Chlebki pita z boczkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chlebki pita z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
587 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

182 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

251 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

2 sztuki

3 łyżki

1 łyżka

ciasto:

1 kilogram

500 mililitrów

25 gramów

20 gramów

50 mililitrów

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.

Krok 2

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Dodaj pokruszony boczek i przyprawę w Mini kostkach Knorr, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą. Po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.

Krok 3

Gotowe ciasto podziel na części, uformuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj placki.

Krok 4

Placki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, następnie wyjmij i opiecz na grillu. Podawaj jako przekąskę z różnego rodzaju dipami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chlebki pita z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chlebki pita z boczkiemChlebki pita z boczkiem

Ciasto drożdżowe to nie tylko doskonała baza dla drożdżówek. Nadaje się również do przyrządzenia pysznych chlebków pita. Sprawdzą się one jako przekąska, podawane na ciepło lub zimno. Do ich podstawowej wersji potrzebujesz mąki, odrobiny oleju, wody oraz drożdży. Zaczyn drożdżowy warto na chwilę odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrósł, a dopiero później połączyć go z mąką. Dzięki temu ciasto wyrośnie pulchne. Gotowe podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj z niego niewielkie placki. Po ich upieczeniu, możesz opiec je dodatkowo na grillu z obu stron – zyskają wtedy dodatkowy walor estetyczny. Smak chlebków pita urozmaić, np. boczkiem lub dowolnym rodzajem wędliny. Podsmaż je wcześniej na patelni, tak aby stały się chrupiące. Opcjonalnie osusz w piekarniku, a następnie pokrusz i dodaj do drożdżowej masy. Podobnie do ciasta możesz dodać także wybrane zioła, kawałki suszonego pomidora lub szczyptę papryki. Chlebki pita serwuj z pikantnym sosem pomidorowym, dipem jogurtowym lub czosnkowym. Smacznego!