Chleb mojej mamy

Autor: Cyklopek13 Cyklopek13

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

5 dekagramów

1 litr

1 łyżeczka

2 łyżeczki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie (30 min wyrabiać) i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (ok 1 h).

Krok 2

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach np. ostrym nożem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut do 1 godziny.

Krok 3

Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut jedynie na kratce, już bez formy. Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej