Kapusta do pierogów – czy ją mielić? Jaka będzie najlepsza i jak ją przygotować?

Kto z Was nie zna pierogów? Na pewno nie ma takiej osoby. Raczej każdy chociaż raz w swoim życiu skosztował tego polskiego rarytasu. Pierogi lubicie i jecie w różnych wariantach, słodkich i wytrawnych. Ale dziś przyjrzyjcie się tradycyjnym pierogom z kapustą. A właściwie, Waszym dzisiejszym gościem będzie kapusta do pierogów.

Jaka kapusta do pierogów?

Jak uważacie, jaka kapusta do pierogów będzie najlepsza? Oczywiście kiszona! Jeśli sami kisicie kapustę, to taka będzie idealna. Nie za kwaśna, nie za słona, soczysta, delikatnie chrupka, ale nie za miękka. Jeśli nie kisicie kapusty samodzielnie, nie umiecie lub nie macie czasu, postarajcie się o dobre źródło. Na pewno macie kogoś w rodzinie lub wśród znajomych, kto zajmuje się kiszeniem kapusty. Jeśli nie, postawcie na dobry sklep warzywny.

Jak przygotować kapustę do pierogów?

Farsz do pierogów jest równie ważny jak samo ciasto. Skoro ma być tradycyjnie, wybierzcie kapustę. Pierogi z kapustą są najczęściej spotykane w jadłodajniach. Właśnie takie pierogi przygotowujecie na pewno na Wigilię. Ma być przecież smacznie i tak, jak u mamy. Wbrew pozorom przygotowanie kapusty nie jest trudne, jedynie czasochłonne. Jednak smak gotowego dania Wam to wynagrodzi.

  1. Pokrójcie 1 kg kapusty drobno nożem i włóżcie do garnka.
  2. Dodajcie 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, pokrojone i podsmażone wcześniej 0,5 kg pieczarek z czterema cebulami.
  3. Dolejcie 2 szklanki wody i gotujcie.

Ile gotować kapustę kiszoną do pierogów?

Często wielu z Was ma problem z decyzją, czy kapusta jest już wystarczająco miękka. Sprawdźcie, jak ugotować kapustę do pierogów.

Do zagotowania wystarczy około dwóch godzin na lekkim ogniu. Gotujcie po prostu do miękkości. Przestygniętą kapustę odciśnijcie z nadmiaru wody w dłoniach lub na sitku i włóżcie do miski. Potem nakładajcie łyżką na wycięte krążki ciasta i formujcie pierogi. Na koniec wrzucajcie je na gotującą się w garnku wodę. Po 2-3 minutach od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody, wyjmijcie je z garnka.

Czy mielić kapustę do pierogów?

Absolutnie nie róbcie tego. Farsz będzie wtedy zbyt miałki. Będzie tworzył zwykłą papkę, a zależy Wam przecież, żeby smak i konsystencja kapusty były wyczuwalne. Po prostu pokrójcie kapustę drobno nożem. To naprawdę wystarczy.

Ciasto do pierogów

Wiecie już, jak przygotować kapustę do farszu do pierogów. Jednak nie zapominajcie, że ciasto jest równie ważne, co farsz. Jak zatem zrobić dobre ciasto na pierogi?

Łapcie przepis:

  1. Do miski wsypcie 300 g mąki pszennej.
  2. Dodajcie ¼ łyżeczki soli.
  3. Następnie stopniowo dolewajcie 250 ml ciepłej wody i jednocześnie delikatnie mieszajcie.
  4. Gdy składniki stworzą zwartą masę, zacznijcie wyrabiać ciasto dłońmi.
  5. Gotowe ciasto powinno być miękkie i sprężyste.

Kapusta do pierogów – podsumowanie

Poznaliście tradycyjne przepisy na ciasto i farsz. Zawierają tylko podstawowe składniki. Przygotujcie więc pierogi z grzybami, a także pierogi ze szpinakiem i serem feta. Przepisów na pierogi jest naprawdę mnóstwo, więc na pewno znajdziecie coś dla siebie.