymi pomidorami. Pamiętaj, że przepis możesz w prosty sposób modyfikować, np. zastępując ser kozi mozzarellą lub dodając dodatkową warstwę składników. W tym celu, możesz wykorzystać kawałki łososia lub innej ryby (wybraną ułóż na jednej lub dwóch warstwach szpinaku). Gotowe danie podawaj udekorowane listkami bazylii lub pomidorkami koktajlowymi. Zrób lasagne ze szpinakiem i podziel się z nami swoją opinią. Smacznego.