
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
120 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
4 łyżki
0.5 szklanki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Krok 2
Brokuł podziel na malutkie różyczki i również ugotuj do miękkości, odcedź i schłódź w wodzie z lodem. Dzięki temu pozostaną zielone i jędrne.

Krok 3
Do kielicha miksera włóż rozkruszony ser, wlej oliwę, pół szklanki gorącej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż powstanie gładki sos.

Krok 4
W dużej misce połącz brokuły, makaron, odcedzone kapary oraz sos. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z brokułami
Masz ochotę na prostą i pyszną przekąskę? Sięgnij po kapary i przyrządź sałatkę makaronową. Dominować w niej będzie smak brokułów. Ugotuj je do miękkości i ostudź w wodzie z lodem – dzięki temu pozostaną zielone i zachowają swój kształt. Do całości przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek oraz sera pleśniowego. Sięgnij po jego dowolny rodzaj, np. brie, camembert czy gorgonzolę. Do sosu dodaj również gotową propozycję przypraw z wyraźnie wyczuwalną nutą koperku. Aby zyskał gładką konsystencję, starannie zmiksuj wszystkie składniki. Kontroluj jego gęstość, ewentualnie rozcieńczając go niewielką ilością wody. Ostudzony makaron i brokuły wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj kapary o charakterystycznym pikantnym smaku, które urozmaicą potrawę. Sałatkę podawaj schłodzoną, oprószoną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Okaże się dobra jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji.