Dania z Kurczaka
1195 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Dania z kurczakiem
Lista dań z wykorzystaniem kurczaka jest nieskończenie długa: pierś z kurczaka smażona w panierce, skrzydełka z syropem klonowym, makaron z kurczakiem i cukinią, kotlet de volaille panierowany żółtym serem, zapiekanka mięsna, skrzydełka z kurczaka z piekarnika, zapiekane rurki po szwajcarsku i wiele innych. Kurczaka możesz smażyć, piec, gotować, grillować lub dusić w sosie. Możesz podać całą tuszę lub jej wybraną część – skrzydełka, udka bądź piersi. Z kurczaka przygotujesz zarówno popularne i lubiane potrawy, jak i te bardziej wyszukane. Jeśli lubisz egzotyczną kuchnię, przyrządź go po tajsku, indyjsku, marokańsku lub w wersji hawajskiej z ananasem. Jego mięso możesz również wykorzystać do zrobienia rosołu z pulpetami drobiowymi. Mięsne kulki doprawione aromatycznymi ziołami, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi z powodzeniem zastąpią makaron. Kurczak idealnie komponuje się z różnymi sosami, np. ze śmietanowo-ziołowym lub pomarańczowym. Możesz go podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub warzywami. Nadaje się na niemal wszystkie okazje: na co dzień i od święta, na szybki obiad, spotkanie ze znajomymi, grilla czy uroczystą kolację. By skórka kurczaka była złocista i chrupiąca, a mięso soczyste, musisz go odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? Po pierwsze, zanurzaj tuszkę lub jej wybraną część na przemian w gorącej i zimnej wodzie. Następnie, wlej na dno brytfanki pół szklanki wody lub bulionu, a kurczaka skrop sokiem z cytryny. Pamiętaj, by dobrze go natrzeć ulubionymi ziołami, które nadadzą całości pożądanego aromatu. Możesz wykorzystać curry, słodką paprykę lub zioła prowansalskie. Przyprawionego kurczaka odstaw na co najmniej godzinę. Ostatnim etapem będzie umieszczenie go na kratce i wstawienie do piekarnika (pod nim powinna znaleźć się blacha wypełniona wodą). Nastaw piekarnik na 180 stopni – kilogram kurczaka potrzebuje około godziny pieczenia. Na 20 minut przed wyjęciem możesz posmarować go oliwą z ziołami. Już teraz zobacz wszystkie nasze przepisy na dania z kurczakiem!







