
Składniki
2 sztuki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
sos:
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
3 sztuki
1 łyżeczka
400 gramów
1 szklanka
80 gramów
250 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zacznij od zamarynowani mięsa. Filet z kurczaka przekrój wzdłuż na pół aby powstały cztery płaskie kawałki. Skrop mięso olejem i natrzyj przyprawami Knorr.
Krok 2
Teraz przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i duś w naczyniu miksującym 3min/120C/obr. 2
Krok 3
Dodaj wszystkie przyprawy i dalej duś 1min /120C/obr. 2.
Krok 4
Do naczynia miksującego wlej pomidory, wodę, napój kokosowy. Nałóż przystawkę Varoma, ułóż w dolnej części mięso, przykryj i gotuj całość 20min/100C/obr. 2
Krok 5
Gdy mięso będzie gotowe odłóż je na bok. Dodaj do sosu świeże masło i wymieszaj 20s/obr.2 Mięso poszarp w dłoniach na większe kawałki i również dodaj do sosu. Całość zagotuj i podawaj 2min/100C/obroty wsteczne/obr.2

Dobra rada:
Podawaj z gotowanym ryżem i świeżą kolendrą.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Maślany kurczak masala
Oto danie, od którego swoją przygodę z potrawami z Indii zaczyna większość kucharzy. Jest proste w przygotowaniu, a smaki są idealnie wyważone. Choć nie brakuje mu orientalnych aromatów, autorstwo przepisu na kurczaka masala z masłem przypisuje się szefom kuchni z Wielkiej Brytanii. Nie ma to, jak apetyczny miszmasz!
Dla kogo?
Nie jesteście pewni czy indyjskie specjały posmakują Wam i Waszym bliskim? Maślany kurczak masala łagodnie wprowadzi Was w klimat, w którym nie brakuje wyśmienitych produktów i różnorodnych przypraw.
Na jaką okazję?
Drób często pojawia się na stołach jako uniwersalny i szybki w przygotowaniu składnik. Nie pozwalajcie sobie jednak na nudę. Delikatne mięso w pachnącym sosie w postaci maślanego kurczaka masala zyska zupełnie nowy charakter.
Czy wiesz, że?
Maślane danie jest inspirowane nie tylko kulinariami indyjskimi, ale też pakistańskimi.
Dla urozmaicenia:
Do przepisu na mięsną marynatę do kurczaka masala można włączyć jogurt naturalny.