Zapiekanka z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

16 sztuk

1 opakowanie

250 mililitrów

200 gramów

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, rozgnieć razem z margaryną na purée. Dopraw do smaku i wymieszaj z posiekaną natką.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną.

Krok 3

Cztery żaroodporne niewielkie naczynka natłuść margaryną. Do środka powkładaj kawałki surowej ryby oraz krewetki.

Krok 4

Całość zalej przygotowanym Fixem.

Krok 5

Na wierzch każdej z zapiekanek nałóż po łyżce ziemniaczanego purée. Naczynka ustaw na blasze i wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Zapiekaj 25 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mile Świdzińska

    Mile Świdzińska , 31.03.2020

    TAK, ja zmodyfikowałabym przepis dodając kawałek sera z niebieską pleśnią który smażyłabym z krewetkami, a ziemniaki przecisnęła przez praskę z czosnkiem i tymiankiem, po czym posypała tartym parmezanem. Jak szaleć to szaleć! ;)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z owocami morzaZapiekanka z owocami morza

Proste przyrządzanie potraw jest możliwe, o czym przekonasz się dzięki poniższemu przepisowi. Tym razem przygotuj na obiad zapiekankę z owocami morza. Jej podstawą są świeże krewetki oraz filet z białej ryby, np. dorsza czy mintaja. Na początek przygotuj ziemniaczane purée. Ziemniaki starannie obierz ze skórki i gotuj do czasu uzyskania miękkości. Po odcedzeniu warzyw, rozgnieć je z niewielką ilością wysokiej jakości margaryny. Niewielkie naczynia żaroodporne wysmaruj starannie tłuszczem. Dzięki takiemu zabiegowi składniki nie będą do nich przywierać w trakcie zapiekania. W ich środku umieść surową rybę podzieloną na kawałki oraz krewetki. Zalej naczynka gęstym kremowym sosem serowo-brokułowym, który przyrządzisz na bazie śmietanki 18%. Na wierzchu każdej z zapiekanek umieść łyżkę przygotowanych wcześniej ziemniaków. Będą już gotowe do zapiekania. Całość podawaj bezpośrednio po upieczeniu z dodatkiem prostej sałatki na bazie miksu sałat i świeżych warzyw. Bardzo cenimy Twoją opinię – podziel się nią z nami.