Składniki
1.5 kilograma
3 łyżeczki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
5 dekagramów
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie (30 min wyrabiać) i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (ok 1 h).
Krok 2
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach np. ostrym nożem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut do 1 godziny.
Krok 3
Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut jedynie na kratce, już bez formy. Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej