
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
120 gramów
1 opakowanie
0.5 pęczka
4 łyżki
0.5 szklanki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw.

Krok 2
Brokuł podziel na malutkie różyczki i również ugotuj do miękkości, odcedź i schłódź w wodzie z lodem. Dzięki temu pozostaną zielone i jędrne.

Krok 3
Do kielicha miksera włóż rozkruszony ser, wlej oliwę, pół szklanki gorącej wody oraz sos sałatkowy Knorr. Całość dokładnie zmiksuj, aż powstanie gładki sos.

Krok 4
W dużej misce połącz brokuły, makaron, odcedzone kapary oraz sos. Dokładnie wymieszaj. Sałatkę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka makaronowa z brokułami
Masz ochotę na prostą i pyszną przekąskę? Sięgnij po kapary i przyrządź sałatkę makaronową. Dominować w niej będzie smak brokułów. Ugotuj je do miękkości i ostudź w wodzie z lodem – dzięki temu pozostaną zielone i zachowają swój kształt. Do całości przygotuj sos na bazie oliwy z oliwek oraz sera pleśniowego. Sięgnij po jego dowolny rodzaj, np. brie, camembert czy gorgonzolę. Do sosu dodaj również gotową propozycję przypraw z wyraźnie wyczuwalną nutą koperku. Aby zyskał gładką konsystencję, starannie zmiksuj wszystkie składniki. Kontroluj jego gęstość, ewentualnie rozcieńczając go niewielką ilością wody. Ostudzony makaron i brokuły wymieszaj z sosem. Na koniec dodaj kapary o charakterystycznym pikantnym smaku, które urozmaicą potrawę. Sałatkę podawaj schłodzoną, oprószoną startym parmezanem i drobno posiekaną natką pietruszki lub innymi ziołami. Okaże się dobra jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Tym przepisem udowadniamy, że smaczne i proste gotowanie jest możliwe. Koniecznie wypróbuj go przy najbliższej okazji.


































