Maślany kurczak masala przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Maślany kurczak masala

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
172 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

sos:

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 sztuki

1 łyżeczka

400 gramów

1 szklanka

80 gramów

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zacznij od zamarynowani mięsa. Filet z kurczaka przekrój wzdłuż na pół aby powstały cztery płaskie kawałki. Skrop mięso olejem i natrzyj przyprawami Knorr.

Krok 2

Teraz przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki i duś w naczyniu miksującym 3min/120C/obr. 2

Krok 3

Dodaj wszystkie przyprawy i dalej duś 1min /120C/obr. 2.

Krok 4

Do naczynia miksującego wlej pomidory, wodę, napój kokosowy. Nałóż przystawkę Varoma, ułóż w dolnej części mięso, przykryj i gotuj całość 20min/100C/obr. 2

Krok 5

Gdy mięso będzie gotowe odłóż je na bok. Dodaj do sosu świeże masło i wymieszaj 20s/obr.2 Mięso poszarp w dłoniach na większe kawałki i również dodaj do sosu. Całość zagotuj i podawaj 2min/100C/obroty wsteczne/obr.2

przepisy.pl

Dobra rada:

Podawaj z gotowanym ryżem i świeżą kolendrą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Maślany kurczak masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Maślany kurczak masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Maślany kurczak masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Maślany kurczak masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Maślany kurczak masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Maślany kurczak masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Maślany kurczak masala - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Maślany kurczak masala - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Maślany kurczak masalaMaślany kurczak masala

Oto danie, od którego swoją przygodę z potrawami z Indii zaczyna większość kucharzy. Jest proste w przygotowaniu, a smaki są idealnie wyważone. Choć nie brakuje mu orientalnych aromatów, autorstwo przepisu na kurczaka masala z masłem przypisuje się szefom kuchni z Wielkiej Brytanii. Nie ma to, jak apetyczny miszmasz!

Dla kogo?

Nie jesteście pewni czy indyjskie specjały posmakują Wam i Waszym bliskim? Maślany kurczak masala łagodnie wprowadzi Was w klimat, w którym nie brakuje wyśmienitych produktów i różnorodnych przypraw.

Na jaką okazję?

Drób często pojawia się na stołach jako uniwersalny i szybki w przygotowaniu składnik. Nie pozwalajcie sobie jednak na nudę. Delikatne mięso w pachnącym sosie w postaci maślanego kurczaka masala zyska zupełnie nowy charakter.

Czy wiesz, że?

Maślane danie jest inspirowane nie tylko kulinariami indyjskimi, ale też pakistańskimi.

Dla urozmaicenia:

Do przepisu na mięsną marynatę do kurczaka masala można włączyć jogurt naturalny.