Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym: nadziewane | Przepisy pixel

Ziemniaki faszerowane mięsem

i pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

257

heart
1157 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3271 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7307 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 opakowanie

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 pęczka

80 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i odstaw, aby ostygły.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 1

Krok 6

Posyp ziemniaki startym serem i zapiekaj w temperaturze 220 °C przez 10 minut. Podawaj np. z gęstą kwaśną śmietaną.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 6

Krok 5

Farsz dopraw posiekaną natką pietruszki i gotowy nakładaj do ziemniaczanych łódeczek.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 5

Krok 4

Następnie dodaj do mięsa posiekane pomidory z puszki razem z sokiem oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese. Wrzuć również pozostały miąższ z ziemniaków. Wszystko wymieszaj i smaż, aż zgęstnieje.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 4

Krok 2

Przekrój ziemniaki wzdłuż na pół i wydrąż część miąższu tak, aby powstały łódeczki.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 2

Krok 3

Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj mięso i smaż około 8 minut.

Ziemniaki faszerowane mięsem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast żółtego sera możesz użyć oscypka. Jeśli chcesz wzbogacić smak farszu, dodaj do niego wędzony boczek.

8

Opinie o przepisie

  • darek

    darek , 17.05.2023

    Bardzo dobre.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Zygala

    Ewa Zygala , 04.09.2019

    Dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 08.09.2016

    Dzieki za polubienie. ♡♡♡♡♡

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Wąsek

    Maria Wąsek , 04.09.2016

    a po co ten fix do spaghetti ??? ... Przecież to są ziemniaki faszerowane z mięsem ... mozna dodać tyle wspaniałych ziół , zrobić sos czosnkowy ... Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Zander

    Bozena Zander , 04.09.2016

    Do tego tzatziki,☺ polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kluzińska

    Jadwiga Kluzińska , 04.09.2016

    Już od dawna to robię. Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sebastian Ignor

    Sebastian Ignor , 04.09.2016

    mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Kozielska

    Grazyna Kozielska , 04.09.2016

    Pychotka.nie raz robilam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki faszerowane mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki faszerowane mięsemZiemniaki faszerowane mięsem

Przygotowanie dania jest niezwykle proste i szybkie, zajmie ci nie więcej niż 45 minut, czyli tyle, ile tradycyjny obiad. Poznawanie nowych receptur nie musi wiązać się z dużym wysiłkiem i poświęceniem. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to świetny sposób na serwowanie ulubionych produktów w nowej wersji.

Dla kogo?

Znudziły ci się kotlety z ziemniakami podawane na talerzu zawsze w ten sam sposób? Wypróbuj zupełnie nowy przepis na faszerowane ziemniaki z mięsem! Od czego zacząć? Ziemniaki ugotuj w całości w mundurkach, uważając, żeby nie było zbyt miękkie. W tym czasie przygotuj farsz. Z tą potrawą sprytnie rozplanujesz czas spędzony w kuchni.

Na jaką okazję?

Danie z faszerowanymi ziemniakami bazuje na produktach, które są powszechnie znane i lubiane, więc sprawdzą się zawsze wtedy, gdy przy stole zasiadają osoby o różnych upodobaniach kulinarnych. Na patelni podsmaż mięso mielone do faszerowanych ziemniaków – możesz wybrać dowolny rodzaj – razem z cebulą. Dodaj sos oraz pomidory z puszki, razem z sokiem. Teraz miąższ z wydrążonych ziemniaków wrzuć na patelnię i chwilę podsmaż. Wymieszaj dokładnie składniki, aby przygotować farsz do pieczonych ziemniaków z mięsem mielonym.

Czy wiesz, że?

Farsz ziemniaków faszerowanych mięsem powinien mieć bardzo zwartą konsystencję, żeby nie wypłynął w czasie pieczenia. Przełóż go do łódeczek z ziemniaków, posyp na wierzchu startym serem i zostaw w piekarniku na 10 minut. Pieczone ziemniaki z mięsem mielonym podawaj na gorąco.

Dla urozmaicenia:

Do ziemniaków faszerowanych mięsem mielonym możesz serwować sałatę ze świeżymi pomidorami – idealnie uzupełni smak dania i będzie nutką świeżości.