Lasagne z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
29 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

67 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

10 sztuk

1 opakowanie

1 litr

2 sztuki

200 gramów

500 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr rozmieszaj ze śmietaną, zagotuj i wystudź. Naczynie żaroodporne natłuść.

Krok 2

Bulion zagotuj, rybę pokrój na mniejsze kawałki i wraz z krewetkami sparz krótko w bulionie.

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem, ułóż warstwę makaronu a następnie rozłóż kawałki ryby, krewetki i mięso krabowe. Wierzch posmaruj sosem i przykryj płatami makaronu.

Krok 4

Czynność tę powtórz do wyczerpania składników kończąc warstwą makaronu oraz sosu. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 35-40 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania takiej lasagne możesz użyć mrożonej mieszanki owoców morza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z owocami morzaLasagne z owocami morza

Lasagne z owocami morza to niezwykle apetyczne połączenie aromatycznych składników. Zapiekane w naczyniu żaroodpornym płaty makaronu stanowią łatwą w przygotowaniu podstawę dania, do której możesz dodać różnorodne produkty. Aby całość miała odpowiednią konsystencję, przygotuj sos ze śmietany, a następnie odstaw go do ostudzenia. Rybę oraz krewetki sparz w bulionie, dzięki czemu nabiorą intensywnego smaku. Jaką rybę oraz owoce morza wybrać? Zdecyduj się na jedną z odmian białych ryb, które charakteryzują się delikatnym mięsem, np. dorsza lub solę, a także małe krewetki koktajlowe. Zamiast nich możesz użyć mrożonej mieszanki, np. krewetek, kalmarów oraz małż. Przygotowanym wcześniej sosem posmaruj naczynie żaroodporne, po czym układaj kolejne warstwy lasagne i dodatków – tak, aby danie wykończyć warstwą sosu. Całość będzie gotowa do podania po kilkudziesięciu minutach zapiekania. Przed końcem pieczenia możesz posypać potrawę żółtym serem. Lasagne serwuj ze świeżą sałatą z winegretem. Spróbuj, jak smakuje to danie i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu