
Składniki
1 sztuka
2 słoiki
2 łyżki
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
3 sztuki
50 gramów
3 sztuki
50 mililitrów
1 pęczek
12 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
W garnku wymieszaj pomidory z puszki oraz kapary z Knorr Naturalnie smaczne i 100 ml wody. Całość gotuj 2-3 minuty aż sos zrobi się gęsty.

Krok 2
Na oliwie podsmaż pokrojoną cebule, gdy zrobi się szklista zdejmij patelnię z ognia i dodaj tuńczyka, pokrojone w kostkę awokado, posiekaną bazylie i szczyptę ostrej papryki. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Na dnie żaroodpornego naczynia nalej trochę sosu pomidorowego z kaparami, ułóż na nim płaty lasagne, na płatach ułóż tuńczyka. Całość przykryj plastrami cukinii i polej znowu sosem pomidorowym. Czynność powtarzaj aż zrobisz co najmniej trzy warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i oprósz serem. Wszystko przykryj folia aluminiową.

Krok 4
Lasagne wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut po tym czasie usuń folię i piecz kolejne 10 minut tak aby ser na powierzchni zapiekanki zrobił się chrupiący.


Dobra rada:
Użyj do lasagne dwa rodzaje sera mozzarella i parmezanu. Zapiekanka będzie wtedy wyraźniejsza w smaku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z tuńczykiem
Lasagne to klasyczne włoskie danie, z cienkich i szerokich płatów makaronu zapiekanych z nadzieniem, np. mięsnym, sosem pomidorowym, serem i beszamelem. Spróbuj zrobić je w nieco odmienionej wersji – z tuńczykiem. Dodatkowo urozmaić lasagne warzywami: cebulą, papryką, a także kaparami i awokado. Najlepiej sprawdzi się do potrawy tuńczyk w sosie własnym (pamiętaj jednak, by go wcześniej odsączyć). Jeśli masz taką możliwość, wybierz rybę w kawałkach zamiast rozdrobnioną – będzie bardziej wyrazista. Połącz ją z podsmażoną cebulą i awokado. Ten neutralny w smaku owoc doda nadzieniu kremowej konsystencji. Dopraw całość ostrą papryką. Przygotowując sos pomidorowy, dodaj do niego kapary. Jeśli chcesz, z powodzeniem zastąpisz je oliwkami albo anchois, o dość podobnym smaku. W żaroodpornym naczyniu układaj kolejne warstwy sosu, makaronu, nadzienia oraz plastrów cukinii. Tak przygotowaną lasagne z tuńczykiem posyp serem. Pod koniec pieczenia usuń przykrycie, by ser się zarumienił. Podawaj solo lub z miksem sałat.


































