Lasagne z bakłażanem

extra ziołowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

125 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

89 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu kilka minut. Dopraw do smaku i odstaw.

Krok 2

Bakłażana pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą i grilluj z obu stron.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż mięso, dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj 5-8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Spód naczynia pokryj dwoma łyżkami śmietanowego sosu, następnie ułóż warstwę płatów makaronu, potem warstwę sosu bolońskiego.

Krok 5

Na mięsny sos ułóż warstwę bakłażanów – całość posmaruj ponownie śmietanowym sosem i przykryj makaronem. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

Krok 6

Wierzch zapiekanki polej pozostały sosem śmietanowym oraz serem pokrojonym w cienkie plastry. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 25-30 minut. Tip: Jeśli w Twojej kuchni znajduje się świeża bazylia, jej liście również możesz wykorzystać i dodać je do zapiekanki.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski

    No i spoko.PPrzepis ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z bakłażanemLasagne z bakłażanem

Nazwa lasagne odnosi się zarówno do rodzaju makaronu, mającego formę sporej wielkości prostokątnych płatów, jak i popularnej włoskiej potrawy, którą można przyrządzać na wiele sposobów Najbardziej klasyczne odmiany lasagne to bolognese oraz napoli, lecz tradycyjny sos urozmaicić możesz przy pomocy grillowanej cukinii, szparagów czy też szpinaku. Nasz sposób to lasagne z bakłażanem. By zrobić to danie, makaron najlepiej włożyć do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oliwy na około dwie – trzy minuty i dopiero potem układać warstwowo w naczyniu. Możesz również umieścić tam go w surowej postaci, ale wówczas musisz piec dłużej to danie. Do przygotowania lasagne najlepiej użyć mięsa mielonego, lecz możesz też wykorzystać w tym celu pokrojoną na drobne kawałki i podsmażoną na patelni pierś z kurczaka lub szynkę. Jeżeli chcesz nadać daniu mocno ziołowego smaku, przypraw je tymiankiem, oregano, bazylią oraz papryką chili. Na wierzchu, nie zapomnij o serze.