Lasagne z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

21

443 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

605 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 słoiki

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

50 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 pęczek

12 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary z Knorr Naturalnie smaczne i 100 ml wody. Całość gotuj 2-3 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 2

Krok 3

Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 3

Krok 4

Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Użyj do lasagne dwa rodzaje sera mozzarella i parmezanu. Zapiekanka będzie wtedy wyraźniejsza w smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z tuńczykiem Lasagne z tuńczykiem

Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieniem, np. mięsnym, sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Spróbuj zrobić je w nieco odmienionej wersji – z tuńczykiem. Dodatkowo urozmaić lasagne warzywami: cebulą, papryką, a także kaparami i awokado. Najlepiej sprawdzi się do potrawy tuńczyk w sosie własnym (pamiętaj jednak, by go wcześniej odsączyć). Jeśli masz taką możliwość, wybierz rybę w kawałkach zamiast rozdrobnioną – będzie bardziej wyrazista. Połącz ją z podsmażoną cebulą i awokado. Ten neutralny w smaku owoc doda nadzieniu kremowej konsystencji. Dopraw całość ostrą papryką. Przygotowując sos pomidorowy, dodaj do niego kapary. Jeśli chcesz, z powodzeniem zastąpisz je oliwkami albo anchois, o dość podobnym smaku. W żaroodpornym naczyniu układaj kolejne warstwy sosu, makaronu, nadzienia oraz plastrów cukinii. Tak przygotowaną lasagne z tuńczykiem posyp serem. Pod koniec pieczenia usuń przykrycie, by ser się zarumienił. Podawaj solo lub z miksem sałat.