Przepisy na Ciasta z warzywami
23 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejCiasta z warzywami
Warzywa stają się coraz popularniejszymi dodatkami do słodkich ciast. Często wykorzystuje się je w przepisach bezglutenowych, ponieważ pozwalają na pieczenie bez mąki. Popularne są również w kuchni wegańskiej – zwłaszcza te, które wiążą składniki i nie wymagają użycia jaj, jak np. fasola. Do ciast pasuje bardzo dobrze dodatek marchewki – nadaje ona słodyczy i wilgotności. Sprawdza się szczególnie w wypiekach z migdałami, kremami, serowymi masami i czekoladą. Dodaj do niej korzennych przypraw, a otrzymasz ciasto przypominające piernik. Upieczesz z niej również keks. Dodaj bakalie i mąkę orzechową. Do dekoracji ciast marchewkowych dobrze pasuje lukier oraz cukier puder. Piekąc miękkie ciasta, takie jak sernik, wykorzystaj dynię – jej delikatny smak oraz konsystencja sprawiają, że ciasto jest gładkie, słodkie i zyskuje pomarańczowy kolor. Podkreślisz go dodatkiem kurkumy. Z dyni przygotujesz też ciasto bez mąki, z dodatkiem śmietany, jajek i pomarańczy. Doskonale sprawdzi się ono podane na deser. Jeśli chcesz użyć dyni do ciast, wybieraj dowolny gatunek tego warzywa. Sprawdzi się np. piżmowa albo hokkaido. Słodkimi warzywami o delikatnej konsystencji są także bataty. Ciasta z ich dodatkiem są szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych. Bataty to słodkie ziemniaki, konsystencją przypominające polskie odmiany, jednak delikatniejsze – w smaku nieco przypominają marchewkę. Zrobisz z nich smaczny krem do kruchej tarty. Do wszelkich ciast z dynią i batatami pasuje dodatek orzechów oraz prażonych pestek słonecznika. Ich kawałki podawaj z dodatkiem kremu z mascarpone albo łyżką bitej śmietany. Do ciast wykorzystasz także buraki albo ziemniaki. I jedne, i drugie dodadzą wypiekom miękkości, a buraki dodatkowo zabarwią ciasto. Sprawdź, jak wygląda i smakuje np. buraczkowy biszkopt. Pokrój go na cienkie blaty i przygotuj na jego bazie tort. Smaczny będzie też bez dodatków, udekorowany jedynie cukrem pudrem albo lukrem królewskim. Ciasta upieczesz również z dodatkiem cukinii czy szpinaku. Sprawdź nasze przepisy i zobacz, w jaki sposób wykorzystać warzywa do przygotowania wypieków.