Chińska kapusta z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 garść

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Białą część dymki pokrój drobno. Czosnek, chili oraz imbir posiekaj. Wszystko razem smaż w szerokim rondlu.

Krok 3

Kapustę i marchew pokrój w paski. Dodaj do rondla i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 4

Teraz wsyp wszystkie przyprawy. Smaż 1 minutę aby przyprawy uwolniły aromat.

Krok 5

Wlej 300 ml wody i zagotuj. Dodaj soczewicę i gotuj całość ok. 8-10 minut, powoli mieszając co jakiś czas.

Krok 6

Jak większość płynu odparuje, dodaj kiełki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz doprawić świeżą kolendrą i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska kapusta z soczewicąChińska kapusta z soczewicą

Pekinki używasz tylko do surówek? Azjatycka kuchnia zna na nią ciekawsze sposoby: chińska kapusta wraz z soczewicą, marchewką, kiełkami fasoli i aromatycznymi dodatkami potrafi stworzyć danie główne, które odmieni Twoje codzienne obiady.

Dla kogo?

Dla fanów kuchni chińskiej, wegan i wegetarian oraz dla każdego, kto lubi kulinarne nowości. Chińska kapusta z soczewicą nie zawiedzie nikogo!

Na jaką okazję?

Masz ochotę na niecodzienny obiad? Ten przepis jest dla Ciebie! Kapusta z soczewicą tworzą duet idealny.

Czy wiesz, że?

Ze wszystkich rodzajów soczewicy czerwona jest najłatwiejsza w obróbce. Nie posiada łupiny, więc nie trzeba jej namaczać, dzięki czemu szybko się gotuje.

Dla urozmaicenia: 

Chińską kapustę możesz skropić sokiem z cytryny oraz dodać do niej posiekaną kolendrę. Będzie jeszcze bardziej aromatycznie!