Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

150 gramów

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, szpinak, smażymy ok 4-5 minut, na sam koniec dodajemy mini kosteczkę mieszamy, odstawiamy z ognia.

Krok 2

Pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy na paseczki (30 kawałków). Bryndzę dzielimy na 30 kawałków.

Krok 3

Ciasto francuskie posypujemy mąką, kroimy na 30 kwadratów. Foremki na mini babeczki wylepiamy kwadratami z ciasta francuskiego tak aby rogi wystawały do góry, na ciasto nakładamy kawałek bryndzy, szpinak, pomidor, pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut. Dekorujemy listkami bazylii.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej