Ziemniaki faszerowane mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaki faszerowane mięsem

i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

191

958 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2532 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5480 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw, aby ostygły.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 1

Krok 2

Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu tak, aby powstały łódeczki.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż około 8 minut.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wrzuć również pozostały miąższ z ziemniaków. Wszystko wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 4

Krok 5

Farsz dopraw posiekaną natką pietruszki i gotowy nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 5

Krok 6

Posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj np. z gęstą kwaśną śmietaną.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast żółtego sera możesz użyć oscypka. Jeśli chcesz wzbogacić smak farszu, dodaj do niego wędzony boczek.

7

Opinie o przepisie

  • Ewa Zygala

    Ewa Zygala , 04.09.2019

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 08.09.2016

    Dzieki za polubienie. ♡♡♡♡♡

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 04.09.2016

    a po co ten fix do spaghetti ??? ... Przecież to są ziemniaki faszerowane z mięsem ... mozna dodać tyle wspaniałych ziół , zrobić sos czosnkowy ... Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 04.09.2016

    Do tego tzatziki,☺ polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kluzińska

    Jadwiga Kluzińska , 04.09.2016

    Już od dawna to robię. Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Ignor

    Sebastian Ignor , 04.09.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska , 04.09.2016

    Pychotka.nie raz robilam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki faszerowane mięsemZiemniaki faszerowane mięsem

Znudziły ci się kotlety z ziemniakami podawane na talerzu zawsze w ten sam sposób? Wypróbuj zupełnie nowy przepis na faszerowane ziemniaki! Przygotowanie dania jest niezwykle proste i szybkie, zajmie ci nie więcej niż 45 minut, czyli tyle, ile tradycyjny obiad. Ziemniaki ugotuj w całości w mundurkach, uważając, żeby nie było zbyt miękkie. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni podsmaż mięso mielone - możesz wybrać dowolny rodzaj – razem z cebulą. Dodaj sos oraz pomidory z puszki, razem z sokiem. Teraz miąższ z wydrążonych ziemniaków wrzuć na patelnię i chwilę podsmaż. Wymieszaj dokładnie składniki - farsz powinien mieć bardzo zwartą konsystencję, żeby nie wypłynął w czasie pieczenia. Przełóż go do łódeczek z ziemniaków, posyp na wierzchu startym serem i zostaw w piekarniku na 10 minut. Podawaj na gorąco. Możesz do dania serwować sałatę ze świeżymi pomidorami - idealnie uzupełni smak potrawy i będzie nutką świeżości.