Lasagne z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

513 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

460 osób wydrukowało

Pobierz pdf

710 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 słoiki

2 łyżki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

3 sztuki

50 gramów

3 sztuki

50 mililitrów

1 pęczek

12 sztuk

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary z Knorr Naturalnie smaczne i 100 ml wody. Całość gotuj 2-3 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 2

Krok 3

Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 3

Krok 4

Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.

Lasagne z tuńczykiem  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Użyj do lasagne dwa rodzaje sera mozzarella i parmezanu. Zapiekanka będzie wtedy wyraźniejsza w smaku.

2

Opinie o przepisie

  • Klaudia Bojar

    Klaudia Bojar , 21.09.2021

    Jakie wymiary ma to naczynie do zapiekania?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z tuńczykiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z tuńczykiem Lasagne z tuńczykiem

Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieniem, np. mięsnym, sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Spróbuj zrobić je w nieco odmienionej wersji – z tuńczykiem. Dodatkowo urozmaić lasagne warzywami: cebulą, papryką, a także kaparami i awokado. Najlepiej sprawdzi się do potrawy tuńczyk w sosie własnym (pamiętaj jednak, by go wcześniej odsączyć). Jeśli masz taką możliwość, wybierz rybę w kawałkach zamiast rozdrobnioną – będzie bardziej wyrazista. Połącz ją z podsmażoną cebulą i awokado. Ten neutralny w smaku owoc doda nadzieniu kremowej konsystencji. Dopraw całość ostrą papryką. Przygotowując sos pomidorowy, dodaj do niego kapary. Jeśli chcesz, z powodzeniem zastąpisz je oliwkami albo anchois, o dość podobnym smaku. W żaroodpornym naczyniu układaj kolejne warstwy sosu, makaronu, nadzienia oraz plastrów cukinii. Tak przygotowaną lasagne z tuńczykiem posyp serem. Pod koniec pieczenia usuń przykrycie, by ser się zarumienił. Podawaj solo lub z miksem sałat.