Zapiekanka ziemniaczana z sosem pomidorowym | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka z sosem pomidorowym

extra ziołowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

heart
154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

445 osób wydrukowało

Pobierz pdf

522 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

1 szklanka

100 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Dodaj mleko, margarynę i rozgnieć, aby powstało puree – dopraw do smaku.

Krok 2

Mięso przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekana cebulę i pokrojoną w krążki cukinię.

Krok 3

Dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr i zagotuj.

Krok 4

Mięso przełóż do żaroodpornego naczynia. Wierzch pokryj równomiernie ziemniaczanym puree a następnie posyp startym serem.

Krok 5

Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 25-30 minut.

4

Opinie o przepisie

  • A

    A , 17.08.2023

    Ile gramów cukinii?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Iillaa

    Iillaa , 08.06.2021

    Jaki sos z Knorra???

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej