Chińska kapusta z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chińska kapusta z soczewicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 garść

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Białą część dymki pokrój drobno. Czosnek, chili oraz imbir posiekaj. Wszystko razem smaż w szerokim rondlu.

Krok 3

Kapustę i marchew pokrój w paski. Dodaj do rondla i smaż jeszcze 2 minuty.

Krok 4

Teraz wsyp wszystkie przyprawy. Smaż 1 minutę aby przyprawy uwolniły aromat.

Krok 5

Wlej 300 ml wody i zagotuj. Dodaj soczewicę i gotuj całość ok. 8-10 minut, powoli mieszając co jakiś czas.

Krok 6

Jak większość płynu odparuje, dodaj kiełki i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Danie możesz doprawić świeżą kolendrą i sokiem z cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chińska kapusta z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chińska kapusta z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chińska kapusta z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chińska kapusta z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chińska kapusta z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chińska kapusta z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chińska kapusta z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chińska kapusta z soczewicąChińska kapusta z soczewicą

Pekinki używasz tylko do surówek? Azjatycka kuchnia zna na nią ciekawsze sposoby: chińska kapusta wraz z soczewicą, marchewką, kiełkami fasoli i aromatycznymi dodatkami potrafi stworzyć danie główne, które odmieni Twoje codzienne obiady.

Dla kogo?

Dla fanów kuchni chińskiej, wegan i wegetarian oraz dla każdego, kto lubi kulinarne nowości. Chińska kapusta z soczewicą nie zawiedzie nikogo!

Na jaką okazję?

Masz ochotę na niecodzienny obiad? Ten przepis jest dla Ciebie! Kapusta z soczewicą tworzą duet idealny.

Czy wiesz, że?

Ze wszystkich rodzajów soczewicy czerwona jest najłatwiejsza w obróbce. Nie posiada łupiny, więc nie trzeba jej namaczać, dzięki czemu szybko się gotuje.

Dla urozmaicenia: 

Chińską kapustę możesz skropić sokiem z cytryny oraz dodać do niej posiekaną kolendrę. Będzie jeszcze bardziej aromatycznie!