Sałatka makaronowa z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka makaronowa z bobem

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 szczypta

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotować w osolonej wodzie (świeży - około 20 minut). Odcedzić i po ostudzeniu obrać ze skórek.

Krok 2

Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Podsmażyć z dodatkiem łyżki oliwy (kilka minut).

Krok 3

Do miski wrzucić makaron, bób, podsmażoną paprykę oraz cebulę pokrojoną w piórka i posiekane (niezbyt drobno) listki bazylii.

Krok 4

Sosu sałatkowy paprykowo-ziołowego Knorr połącz z 2 łyżkami oliwy oraz 3 łyżkami przegotowanej wody i dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Sos wlej do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj. Podawaj lekko schłodzoną (30 minut w lodówce).

Ania

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka makaronowa z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej