Ziemniaki faszerowane mięsem

i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

183

744 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2483 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5368 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw, aby ostygły.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 1

Krok 2

Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu tak, aby powstały łódeczki.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż około 8 minut.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wrzuć również pozostały miąższ z ziemniaków. Wszystko wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 4

Krok 5

Farsz dopraw posiekaną natką pietruszki i gotowy nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 5

Krok 6

Posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj np. z gęstą kwaśną śmietaną.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast żółtego sera możesz użyć oscypka. Jeśli chcesz wzbogacić smak farszu, dodaj do niego wędzony boczek.

7

Opinie o przepisie

  • Ewa Zygala

    Ewa Zygala, 04.09.2019

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander, 08.09.2016

    Dzieki za polubienie. ♡♡♡♡♡

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek, 04.09.2016

    a po co ten fix do spaghetti ??? ... Przecież to są ziemniaki faszerowane z mięsem ... mozna dodać tyle wspaniałych ziół , zrobić sos czosnkowy ... Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander, 04.09.2016

    Do tego tzatziki,☺ polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kluzińska

    Jadwiga Kluzińska, 04.09.2016

    Już od dawna to robię. Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Ignor

    Sebastian Ignor, 04.09.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska, 04.09.2016

    Pychotka.nie raz robilam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kokosowe krewetki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki faszerowane mięsemZiemniaki faszerowane mięsem

Znudziły ci się kotlety z ziemniakami podawane na talerzu zawsze w ten sam sposób? Wypróbuj zupełnie nowy przepis na faszerowane ziemniaki! Przygotowanie dania jest niezwykle proste i szybkie, zajmie ci nie więcej niż 45 minut, czyli tyle, ile tradycyjny obiad. Ziemniaki ugotuj w całości w mundurkach, uważając, żeby nie było zbyt miękkie. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni podsmaż mięso mielone - możesz wybrać dowolny rodzaj – razem z cebulą. Dodaj sos oraz pomidory z puszki, razem z sokiem. Teraz miąższ z wydrążonych ziemniaków wrzuć na patelnię i chwilę podsmaż. Wymieszaj dokładnie składniki - farsz powinien mieć bardzo zwartą konsystencję, żeby nie wypłynął w czasie pieczenia. Przełóż go do łódeczek z ziemniaków, posyp na wierzchu startym serem i zostaw w piekarniku na 10 minut. Podawaj na gorąco. Możesz do dania serwować sałatę ze świeżymi pomidorami - idealnie uzupełni smak potrawy i będzie nutką świeżości.