Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
120 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
4 łyżki
0.5 szklanki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.
Krok 2
Brokuł podziel na malutkie różyczki i również ugotuj do miękkości, odcedź i schłódź w wodzie z lodem. Dzięki temu pozostaną zielone i jędrne.
Krok 3
Do kielicha miksera włóż rozkruszony ser, wlej oliwę, pół szklanki gorącej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż powstanie gładki sos.
Krok 4
W dużej misce połącz brokuły, makaron, odcedzone kapary oraz sos. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z brokułami
Masz ochotę na prostą i pyszną przekąskę? Sięgnij po kapary i przyrządź sałatkę makaronową. Dominować w niej będzie smak brokułów. Ugotuj je do miękkości i ostudź w wodzie z lodem – dzięki temu pozostaną zielone i zachowają swój kształt. Do całości przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek oraz sera pleśniowego. Sięgnij po jego dowolny rodzaj, np. brie, camembert czy gorgonzolę. Do sosu dodaj również gotową propozycję przypraw z wyraźnie wyczuwalną nutą koperku. Aby zyskał gładką konsystencję, starannie zmiksuj wszystkie składniki. Kontroluj jego gęstość, ewentualnie rozcieńczając go niewielką ilością wody. Ostudzony makaron i brokuły wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj kapary o charakterystycznym pikantnym smaku, które urozmaicą potrawę. Sałatkę podawaj schłodzoną, oprószoną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Okaże się dobra jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji.