Sałatka makaronowa z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z bobem

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotować w osolonej wodzie (świeży - około 20 minut). Odcedzić i po ostudzeniu obrać ze skórek.

Krok 2

Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Podsmażyć z dodatkiem łyżki oliwy (kilka minut).

Krok 3

Do miski wrzucić makaron, bób, podsmażoną paprykę oraz cebulę pokrojoną w piórka i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii.

Krok 4

Sosu sałatkowy paprykowo-ziołowego Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy oraz 3 łyżkami przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Sos wlej do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj. Podawaj lekko schłodzoną (30 minut w lodówce).

Ania

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej