Zapiekanka z kapusty kiszonej i mięsa mielonego | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
22 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

364 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

911 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

1 łyżka

250 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

1 pęczek

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

500 gramów

150 mililitrów

30 mililitrów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie obierz je ze skórki, rozgnieć.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 1

Krok 2

Posiekaj pietruszkę i cebulę.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 2

Krok 3

Ziemniaki zmieszaj z mlekiem, kwaśną śmietaną i pietruszką, przypraw solą i muszkatem.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 3

Krok 4

Kapustę kiszoną krótko przepłucz, a następnie potnij na duże kawałki.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 4

Krok 5

Rozgrzej olej w garnku lub w dużej patelni. Usmaż w nim krótko połowę cebuli. Później dodaj kiszoną kapustę i podduś. Dolej bulion i przypraw. Gotuj około 10 minut.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 5

Krok 6

Podsmaż na patelni resztę cebuli i mięso mielone. Przypraw solą, pieprzem, papryką, musztardą i ketchupem.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 6

Krok 7

W wysmarowanej tłuszczem formie na zapiekanki układaj warstwami połowę papki ziemniaczanej, połowę kiszonej kapusty, mięso mielone, a potem resztę kapusty i papki. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Mon

    Mon , 07.11.2021

    A co z musztardą? W żadnym kroku nie jest wspomniana

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonegoZapiekanka z kiszonej kapusty i mięsa mielonego

W polskiej tradycji kulinarnej istnieje wiele smakowitych dań z kapustą kiszoną w roli głównej. Jest nieodzownym składnikiem klasycznego bigosu, często ląduje w nadzieniu do pierogów albo krokietów. Bez niej wigilijny kulebiak nie ma racji bytu! Chętnie podajemy ją w ramach warzywnego dodatku do obiadu, ponieważ świetnie komponuje się mięsnymi daniami głównymi. Czas poznać jej nowe wcielenie, ponieważ zapiekanka z kapusty kiszonej i mięsa mielonego czeka na odkrycie!

Dla kogo? Jeśli zapiekanki należą do twoich ulubionych potraw, tą propozycją też nie będziesz rozczarowany. Mięso mielone z kapustą kiszoną, ziemniakami i aromatycznymi dodatkami tworzą niebanalną kompozycję. Nie zapomnij o gałce muszkatołowej, dzięki której potrawa nabiera wyrazu!

Na jaką okazję? Zapiekanka z kapusty kiszonej sprawdzi się w sytuacji, kiedy pysznym posiłkiem chcesz uraczyć większą liczbę osób. Smakuje tak dobrze, że zechcesz się nią pochwalić przed gośćmi, którzy wpadną z wizytą w porze obiadu albo kolacji.

Czy wiesz, że? Do zrobienia zapiekanki z kapustą kiszoną możesz użyć ugotowanych ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu. Czasem trudno jest ocenić dokładną ilość potrzebną do posiłku, jednak pod żadnym pozorem nie należy ich marnować!

Dla urozmaicenia: Jeśli masz w lodówce kiełbasę, ją też możesz dodać do zapiekanki z kiszonej kapusty. Pokrój ją na plasterki i podsmaż przez kilka minut przed dodaniem do reszty składników.