Bakłażany zapiekane przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bakłażany zapiekane

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
778 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

248 osób wydrukowało

Pobierz pdf

385 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

30 gramów

8 plastrów

8 plastrów

8 plastrów

100 mililitrów

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany umyj i obetnij ogonki. Pokrój wzdłuż na pół, a następnie w półplastry o szerokości centymetra.

Bakłażany zapiekane - Krok 1

Krok 2

Oprósz Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr i odstaw na 10 minut.

Bakłażany zapiekane - Krok 2

Krok 3

Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oliwy. Ułóż na przemian plastry bakłażana, szynki serrano, żółtego sera i bekonu.

Bakłażany zapiekane - Krok 3

Krok 4

Z wierzchu skrop pozostałą oliwą. Naczynie podlewaj winem i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Podawaj bardzo gorące.

Bakłażany zapiekane - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Michał Becher

    Michał Becher , 19.12.2015

    nie lubię baklazanow.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bakłażany zapiekane - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Schab po cygańsku
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bakłażany zapiekaneBakłażany zapiekane

Latem sięgaj po warzywa sezonowe i próbuj przyrządzać je na różne sposoby. Świetną przekąską będą np. zapiekane bakłażany z szynką. Te warzywa o miękkim miąższu i delikatnym smaku bardzo dobrze będą smakować, jeśli połączysz je z bardziej wyrazistymi dodatkami. Umyj bakłażany i pokrój je w grube półplastry, a następnie oprósz przyprawą uniwersalną. Pozostaw je na chwilę, by puściły sok, po czym usuń jego nadmiar. Przygotuj naczynie żaroodporne – posmaruj je oliwą i układaj w nim naprzemiennie plastry bakłażana, szynki serrano, bekonu i pikantnego sera, np. cheddara. Zamiast szynki serrano możesz użyć innej tego typu: szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej. Do zapiekanki warto dodać także więcej warzyw – wspaniale będzie smakowała zielona cukinia, a w wersji żółtej dodatkowo urozmaici kolor dania. Wierzch skrop oliwą i wstaw przygotowane danie do nagrzanego piekarnika. Podawaj na gorąco przyozdobione listkami bazylii. Koniecznie sprawdź, jak smakują bakłażany zapiekane z szynką według naszego przepisu!