
Składniki
4 sztuki
30 gramów
8 plastrów
8 plastrów
8 plastrów
100 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj i obetnij ogonki. Pokrój wzdłuż na pół, a następnie w półplastry o szerokości centymetra.

Krok 2
Oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na 10 minut.

Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oliwy. Ułóż na przemian plastry bakłażana, szynki serrano, żółtego sera i bekonu.

Krok 4
Z wierzchu skrop pozostałą oliwą. Naczynie podlewaj winem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj bardzo gorące.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażany zapiekane
Latem sięgaj po warzywa sezonowe i próbuj przyrządzać je na różne sposoby. Świetną przekąską będą np. zapiekane bakłażany z szynką. Te warzywa o miękkim miąższu i delikatnym smaku bardzo dobrze będą smakować, jeśli połączysz je z bardziej wyrazistymi dodatkami. Umyj bakłażany i pokrój je w grube półplastry, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną. Pozostaw je na chwilę, by puściły sok, po czym usuń jego nadmiar. Przygotuj naczynie żaroodporne – posmaruj je oliwą i układaj w nim naprzemiennie plastry bakłażana, szynki serrano, bekonu i pikantnego sera, np. cheddara. Zamiast szynki serrano możesz użyć innej tego typu: szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej. Do zapiekanki warto dodać także więcej warzyw – wspaniale będzie smakowała zielona cukinia, a w wersji żółtej dodatkowo urozmaici kolor dania. Wierzch skrop oliwą i wstaw przygotowane danie do nagrzanego piekarnika. Podawaj na gorąco przyozdobione listkami bazylii. Koniecznie sprawdź, jak smakują bakłażany zapiekane z szynką według naszego przepisu!