Lasagne z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

27 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

47 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

10 sztuk

1 litr

2 sztuki

200 gramów

500 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną, zagotuj i wystudź. Naczynie żaroodporne natłuść.

Krok 2

Bulion zagotuj, rybę pokrój na mniejsze kawałki i wraz z krewetkami sparz krótko w bulionie.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem, ułóż warstwę makaronu a następnie rozłóż kawałki ryby, krewetki i mięso krabowe. Wierzch posmaruj sosem i przykryj płatami makaronu.

Krok 4

Czynność tę powtórz do wyczerpania składników kończąc warstwą makaronu oraz sosu. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 35-40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania takiej lasagne możesz użyć mrożonej mieszanki owoców morza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z owocami morzaLasagne z owocami morza

Lasagne z owocami morza to niezwykle apetyczne połączenie aromatycznych składników. Zapiekane w naczyniu żaroodpornym płaty makaronu stanowią łatwą w przygotowaniu podstawę dania, do której możesz dodać różnorodne produkty. Aby całość miała odpowiednią konsystencję, przygotuj sos ze śmietany, a następnie odstaw go do ostudzenia. Rybę oraz krewetki sparz w bulionie, dzięki czemu nabiorą intensywnego smaku. Jaką rybę oraz owoce morza wybrać? Zdecyduj się na jedną z odmian białych ryb, które charakteryzują się delikatnym mięsem, np. dorsza lub solę, a także małe krewetki koktajlowe. Zamiast nich możesz użyć mrożonej mieszanki, np. krewetek, kalmarów oraz małż. Przygotowanym wcześniej sosem posmaruj naczynie żaroodporne, po czym układaj kolejne warstwy lasagne i dodatków – tak, aby danie wykończyć warstwą sosu. Całość będzie gotowa do podania po kilkudziesięciu minutach zapiekania. Przed końcem pieczenia możesz posypać potrawę żółtym serem. Lasagne serwuj ze świeżą sałatą z winegretem. Spróbuj, jak smakuje to danie i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu