Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - przepis | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

686

heart
6069 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9284 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18845 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

400 gramów

300 mililitrów

100 gramów

80 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w piórka, podsmaż ją w garnku, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka, smaż chwilę, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki. Całość smaż mieszając co jakiś czas, aż ziemniaki delikatnie się rozkleją.

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Dodaj wtedy śmietanę wymieszaną z fixem, całość zagotuj, a następnie przełóż w żaroodporne naczynie uciskając wszystkie składniki razem.

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Zapiekankę z wierzchu posyp serem, zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser mógł się zapiec. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby nieco uatrakcyjnić zapiekankę, dodaj do niej cukinię pokrojoną w plastry. Zamiast piersi z kurczaka użyj fasolę czerwoną (ugotowaną lub z puszki). 

*zapiekanki są to świetne dania, które pomagają nam zagospodarować resztki z lodówki, sprawdź czy nie zostały Ci resztki niewykorzystanych warzyw – kawałek papryki, kilka różyczek kalafiora, brokuła, a może kawałek cukinii? Śmiało dodaj je do zapiekanki.

67

Opinie o przepisie

  • Agi

    Agi , 24.07.2023

    super zapiekanka ...trochę zmodyfikowałam ...zamiast piersi ,udka( usunęłam kość ) ,kalafior, pieczarki brązowe , kiełbasa chorizo. Pieprz ,sól. Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Łukasz

    Łukasz , 06.09.2022

    Witam a ziemniaki surowe czy podgotowane

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mcdela

    Mcdela , 20.08.2022

    Jaka to jest śmietana? Gęsta 18% kwaśna? Z góry dziękuje ❤️

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Dodaję warzywa, które zalegają w lodówce - szczególnie polecam pora, brokuły oraz suszone pomidory. Żeby było szybciej, ziemniaki mam już podgotowane.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna

    Joanna , 26.12.2021

    TAK. Do zapiekanki z kurczaka dodaję jeszcze brokuły, pysznie smakuje i niebo w buzi czuję, rewelacja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 02.12.2021

    TAK. Ja jeszcze lubię dodać ser typu feta do środka. Daje super konsystencję i wyrazisty smak.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Flory.

    Grzegorz Flory. , 24.05.2021

    Taka dobra, że zapiera dech w piersiach!

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • k _ ndzia

    k _ ndzia , 30.03.2020

    czy ziemniaki wcześniej trzeba ugotować?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (2)
  • Anna oleksiewicz

    Anna oleksiewicz , 28.12.2019

    jeszcze nie zrobiłam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika Sinicka

    Weronika Sinicka , 14.11.2017

    pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Hajduk

    Beata Hajduk , 08.10.2017

    Czym zastąpić ten fix?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malwina Kaleta

    Malwina Kaleta , 01.07.2017

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Więckiewicz

    Agnieszka Więckiewicz , 17.05.2017

    A czy trzeba coś zrobić jeszcze z tą piersią kurczaka? Czy tylko kroimy ją w kostkę i wrzucamy do garnka z cebulą?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bąk

    Ewa Bąk , 02.01.2017

    Zapiekam już półtorej godziny i ziemniaki twarde

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Beata Birecka

    Beata Birecka , 25.10.2016

    Natalia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir  szychta

    Sławomir szychta , 29.07.2016

    z pieczarkami i cukinia wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Stolpa

    Gabriela Stolpa , 23.03.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Wencel

    Wanda Wencel , 04.03.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Drożdż

    Patrycja Drożdż , 02.03.2016

    pychaa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Rajca-Barczyk

    Dagmara Rajca-Barczyk , 28.02.2016

    Nie mogę odczytać składników !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusia Ruszecka

    Bogusia Ruszecka , 05.12.2015

    osobiście dodałam pieczarki i było idealne ;) dopiero co zjedzona ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pasja Czyni Wolnym

    Pasja Czyni Wolnym , 29.11.2015

    mniam mniam, trzeba spróbować :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Błachnio

    Bartosz Błachnio , 24.09.2015

    https://www.youtube.com/watch?v=T6tzC526jPc

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiemZiemniaczana zapiekanka z kurczakiem

Nie trzeba stać przy garach pół dnia, żeby przygotować coś pysznego i oryginalnego. Tak właśnie jest z przepisem na zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami. Podrzucamy więc gotowy pomysł na obiad. Nie musisz obawiać się, że któryś składnik przypali się lub mięso będzie suche. Instrukcje przygotowania i składniki zapiekanki z piersią z kurczaka i ziemniakami zostały dobrane tak, by maksymalnie ułatwić ci pracę. Smacznego!

Dla kogo?

Zapiekanką z ziemniaków i kurczaka na pewno zainteresują się ci, którzy lubią smacznie zjeść, ale za to nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni, a zmywanie to dla nich udręka. Taka potrawa jest także dobrą opcją, dla osób, które nie należą do zwolenników robienia wielkich zakupów i wyszukiwania egzotycznych składników potrzebnych do zrobienia obiadu – każdy chętnie sięgnie po zapiekankę z ziemniaczaną z piersią z kurczaka. Przepis na nią udowadnia, że nawet z prostych produktów można przygotować zjawiskową potrawę.

Na jaką okazję?

Zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami to znakomity sposób na obiad dla całej rodziny. Można też pochwalić się nią podczas wizyty niezapowiedzianych gości. A ponieważ zapiekankę z ziemniakami i kurczakiem przygotowuje się szybko i łatwo, sprawdzi się ona zawsze, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Rozgrzej piekarnik i do dzieła!

Czy wiesz, że?

Mieszkaniec naszej planety zjada średnio około 33 kg ziemniaków rocznie. Warto więc zadbać o to, by podawać je na różne sposoby. Aromatyczna zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem pozwoli ci skutecznie zapomnieć o popularnych kartoflach gotowanych w wodzie.

Dla urozmaicenia:

Jeszcze bardziej uatrakcyjnisz pyszną, a przy tym szybką zapiekankę z kurczakiem i ziemniakami, jeżeli dodasz do niej cukinię pokrojoną w plastry. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do zapiekanki z ziemniaków i kurczaka dorzucić także brokuły, pieczarki czy pora.