Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
120 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
4 łyżki
0.5 szklanki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.
Krok 2
Brokuł podziel na malutkie różyczki i również ugotuj do miękkości, odcedź i schłódź w wodzie z lodem. Dzięki temu pozostaną zielone i jędrne.
Krok 3
Do kielicha miksera włóż rozkruszony ser, wlej oliwę, pół szklanki gorącej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż powstanie gładki sos.
Krok 4
W dużej misce połącz brokuły, makaron, odcedzone kapary oraz sos. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z brokułami
Masz ochotę na prostą i pyszną przekąskę? Sięgnij po kapary i przyrządź sałatkę makaronową. Dominować w niej będzie smak brokułów. Ugotuj je do miękkości i ostudź w wodzie z lodem – dzięki temu pozostaną zielone i zachowają swój kształt. Do całości przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek oraz sera pleśniowego. Sięgnij po jego dowolny rodzaj, np. brie, camembert czy gorgonzolę. Do sosu dodaj również gotową propozycję przypraw z wyraźnie wyczuwalną nutą koperku. Aby zyskał gładką konsystencję, starannie zmiksuj wszystkie składniki. Kontroluj jego gęstość, ewentualnie rozcieńczając go niewielką ilością wody. Ostudzony makaron i brokuły wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj kapary o charakterystycznym pikantnym smaku, które urozmaicą potrawę. Sałatkę podawaj schłodzoną, oprószoną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Okaże się dobra jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji.