
Składniki
1 opakowanie
1 opakowanie
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
500 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu kilka minut. Dopraw do smaku i odstaw.
Krok 2
Bakłażana pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą i grilluj z obu stron.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż mięso, dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj 5-8 minut.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Spód naczynia pokryj dwoma łyżkami śmietanowego sosu, następnie ułóż warstwę płatów makaronu, potem warstwę sosu bolońskiego.
Krok 5
Na mięsny sos ułóż warstwę bakłażanów – całość posmaruj ponownie śmietanowym sosem i przykryj makaronem. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.
Krok 6
Wierzch zapiekanki polej pozostały sosem śmietanowym oraz serem pokrojonym w cienkie plastry. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 25-30 minut. Tip: Jeśli w Twojej kuchni znajduje się świeża bazylia, jej liście również możesz wykorzystać i dodać je do zapiekanki.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z bakłażanem
Nazwa lasagne odnosi się zarówno do rodzaju makaronu, mającego formę sporej wielkości prostokątnych płatów, jak i popularnej włoskiej potrawy, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Najbardziej klasyczne odmiany lasagne to bolognese oraz napoli, lecz tradycyjny sos urozmaicić możesz przy pomocy grillowanej cukinii, szparagów i szpinaku. Nasza propozycja to lasagne z bakłażanem. To warzywo nadal nie jest zbyt często wykorzystywane w polskich kuchniach. Najwyższa pora to zmienić, a wypróbowanie przepisu na lazanię z bakłażanem to doskonały pretekst.
Dla kogo?
Uwielbiasz włoskie dania i wciąż szukasz smacznych sposobów na podawanie potraw z tego regionu świata. Koniecznie umieść lasagne z bakłażanem i mięsem w swojej prywatnej książce kucharskiej.
Na jaką okazję?
Różnego rodzaju zapiekanki, w tym lasagne z bakłażanem i mozzarellą, sprawdzają się doskonale podczas przyjęć, kiedy przy stole zasiada więcej osób niż zazwyczaj. Każdy gość otrzyma porcję gorącej potrawy w tym samym czasie, a ty nie spędzisz połowy imprezy w kuchni. Lasagne z bakłażana przygotuj wcześniej i wstaw do pieca, gdy goście już się zjawią.
Czy wiesz, że?
By zrobić to danie, makaron najlepiej włożyć do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oliwy na około dwie / trzy minuty. Dopiero po tej czynności układaj płaty warstwowo w naczyniu. Możesz również użyć surowego makaronu, ale wówczas lasagne z bakłażanem musisz piec dłużej.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania lasagne najlepiej użyć mięsa mielonego, lecz możesz też wykorzystać w tym celu pokrojoną na drobne kawałki i podsmażoną na patelni pierś z kurczaka lub szynkę. Jeżeli chcesz nadać daniu mocno ziołowego smaku, przypraw je tymiankiem, oregano, bazylią oraz papryką chili. Na wierzchu, nie zapomnij o serze.