Hiszpański placek z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpański placek z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

607 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

177 osób wydrukowało

Pobierz pdf

541 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

250 gramów

500 gramów

2 łyżki

50 gramów

4 sztuki

200 gramów

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka pokrój w cząstki, zasyp połową cukru, cynamonem, skórką z pomarańczy i rodzynkami. Odstaw na 20 minut.

Hiszpański placek z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Masło utrzeć z pozostałym cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę

Hiszpański placek z jabłkami - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przełóż do brytfanki i piecz 45 minut w 180 stopniach.

Hiszpański placek z jabłkami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpański placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpański placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpański placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpański placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpański placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpański placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpański placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpański placek z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Hiszpański placek z jabłkamiHiszpański placek z jabłkami

Owocowe wypieki są doskonale znane każdemu miłośnikowi domowych łakoci. Kawałek szarlotki do filiżanki popołudniowej herbaty brzmi jak spełnienie marzeń? Pozwól sobie na pewną innowację w kuchni i przygotuj ciasto hiszpańskie. Przepis również opiera się na jabłkach, przybiera jednak nieco inną formę. Nie ma sensu ciągle jeść tego samego, skoro wciąż czeka na ciebie tyle smakołyków do odkrycia, np. Hiszpański placek z jabłkami!

Dla kogo?

Zwykle nie trzeba cię namawiać do wzięcia dokładki ulubionego jabłecznika? Idziemy o zakład, że od placka hiszpańskiego z jabłkami też nie będziesz mógł się oderwać. Co najlepsze, jego przygotowanie nie należy do trudnych wyzwań, więc jesteś tylko o krok od poznania kolejnego fenomenalnego pomysłu na deser.

Na jaką okazję?

Ciasto hiszpańskie z jabłkami to uniwersalny specjał. Wyśmienicie smakuje w czasie niespiesznego popołudnia, które spędzasz w kameralnym gronie. Sprawdzi się także jako zwieńczenie niedzielnego obiadu i poczęstunek podczas większej uroczystości. Nie ma więc jednej odpowiedzi na pytanie, kiedy podać ciasto hiszpańskie. I dobrze! Jedz, gdy tylko masz ochotę.

Czy wiesz, że?

Chcąc poznać inne receptury z Półwyspu Iberyjskiego, zapamiętaj termin tarta de manzana. Tradycyjne ciasto hiszpańskie podawane jest w formie tarty z jabłkami na kruchym cieście.

Dla urozmaicenia:

Szarlotkę zwykle serwujesz z lodami? Nie miej oporów, by ich porcję umieścić także na talerzyku z hiszpańską wersją tego deseru. Smak waniliowy to klasyka i kulinarny pewniak. Jeśli masz ochotę, gotowe ciasto możesz posypać pokruszonymi orzechami.