Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami
łatwe
55 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 szklanki
3 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać z cukrem, sodą, solą i cynamonem.
Krok 2
Jabłka i marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Krok 3
Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku, większość rozdrobić malakserem lub posiekać. Zostawić część do dekoracji. Bakalie poza rodzynkami posiekać
Krok 4
Jajka rozmieszać trzepaczką w misce
Krok 5
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę rozmiar 18-20 cm nasmarować po bokach margaryną a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć keksówki
Krok 6
Do mąki wlać olej, olejek i jajka. Wszystko utrzeć mikserem i dodać bakalie, orzechy, startą marchewkę z jabłkiem. Wymieszać i przełożyć do formy
Krok 7
Piec 1,5 godziny lub do suchego patyczka. W razie potrzeby górę ciasta nakryć folią aluminiową jakby się wierzch przypiekał za mocno. Wystudzić w formie.
Krok 8
Z soku z cytryny lub pomarańczy i cukru pudru urobić lukier. Polać wierzch ciasta i udekorować orzechami i skórką pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej