
Składniki
4 sztuki
250 gramów
500 gramów
2 łyżki
50 gramów
4 sztuki
200 gramów
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jabłka pokrój w cząstki, zasyp połową cukru, cynamonem, skórką z pomarańczy i rodzynkami. Odstaw na 20 minut.

Krok 2
Masło utrzeć z pozostałym cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę

Krok 3
Przygotowane ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przełóż do brytfanki i piecz 45 minut w 180 stopniach.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Hiszpański placek z jabłkami
Owocowe wypieki są doskonale znane każdemu miłośnikowi domowych łakoci. Kawałek szarlotki do filiżanki popołudniowej herbaty brzmi jak spełnienie marzeń? Pozwól sobie na pewną innowację w kuchni i przygotuj ciasto hiszpańskie. Przepis również opiera się na jabłkach, przybiera jednak nieco inną formę. Nie ma sensu ciągle jeść tego samego, skoro wciąż czeka na ciebie tyle smakołyków do odkrycia, np. Hiszpański placek z jabłkami!
Dla kogo?
Zwykle nie trzeba cię namawiać do wzięcia dokładki ulubionego jabłecznika? Idziemy o zakład, że od placka hiszpańskiego z jabłkami też nie będziesz mógł się oderwać. Co najlepsze, jego przygotowanie nie należy do trudnych wyzwań, więc jesteś tylko o krok od poznania kolejnego fenomenalnego pomysłu na deser.
Na jaką okazję?
Ciasto hiszpańskie z jabłkami to uniwersalny specjał. Wyśmienicie smakuje w czasie niespiesznego popołudnia, które spędzasz w kameralnym gronie. Sprawdzi się także jako zwieńczenie niedzielnego obiadu i poczęstunek podczas większej uroczystości. Nie ma więc jednej odpowiedzi na pytanie, kiedy podać ciasto hiszpańskie. I dobrze! Jedz, gdy tylko masz ochotę.
Czy wiesz, że?
Chcąc poznać inne receptury z Półwyspu Iberyjskiego, zapamiętaj termin tarta de manzana. Tradycyjne ciasto hiszpańskie podawane jest w formie tarty z jabłkami na kruchym cieście.
Dla urozmaicenia:
Szarlotkę zwykle serwujesz z lodami? Nie miej oporów, by ich porcję umieścić także na talerzyku z hiszpańską wersją tego deseru. Smak waniliowy to klasyka i kulinarny pewniak. Jeśli masz ochotę, gotowe ciasto możesz posypać pokruszonymi orzechami.