Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

150 gramów

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy wyciśnięty czosnek, szpinak, smażymy ok 4-5 minut, na sam koniec dodajemy mini kosteczkę mieszamy, odstawiamy z ognia.

Krok 2

Pomidor obieramy, wydrążamy miąższ, kroimy na paseczki (30 kawałków). Bryndzę dzielimy na 30 kawałków.

Krok 3

Ciasto francuskie posypujemy mąką, kroimy na 30 kwadratów. Foremki na mini babeczki wylepiamy kwadratami z ciasta francuskiego tak aby rogi wystawały do góry, na ciasto nakładamy kawałek bryndzy, szpinak, pomidor, pieczemy w temp 180 stopni ok 15-20 minut. Dekorujemy listkami bazylii.

Edyta Chojnowska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mini tartinki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, bryndzą i pomidorem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia smażona
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej