PRZEPISY.PL

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego

  • 90
  • 6
  • Łatwe
  • 0
12
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • ziemniaki1 kg
  • cebula1 szt
  • olej1 łyżka
  • gałka muszkatołowa1 łyżeczka
  • mleko500 ml
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki1 pęczek
  • bulion0.2 szklanki
  • musztarda1 łyżka
  • kwaśna śmietana150 ml
  • kapusta kiszona300 g
  • ketchup30 ml
  • Krok 1

    Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz je ze skórki, rozgnieć.
  • Krok 2

    Posiekaj pietruszkę i cebulę.
  • Krok 3

    Ziemniaki zmieszaj z mlekiem, kwaśną śmietaną i pietruszką, przypraw solą i muszkatem.
  • Krok 4

    Kapustę kiszoną krótko przepłucz, a następnie potnij na duże kawałki.
  • Krok 5

    Rozgrzej olej w garnku. Usmaż w nim krótko połowę cebuli. Później dodaj kiszoną kapustę i podduś.
  • Krok 6

    Dolej bulion i przypraw. Gotuj około 10 minut. Podsmaż na patelni resztę cebuli i mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, papryką i ketchupem.
  • Krok 7

    W wysmarowanej tłuszczem formie na zapiekanki układaj warstwami połowę papki ziemniaczanej, połowę kiszonej kapusty, mięso mielone, a potem resztę kapusty i papki. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

215
osób dodało do Mniamlisty
60''
2
Łatwe
152
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
348
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
251
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe