Składniki
4 sztuki
30 gramów
8 plastrów
8 plastrów
8 plastrów
100 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj i obetnij ogonki. Pokrój wzdłuż na pół, a następnie w półplastry o szerokości centymetra.
Krok 2
Oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na 10 minut.
Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oliwy. Ułóż na przemian plastry bakłażana, szynki serrano, żółtego sera i bekonu.
Krok 4
Z wierzchu skrop pozostałą oliwą. Naczynie podlewaj winem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj bardzo gorące.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażany zapiekane
Latem sięgaj po warzywa sezonowe i próbuj przyrządzać je na różne sposoby. Świetną przekąską będą np. zapiekane bakłażany z szynką. Te warzywa o miękkim miąższu i delikatnym smaku bardzo dobrze będą smakować, jeśli połączysz je z bardziej wyrazistymi dodatkami. Umyj bakłażany i pokrój je w grube półplastry, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną. Pozostaw je na chwilę, by puściły sok, po czym usuń jego nadmiar. Przygotuj naczynie żaroodporne – posmaruj je oliwą i układaj w nim naprzemiennie plastry bakłażana, szynki serrano, bekonu i pikantnego sera, np. cheddara. Zamiast szynki serrano możesz użyć innej tego typu: szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej. Do zapiekanki warto dodać także więcej warzyw – wspaniale będzie smakowała zielona cukinia, a w wersji żółtej dodatkowo urozmaici kolor dania. Wierzch skrop oliwą i wstaw przygotowane danie do nagrzanego piekarnika. Podawaj na gorąco przyozdobione listkami bazylii. Koniecznie sprawdź, jak smakują bakłażany zapiekane z szynką według naszego przepisu!