Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
500 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 szczypta
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotować w osolonej wodzie (świeży - około 20 minut). Odcedzić i po ostudzeniu obrać ze skórek.
Krok 2
Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Podsmażyć z dodatkiem łyżki oliwy (kilka minut).
Krok 3
Do miski wrzucić makaron, bób, podsmażoną paprykę oraz cebulę pokrojoną w piórka i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii.
Krok 4
Sosu sałatkowy paprykowo-ziołowego Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy oraz 3 łyżkami przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Sos wlej do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj. Podawaj lekko schłodzoną (30 minut w lodówce).
Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcej