Ciasto jabłkowo marchewkowe z orzechami i bakaliami
łatwe
40 osób zapisało

Składniki
300 gramów
300 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżka
1 szczypta
2 szklanki
3 sztuki
2 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
4 łyżki
4 łyżki
1 szklanka
2 łyżki
1 sztuka
120 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiać z cukrem, sodą, solą i cynamonem.
Krok 2
Jabłka i marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Krok 3
Orzechy podprażyć na patelni lub w piekarniku, większość rozdrobić malakserem lub posiekać. Zostawić część do dekoracji. Bakalie poza rodzynkami posiekać
Krok 4
Jajka rozmieszać trzepaczką w misce
Krok 5
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Tortownicę rozmiar 18-20 cm nasmarować po bokach margaryną a dno wyłożyć papierem do pieczenia. Można też użyć keksówki
Krok 6
Do mąki wlać olej, olejek i jajka. Wszystko utrzeć mikserem i dodać bakalie, orzechy, startą marchewkę z jabłkiem. Wymieszać i przełożyć do formy
Krok 7
Piec 1,5 godziny lub do suchego patyczka. W razie potrzeby górę ciasta nakryć folią aluminiową jakby się wierzch przypiekał za mocno. Wystudzić w formie.
Krok 8
Z soku z cytryny lub pomarańczy i cukru pudru urobić lukier. Polać wierzch ciasta i udekorować orzechami i skórką pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcej