Lasagne z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z bakłażanem

extra ziołowa

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

144 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

66 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu kilka minut. Dopraw do smaku i odstaw.

Krok 2

Bakłażana pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą i grilluj z obu stron.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż mięso, dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj 5-8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Spód naczynia pokryj dwoma łyżkami śmietanowego sosu, następnie ułóż warstwę płatów makaronu, potem warstwę sosu bolońskiego.

Krok 5

Na mięsny sos ułóż warstwę bakłażanów – całość posmaruj ponownie śmietanowym sosem i przykryj makaronem. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

Krok 6

Wierzch zapiekanki polej pozostały sosem śmietanowym oraz serem pokrojonym w cienkie plastry. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 25-30 minut. Tip: Jeśli w Twojej kuchni znajduje się świeża bazylia, jej liście również możesz wykorzystać i dodać je do zapiekanki.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    No i spoko.PPrzepis ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z bakłażanemLasagne z bakłażanem

Nazwa lasagne odnosi się zarówno do rodzaju makaronu, mającego formę sporej wielkości prostokątnych płatów, jak i popularnej włoskiej potrawy, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Najbardziej klasyczne odmiany lasagne to bolognese oraz napoli, lecz tradycyjny sos urozmaicić możesz przy pomocy grillowanej cukinii, szparagów i szpinaku. Nasza propozycja to lasagne z bakłażanem. To warzywo nadal nie jest zbyt często wykorzystywane w polskich kuchniach. Najwyższa pora to zmienić, a wypróbowanie przepisu na lazanię z bakłażanem to doskonały pretekst.

Dla kogo?

Uwielbiasz włoskie dania i wciąż szukasz smacznych sposobów na podawanie potraw z tego regionu świata. Koniecznie umieść lasagne z bakłażanem i mięsem w swojej prywatnej książce kucharskiej.

Na jaką okazję?

Różnego rodzaju zapiekanki, w tym lasagne z bakłażanem i mozzarellą, sprawdzają się doskonale podczas przyjęć, kiedy przy stole zasiada więcej osób niż zazwyczaj. Każdy gość otrzyma porcję gorącej potrawy w tym samym czasie, a ty nie spędzisz połowy imprezy w kuchni. Lasagne z bakłażana przygotuj wcześniej i wstaw do pieca, gdy goście już się zjawią.

Czy wiesz, że?

By zrobić to danie, makaron najlepiej włożyć do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oliwy na około dwie / trzy minuty. Dopiero po tej czynności układaj płaty warstwowo w naczyniu. Możesz również użyć surowego makaronu, ale wówczas lasagne z bakłażanem musisz piec dłużej. 

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania lasagne najlepiej użyć mięsa mielonego, lecz możesz też wykorzystać w tym celu pokrojoną na drobne kawałki i podsmażoną na patelni pierś z kurczaka lub szynkę. Jeżeli chcesz nadać daniu mocno ziołowego smaku, przypraw je tymiankiem, oregano, bazylią oraz papryką chili. Na wierzchu, nie zapomnij o serze.