Chlebki pita z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

491 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

152 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

172 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Dodaj pokruszony boczek i przyprawę w Mini kostkach Knorr, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą. Po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

Krok 3

Gotowe ciasto podziel na części, uformuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj placki.

Krok 4

Placki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, następnie wyjmij i opiecz na grillu. Podawaj jako przekąskę z różnego rodzaju dipami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chlebki pita z boczkiemChlebki pita z boczkiem

Ciasto drożdżowe to nie tylko doskonała baza dla drożdżówek. Nadaje się również do przyrządzenia pysznych chlebków pita. Sprawdzą się one jako przekąska, podawane na ciepło lub zimno. Do ich podstawowej wersji potrzebujesz mąki, odrobiny oleju, wody oraz drożdży. Zaczyn drożdżowy warto na chwilę odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrósł, a dopiero później połączyć go z mąką. Dzięki temu ciasto wyrośnie pulchne. Gotowe podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj z niego niewielkie placki. Po ich upieczeniu, możesz opiec je dodatkowo na grillu z obu stron – zyskają wtedy dodatkowy walor estetyczny. Smak chlebków pita urozmaić, np. boczkiem lub dowolnym rodzajem wędliny. Podsmaż je wcześniej na patelni, tak aby stały się chrupiące. Opcjonalnie osusz w piekarniku, a następnie pokrusz i dodaj do drożdżowej masy. Podobnie do ciasta możesz dodać także wybrane zioła, kawałki suszonego pomidora lub szczyptę papryki. Chlebki pita serwuj z pikantnym sosem pomidorowym, dipem jogurtowym lub czosnkowym. Smacznego!