
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
4 łyżki
100 mililitrów
2 sztuki
4 ziarna
4 łyżki
3 litry
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W dużym garnku zagotuj 3 litry lekko osolonej wody z dodatkiem liścia laurowego oraz ziela angielskiego. W takim wywarze gotuj żeberka około 30 minut, aż zmiękną.

Krok 2
Następnie odcedź mięso i pokrój je na porcje.

Krok 3
Przygotuj marynatę. Wymieszaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr z z olejem, Ketchupem Hellmann's Łagodnym oraz colą.

Krok 4
Nasmaruj marynatą ugotowane mięso. Następnie smaż żeberka na grillu. Możesz je podawać z grillowanymi ziemniakami.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowane żeberka po amerykańsku
Grillowane, soczyste żeberka po amerykańsku to kwintesencja nowoczesnego i nieco zwariowanego gotowania. Za przyprawy do mięsa posłuży m.in. ketchup i popularny napój – cola. Efekt będzie zachwycający, a Ty zaprezentujesz się jako kucharz o wyjątkowych umiejętnościach. Nie czekaj i już teraz wypróbuj nasz przepis!
Dla kogo?
Żeberka z grilla po amerykańsku to obowiązkowa pozycja w menu fanów smacznych mięs. Należysz do tego grona? Koniecznie sięgnij po naszą recepturę i stwórz najbardziej aromatyczne oraz soczyste żeberka po amerykańsku. Uważaj, są tak smaczne, że mogą szybko zniknąć z talerzy.
Na jaką okazję?
Wykorzystaj przepis na żeberka po amerykańsku podczas letniego spotkania ze znajomymi. Na ruszcie nie może przecież zabraknąć tego specjału, którego aromat rozniesie się po całej okolicy! Kto wie, może żeberka po amerykańsku z colą na stałe wpiszą się do Twojego grillowego menu?
Czy wiesz, że?
Przygotowanie żeberek wymaga odrobinę czasu, ale ich smak, gdy będą już gotowe, na pewno zrekompensuje to oczekiwanie. Pamiętaj, by najpierw gotować je przez około 30 minut w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Dzięki temu żeberka będą miękkie.
Dla urozmaicenia:
Sekret smaku żeberek tkwi w aromatycznej słodko-pikantnej marynacie. Przygotujesz ją, łącząc ze sobą przyprawę Knorr, olej, łagodny keczup oraz colę. Te wyśmienite i delikatne żeberka podawaj ze złocistymi, grillowanymi ziemniakami lub frytkami. Idealnym dopełnieniem będzie również aksamitny sos jogurtowo-czosnkowy lub pomidorowy.