Bakłażany zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl

Bakłażany zapiekane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

759 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

234 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

337 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

30 gramów

8 plastrów

8 plastrów

8 plastrów

100 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj i obetnij ogonki. Pokrój wzdłuż na pół, a następnie w półplastry o szerokości centymetra.

Bakłażany zapiekane - Krok 1

Krok 2

Oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na 10 minut.

Bakłażany zapiekane - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oliwy. Ułóż na przemian plastry bakłażana, szynki serrano, żółtego sera i bekonu.

Bakłażany zapiekane - Krok 3

Krok 4

Z wierzchu skrop pozostałą oliwą. Naczynie podlewaj winem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj bardzo gorące.

Bakłażany zapiekane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Michał Becher

    Michał Becher , 19.12.2015

    nie lubię baklazanow.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany zapiekaneBakłażany zapiekane

Latem sięgaj po warzywa sezonowe i próbuj przyrządzać je na różne sposoby. Świetną przekąską będą np. zapiekane bakłażany z szynką. Te warzywa o miękkim miąższu i delikatnym smaku bardzo dobrze będą smakować, jeśli połączysz je z bardziej wyrazistymi dodatkami. Umyj bakłażany i pokrój je w grube półplastry, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną. Pozostaw je na chwilę, by puściły sok, po czym usuń jego nadmiar. Przygotuj naczynie żaroodporne – posmaruj je oliwą i układaj w nim naprzemiennie plastry bakłażana, szynki serrano, bekonu i pikantnego sera, np. cheddara. Zamiast szynki serrano możesz użyć innej tego typu: szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej. Do zapiekanki warto dodać także więcej warzyw – wspaniale będzie smakowała zielona cukinia, a w wersji żółtej dodatkowo urozmaici kolor dania. Wierzch skrop oliwą i wstaw przygotowane danie do nagrzanego piekarnika. Podawaj na gorąco przyozdobione listkami bazylii. Koniecznie sprawdź, jak smakują bakłażany zapiekane z szynką według naszego przepisu!