Na wielkanocnym stole pojawia się u nas także cielęcina a właściwie faszerowany mostek cielęcy. Jest przy nim trochę pracy, ale czym byłyby święta bez przygotowania czegoś wyjątkowego, niecodziennego. Niewiele nas może już zaskoczyć, prawie wszystko można kupić. Dlatego domowe wędliny o niepowtarzalnym smaku w wielkim stylu uświetnią nasz stół. Nikt takich nie ma. Wiem, że wielu z Was ma takie świąteczne przeboje w swoim repertuarze i wiecie, że czas im poświęcony z pewnością jest wart ich wyjątkowego smaku.
A oto mój przepis na faszerowany mostek cielęcy. Gorąco zachęcam do wykorzystania tego przepisu w waszym wielkanocnym menu.
Faszerowany mostek cielęcy:
Składniki:
- 1,5 kg mostka cielęcego bez kości
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki oliwy
- 3 łyżki Knorr przyprawy do mięs
Mostek, umyj i osusz. Rozetnij pierwszy płat mięsa po środku i rozłóż na bok. Mięso natrzyj marynata zrobioną z połączenia przyprawy do mięs, miodu posiekanego czosnku i oleju. Odstaw na bok.
Farsz:
- 250 g mielonego mięsa cielęcego
- 2 zupy cebulowe Knorr
- 5 jajek
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- 2 bułki kajzerki
Sposób przygotowania
Wymieszaj mięso mielone z zupą cebulową Knorr, majerankiem, skórką otartą z cytryny, jednym surowym jajkiem oraz namoczoną i odciśnięta bułką. Farsz rozprowadź pa powierzchni mięsa, w środek włóż, wcześniej ugotowane i obrane, jajka. Całość dokładnie zroluj i zwiąż dookoła sznurkiem lub grubą nicią, aby mięso podczas pieczenia nie rozwinęło się. Mięso piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku, przez około 90 minut.
https://www.przepisy.pl/przepis/sos-tatarski-z-rodzynkami
Sosy to zresztą osobny temat. Od najprostszego sosu chrzanowego ze śmietaną, przez sosy tatarskie, majonezowe, czosnkowe i ziołowe do bardziej skomplikowanych sosów typu Cumberland. Sosy urozmaicają dodatkowo nasz wielkanocny smak i uzupełniają doskonale podawane wędliny.
Oto kilka propozycji z naszego portalu przepisy.pl
https://www.przepisy.pl/przepis/sos-ogorkowo-pieczarkowy
https://www.przepisy.pl/przepis/sos-kwasny
https://www.przepisy.pl/przepis/sos-szpinakowy
Zapraszam do dalszych odcinków wielkanocnych na naszym blogu.
Komentarze (1)