
Składniki
400 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 garść
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu producenta.
Krok 2
Białą część dymki pokrój drobno. Czosnek, chili oraz imbir posiekaj. Wszystko razem smaż w szerokim rondlu.
Krok 3
Kapustę i marchew pokrój w paski. Dodaj do rondla i smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 4
Teraz wsyp wszystkie przyprawy. Smaż 1 minutę aby przyprawy uwolniły aromat.
Krok 5
Wlej 300 ml wody i zagotuj. Dodaj soczewicę i gotuj całość ok. 8-10 minut, powoli mieszając co jakiś czas.
Krok 6
Jak większość płynu odparuje, dodaj kiełki i podawaj.

Dobra rada:
Danie możesz doprawić świeżą kolendrą i sokiem z cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chińska kapusta z soczewicą
Pekinki używasz tylko do surówek? Azjatycka kuchnia zna na nią ciekawsze sposoby: chińska kapusta wraz z soczewicą, marchewką, kiełkami fasoli i aromatycznymi dodatkami potrafi stworzyć danie główne, które odmieni Twoje codzienne obiady.
Dla kogo?
Dla fanów kuchni chińskiej, wegan i wegetarian oraz dla każdego, kto lubi kulinarne nowości. Chińska kapusta z soczewicą nie zawiedzie nikogo!
Na jaką okazję?
Masz ochotę na niecodzienny obiad? Ten przepis jest dla Ciebie! Kapusta z soczewicą tworzą duet idealny.
Czy wiesz, że?
Ze wszystkich rodzajów soczewicy czerwona jest najłatwiejsza w obróbce. Nie posiada łupiny, więc nie trzeba jej namaczać, dzięki czemu szybko się gotuje.
Dla urozmaicenia:
Chińską kapustę możesz skropić sokiem z cytryny oraz dodać do niej posiekaną kolendrę. Będzie jeszcze bardziej aromatycznie!