Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami

Autor: Agata Durzyńska

ratingratingratingratingrating

8

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
9 os.
Drukuj

85 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżka

1 szczypta

2 szklanki

3 sztuki

2 sztuki

1 szklanka

4 łyżki

4 łyżki

4 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

1 sztuka

120 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiać z cukrem, sodą, solą i cynamonem.

Krok 2

Jabłka i marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach

Krok 3

Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku, większość rozdrobić malakserem lub posiekać. Zostawić część do dekoracji. Bakalie poza rodzynkami posiekać

Krok 4

Jajka rozmieszać trzepaczką w misce

Krok 5

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę rozmiar 18-20 cm nasmarować po bokach margaryną a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć keksówki

Krok 6

Do mąki wlać olej, olejek i jajka. Wszystko utrzeć mikserem i dodać bakalie, orzechy, startą marchewkę z jabłkiem. Wymieszać i przełożyć do formy

Krok 7

Piec 1,5 godziny lub do suchego patyczka. W razie potrzeby górę ciasta nakryć folią aluminiową jakby się wierzch przypiekał za mocno. Wystudzić w formie.

Krok 8

Z soku z cytryny lub pomarańczy i cukru pudru urobić lukier. Polać wierzch ciasta i udekorować orzechami i skórką pomarańczy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej