Faszerowany bakłażan à la gyros przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowany bakłażan à la gyros

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

37

heart
1437 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

543 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

681 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

400 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj. Kurczaka pokrój w drobną kostkę i podsmaż wszystko na patelni. Dopraw mięso przyprawą do złotego kurczaka.

Faszerowany bakłażan à la gyros  - Krok 1

Krok 2

Do mięsa dodaj posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i duś, aż sos zgęstnieje.

Faszerowany bakłażan à la gyros  - Krok 2

Krok 3

W tym czasie umyj dokładnie bakłażana, odetnij końcówki i przetnij go wzdłuż na pół. Następnie wytnij małym nożykiem miąższ.

Faszerowany bakłażan à la gyros  - Krok 3

Krok 4

Teraz włóż do bakłażana farsz z kurczaka. Całość zapiekaj przez 15 minut w 180 °C. Danie bardzo dobrze smakuje z sosem jogurtowym.

Faszerowany bakłażan à la gyros  - Krok 4
5

Opinie o przepisie

  • Alicja Kosińska

    Alicja Kosińska , 05.09.2017

    Połowa chemii w tym wszystkim fixy mixy same smiecie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 22.11.2016

    Bakłażany jak najbardziej nadają się do jedzenia. Miąższ odchodzi od skórki (wcześniej nie wyjmujemy z piekarnika!).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Starosta

    Karolina Starosta , 03.09.2016

    Kurczaki sa pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Artecka

    Barbara Artecka , 03.09.2016

    Pluje kurczakami!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marzena tokarska

    marzena tokarska , 29.11.2015

    bakłażany są twarde, nie nadają się do zjedzenia. zjadłam tylko farsz.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowany bakłażan à la gyros  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowany bakłażan à la gyros  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowany bakłażan à la gyros  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowany bakłażan à la gyros  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowany bakłażan à la gyros  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowany bakłażan à la gyros  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowany bakłażan à la gyros  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowany bakłażan à la gyros  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowany bakłażan à la gyros Faszerowany bakłażan à la gyros

Smakowitym farszem wypełnimy bakłażany i zapiekamy do perfekcji. Palce lizać!