Dania z Kurczaka
1195 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Dania z kurczakiem
Lista dań z wykorzystaniem kurczaka jest nieskończenie długa: pierś z kurczaka smażona w panierce, skrzydełka z syropem klonowym, makaron z kurczakiem i cukinią, kotlet de volaille panierowany żółtym serem, zapiekanka mięsna, skrzydełka z kurczaka z piekarnika, zapiekane rurki po szwajcarsku i wiele innych. Kurczaka możesz smażyć, piec, gotować, grillować lub dusić w sosie. Możesz podać całą tuszę lub jej wybraną część – skrzydełka, udka bądź piersi. Z kurczaka przygotujesz zarówno popularne i lubiane potrawy, jak i te bardziej wyszukane. Jeśli lubisz egzotyczną kuchnię, przyrządź go po tajsku, indyjsku, marokańsku lub w wersji hawajskiej z ananasem. Jego mięso możesz również wykorzystać do zrobienia rosołu z pulpetami drobiowymi. Mięsne kulki doprawione aromatycznymi ziołami, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi z powodzeniem zastąpią makaron. Kurczak idealnie komponuje się z różnymi sosami, np. ze śmietanowo-ziołowym lub pomarańczowym. Możesz go podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub warzywami. Nadaje się na niemal wszystkie okazje: na co dzień i od święta, na szybki obiad, spotkanie ze znajomymi, grilla czy uroczystą kolację. By skórka kurczaka była złocista i chrupiąca, a mięso soczyste, musisz go odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? Po pierwsze, zanurzaj tuszkę lub jej wybraną część na przemian w gorącej i zimnej wodzie. Następnie, wlej na dno brytfanki pół szklanki wody lub bulionu, a kurczaka skrop sokiem z cytryny. Pamiętaj, by dobrze go natrzeć ulubionymi ziołami, które nadadzą całości pożądanego aromatu. Możesz wykorzystać curry, słodką paprykę lub zioła prowansalskie. Przyprawionego kurczaka odstaw na co najmniej godzinę. Ostatnim etapem będzie umieszczenie go na kratce i wstawienie do piekarnika (pod nim powinna znaleźć się blacha wypełniona wodą). Nastaw piekarnik na 180 stopni – kilogram kurczaka potrzebuje około godziny pieczenia. Na 20 minut przed wyjęciem możesz posmarować go oliwą z ziołami. Już teraz zobacz wszystkie nasze przepisy na dania z kurczakiem!