Dania z Kurczaka
1195 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej
Dania z kurczakiem
Lista dań z wykorzystaniem kurczaka jest nieskończenie długa: pierś z kurczaka smażona w panierce, skrzydełka z syropem klonowym, makaron z kurczakiem i cukinią, kotlet de volaille panierowany żółtym serem, zapiekanka mięsna, skrzydełka z kurczaka z piekarnika, zapiekane rurki po szwajcarsku i wiele innych. Kurczaka możesz smażyć, piec, gotować, grillować lub dusić w sosie. Możesz podać całą tuszę lub jej wybraną część – skrzydełka, udka bądź piersi. Z kurczaka przygotujesz zarówno popularne i lubiane potrawy, jak i te bardziej wyszukane. Jeśli lubisz egzotyczną kuchnię, przyrządź go po tajsku, indyjsku, marokańsku lub w wersji hawajskiej z ananasem. Jego mięso możesz również wykorzystać do zrobienia rosołu z pulpetami drobiowymi. Mięsne kulki doprawione aromatycznymi ziołami, posiekaną natką pietruszki i orzechami włoskimi z powodzeniem zastąpią makaron. Kurczak idealnie komponuje się z różnymi sosami, np. ze śmietanowo-ziołowym lub pomarańczowym. Możesz go podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub warzywami. Nadaje się na niemal wszystkie okazje: na co dzień i od święta, na szybki obiad, spotkanie ze znajomymi, grilla czy uroczystą kolację. By skórka kurczaka była złocista i chrupiąca, a mięso soczyste, musisz go odpowiednio przygotować. Jak to zrobić? Po pierwsze, zanurzaj tuszkę lub jej wybraną część na przemian w gorącej i zimnej wodzie. Następnie, wlej na dno brytfanki pół szklanki wody lub bulionu, a kurczaka skrop sokiem z cytryny. Pamiętaj, by dobrze go natrzeć ulubionymi ziołami, które nadadzą całości pożądanego aromatu. Możesz wykorzystać curry, słodką paprykę lub zioła prowansalskie. Przyprawionego kurczaka odstaw na co najmniej godzinę. Ostatnim etapem będzie umieszczenie go na kratce i wstawienie do piekarnika (pod nim powinna znaleźć się blacha wypełniona wodą). Nastaw piekarnik na 180 stopni – kilogram kurczaka potrzebuje około godziny pieczenia. Na 20 minut przed wyjęciem możesz posmarować go oliwą z ziołami. Już teraz zobacz wszystkie nasze przepisy na dania z kurczakiem!