
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
4 ziarna
4 łyżki
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku zagotuj 3 litry lekko osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. W takim wywarze gotuj żeberka około 30 minut, aż zmiękną.

Krok 2
Następnie odcedź mięso i pokrój je na porcje.

Krok 3
Przygotuj marynatę. Wymieszaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr z z olejem, Ketchupem Hellmann's Łagodnym oraz colą.

Krok 4
Nasmaruj marynatą ugotowane mięso. Następnie smaż żeberka na grillu. Możesz je podawać z grillowanymi ziemniakami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane żeberka po amerykańsku
Grillowane, soczyste żeberka po amerykańsku to kwintesencja nowoczesnego i nieco zwariowanego gotowania. Za przyprawy do mięsa posłuży m.in. ketchup i popularny napój – cola. Efekt będzie zachwycający, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. Nie czekaj i już teraz wypróbuj nasz przepis!
Dla kogo?
Żeberka z grilla po amerykańsku to obowiązkowa pozycja w menu fanów smacznych mięs. Należysz do tego grona? Koniecznie sięgnij po naszą recepturę i stwórz najbardziej aromatyczne oraz soczyste żeberka po amerykańsku. Uważaj, są tak smaczne, że mogą szybko zniknąć z talerzy.
Na jaką okazję?
Wykorzystaj przepis na żeberka po amerykańsku podczas letniego spotkania ze znajomymi. Na ruszcie nie może przecież zabraknąć tego specjału, którego aromat rozniesie się po całej okolicy! Kto wie, może żeberka po amerykańsku z colą na stałe wpiszą się do Twojego grillowego menu?
Czy wiesz, że?
Przygotowanie żeberek wymaga odrobinę czasu, ale ich smak, gdy będą już gotowe, na pewno zrekompensuje to oczekiwanie. Pamiętaj, by najpierw gotować je przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dzięki temu żeberka będą miękkie.
Dla urozmaicenia:
Sekret smaku żeberek tkwi w aromatycznej słodko-pikantnej marynacie. Przygotujesz ją, łącząc ze sobą przyprawę Knorr, olej, łagodny keczup oraz colę. Te wyśmienite i delikatne żeberka podawaj ze złocistymi, grillowanymi ziemniakami lub frytkami. Idealnym dopełnieniem będzie również aksamitny sos jogurtowo-czosnkowy lub pomidorowy.