
Składniki
4 sztuki
30 gramów
8 plastrów
8 plastrów
8 plastrów
100 mililitrów
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany umyj i obetnij ogonki. Pokrój wzdłuż na pół, a następnie w półplastry o szerokości centymetra.

Krok 2
Oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na 10 minut.

Krok 3
Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oliwy. Ułóż na przemian plastry bakłażana, szynki serrano, żółtego sera i bekonu.

Krok 4
Z wierzchu skrop pozostałą oliwą. Naczynie podlewaj winem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj bardzo gorące.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bakłażany zapiekane
Latem sięgaj po warzywa sezonowe i próbuj przyrządzać je na różne sposoby. Świetną przekąską będą np. zapiekane bakłażany z szynką. Te warzywa o miękkim miąższu i delikatnym smaku bardzo dobrze będą smakować, jeśli połączysz je z bardziej wyrazistymi dodatkami. Umyj bakłażany i pokrój je w grube półplastry, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną. Pozostaw je na chwilę, by puściły sok, po czym usuń jego nadmiar. Przygotuj naczynie żaroodporne – posmaruj je oliwą i układaj w nim naprzemiennie plastry bakłażana, szynki serrano, bekonu i pikantnego sera, np. cheddara. Zamiast szynki serrano możesz użyć innej tego typu: szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej. Do zapiekanki warto dodać także więcej warzyw – wspaniale będzie smakowała zielona cukinia, a w wersji żółtej dodatkowo urozmaici kolor dania. Wierzch skrop oliwą i wstaw przygotowane danie do nagrzanego piekarnika. Podawaj na gorąco przyozdobione listkami bazylii. Koniecznie sprawdź, jak smakują bakłażany zapiekane z szynką według naszego przepisu!