Chleb mojej mamy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb mojej mamy

Autor: Cyklopek13

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżeczki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

5 dekagramów

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na zaczyn wymieszać dokładnie (30 min wyrabiać) i pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia (ok 1 h).

Krok 2

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”. Wyrośnięty chleb naciąć w kilku miejscach np. ostrym nożem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut do 1 godziny.

Krok 3

Pod koniec pieczenia można chleb wyciągnąć z formy i dopiec go przez ostatnie 10 minut jedynie na kratce, już bez formy. Gotowy chleb powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb mojej mamy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej