Bakłażany zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany zapiekane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
778 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

384 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

30 gramów

8 plastrów

8 plastrów

8 plastrów

100 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj i obetnij ogonki. Pokrój wzdłuż na pół, a następnie w półplastry o szerokości centymetra.

Bakłażany zapiekane - Krok 1

Krok 2

Oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na 10 minut.

Bakłażany zapiekane - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oliwy. Ułóż na przemian plastry bakłażana, szynki serrano, żółtego sera i bekonu.

Bakłażany zapiekane - Krok 3

Krok 4

Z wierzchu skrop pozostałą oliwą. Naczynie podlewaj winem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj bardzo gorące.

Bakłażany zapiekane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Michał Becher

    Michał Becher , 19.12.2015

    nie lubię baklazanow.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany zapiekaneBakłażany zapiekane

Latem sięgaj po warzywa sezonowe i próbuj przyrządzać je na różne sposoby. Świetną przekąską będą np. zapiekane bakłażany z szynką. Te warzywa o miękkim miąższu i delikatnym smaku bardzo dobrze będą smakować, jeśli połączysz je z bardziej wyrazistymi dodatkami. Umyj bakłażany i pokrój je w grube półplastry, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną. Pozostaw je na chwilę, by puściły sok, po czym usuń jego nadmiar. Przygotuj naczynie żaroodporne – posmaruj je oliwą i układaj w nim naprzemiennie plastry bakłażana, szynki serrano, bekonu i pikantnego sera, np. cheddara. Zamiast szynki serrano możesz użyć innej tego typu: szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej. Do zapiekanki warto dodać także więcej warzyw – wspaniale będzie smakowała zielona cukinia, a w wersji żółtej dodatkowo urozmaici kolor dania. Wierzch skrop oliwą i wstaw przygotowane danie do nagrzanego piekarnika. Podawaj na gorąco przyozdobione listkami bazylii. Koniecznie sprawdź, jak smakują bakłażany zapiekane z szynką według naszego przepisu!