Składniki
300 gramów
300 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 szklanki
3 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać z cukrem, sodą, solą i cynamonem.
Krok 2
Jabłka i marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Krok 3
Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku, większość rozdrobić malakserem lub posiekać. Zostawić część do dekoracji. Bakalie poza rodzynkami posiekać
Krok 4
Jajka rozmieszać trzepaczką w misce
Krok 5
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę rozmiar 18-20 cm nasmarować po bokach margaryną a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć keksówki
Krok 6
Do mąki wlać olej, olejek i jajka. Wszystko utrzeć mikserem i dodać bakalie, orzechy, startą marchewkę z jabłkiem. Wymieszać i przełożyć do formy
Krok 7
Piec 1,5 godziny lub do suchego patyczka. W razie potrzeby górę ciasta nakryć folią aluminiową jakby się wierzch przypiekał za mocno. Wystudzić w formie.
Krok 8
Z soku z cytryny lub pomarańczy i cukru pudru urobić lukier. Polać wierzch ciasta i udekorować orzechami i skórką pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.
Czytaj więcejNuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.
Czytaj więcej