Sałatka makaronowa z brokułem - brokułowa | Przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
236 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

192 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

175 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

120 gramów

1 opakowanie

0.5 pęczka

4 łyżki

0.5 szklanki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Sałatka makaronowa z brokułami       - Krok 1

Krok 2

Brokuł podziel na malutkie różyczki i również ugotuj do miękkości, odcedź i schłódź w wodzie z lodem. Dzięki temu pozostaną zielone i jędrne.

Sałatka makaronowa z brokułami       - Krok 2

Krok 3

Do kielicha miksera włóż rozkruszony ser, wlej oliwę, pół szklanki gorącej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż powstanie gładki sos.

Sałatka makaronowa z brokułami       - Krok 3

Krok 4

W dużej misce połącz brokuły, makaron, odcedzone kapary oraz sos. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.

Sałatka makaronowa z brokułami       - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z brokułami       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z brokułami       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z brokułami       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z brokułami       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z brokułami       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z brokułami       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z brokułami       - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z brokułami       - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka makaronowa z brokułami      Sałatka makaronowa z brokułami

Masz ochotę na prostą i pyszną przekąskę? Sięgnij po kapary i przyrządź sałatkę makaronową. Dominować w niej będzie smak brokułów. Ugotuj je do miękkości i ostudź w wodzie z lodem – dzięki temu pozostaną zielone i zachowają swój kształt. Do całości przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek oraz sera pleśniowego. Sięgnij po jego dowolny rodzaj, np. brie, camembert czy gorgonzolę. Do sosu dodaj również gotową propozycję przypraw z wyraźnie wyczuwalną nutą koperku. Aby zyskał gładką konsystencję, starannie zmiksuj wszystkie składniki. Kontroluj jego gęstość, ewentualnie rozcieńczając go niewielką ilością wody. Ostudzony makaron i brokuły wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj kapary o charakterystycznym pikantnym smaku, które urozmaicą potrawę. Sałatkę podawaj  schłodzoną, oprószoną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Okaże się dobra jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji.