Lasagne z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

10 sztuk

1 opakowanie

1 litr

2 sztuki

200 gramów

500 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną, zagotuj i wystudź. Naczynie żaroodporne natłuść.

Krok 2

Bulion zagotuj, rybę pokrój na mniejsze kawałki i wraz z krewetkami sparz krótko w bulionie.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem, ułóż warstwę makaronu a następnie rozłóż kawałki ryby, krewetki i mięso krabowe. Wierzch posmaruj sosem i przykryj płatami makaronu.

Krok 4

Czynność tę powtórz do wyczerpania składników kończąc warstwą makaronu oraz sosu. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 35-40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania takiej lasagne możesz użyć mrożonej mieszanki owoców morza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z owocami morzaLasagne z owocami morza

Lasagne z owocami morza to niezwykle apetyczne połączenie aromatycznych składników. Zapiekane w naczyniu żaroodpornym płaty makaronu stanowią łatwą w przygotowaniu podstawę dania, do której możesz dodać różnorodne produkty. Aby całość miała odpowiednią konsystencję, przygotuj sos ze śmietany, a następnie odstaw go do ostudzenia. Rybę oraz krewetki sparz w bulionie, dzięki czemu nabiorą intensywnego smaku. Jaką rybę oraz owoce morza wybrać? Zdecyduj się na jedną z odmian białych ryb, które charakteryzują się delikatnym mięsem, np. dorsza lub solę, a także małe krewetki koktajlowe. Zamiast nich możesz użyć mrożonej mieszanki, np. krewetek, kalmarów oraz małż. Przygotowanym wcześniej sosem posmaruj naczynie żaroodporne, po czym układaj kolejne warstwy lasagne i dodatków – tak, aby danie wykończyć warstwą sosu. Całość będzie gotowa do podania po kilkudziesięciu minutach zapiekania. Przed końcem pieczenia możesz posypać potrawę żółtym serem. Lasagne serwuj ze świeżą sałatą z winegretem. Spróbuj, jak smakuje to danie i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu