Lasagne z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
514 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

463 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

722 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 słoiki

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

50 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 pęczek

12 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary z Knorr Naturalnie smaczne i 100 ml wody. Całość gotuj 2-3 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 2

Krok 3

Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 3

Krok 4

Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Użyj do lasagne dwa rodzaje sera mozzarella i parmezanu. Zapiekanka będzie wtedy wyraźniejsza w smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Klaudia Bojar

    Klaudia Bojar , 21.09.2021

    Jakie wymiary ma to naczynie do zapiekania?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Lasagne
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z tuńczykiem Lasagne z tuńczykiem

Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieniem, np. mięsnym, sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Spróbuj zrobić je w nieco odmienionej wersji – z tuńczykiem. Dodatkowo urozmaić lasagne warzywami: cebulą, papryką, a także kaparami i awokado. Najlepiej sprawdzi się do potrawy tuńczyk w sosie własnym (pamiętaj jednak, by go wcześniej odsączyć). Jeśli masz taką możliwość, wybierz rybę w kawałkach zamiast rozdrobnioną – będzie bardziej wyrazista. Połącz ją z podsmażoną cebulą i awokado. Ten neutralny w smaku owoc doda nadzieniu kremowej konsystencji. Dopraw całość ostrą papryką. Przygotowując sos pomidorowy, dodaj do niego kapary. Jeśli chcesz, z powodzeniem zastąpisz je oliwkami albo anchois, o dość podobnym smaku. W żaroodpornym naczyniu układaj kolejne warstwy sosu, makaronu, nadzienia oraz plastrów cukinii. Tak przygotowaną lasagne z tuńczykiem posyp serem. Pod koniec pieczenia usuń przykrycie, by ser się zarumienił. Podawaj solo lub z miksem sałat.