Chleb mojej mamy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb mojej mamy

Autor: Cyklopek13

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

5 dekagramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie (30 min wyrabiać) i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (ok 1 h).

Krok 2

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach np. ostrym nożem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut do 1 godziny.

Krok 3

Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut jedynie na kratce, już bez formy. Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej