
Składniki
100 gramów
2 sztuki
3 łyżki
1 łyżka
ciasto:
1 kilogram
500 mililitrów
25 gramów
20 gramów
50 mililitrów
8 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek rozłóż na pergaminie i upiecz na chrupko w piekarniku. Następnie pokrusz na mniejsze kawałki.
Krok 2
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą, dobrze wyrabiając na stolnicy. Dodaj pokruszony boczek i przyprawę w Mini kostkach Knorr, odstaw na 10 minut do lodówki skropione wodą. Po 10 minutach wyjmij i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.
Krok 3
Gotowe ciasto podziel na części, uformuj niewielkie kulki, a następnie rozwałkuj placki.
Krok 4
Placki piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, następnie wyjmij i opiecz na grillu. Podawaj jako przekąskę z różnego rodzaju dipami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chlebki pita z boczkiem
Ciasto drożdżowe to nie tylko doskonała baza dla drożdżówek. Nadaje się również do przyrządzenia pysznych chlebków pita. Sprawdzą się one jako przekąska, podawane na ciepło lub zimno. Do ich podstawowej wersji potrzebujesz mąki, odrobiny oleju, wody oraz drożdży. Zaczyn drożdżowy warto na chwilę odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrósł, a dopiero później połączyć go z mąką. Dzięki temu ciasto wyrośnie pulchne. Gotowe podziel na mniejsze kulki i rozwałkuj z niego niewielkie placki. Po ich upieczeniu, możesz opiec je dodatkowo na grillu z obu stron – zyskają wtedy dodatkowy walor estetyczny. Smak chlebków pita urozmaić, np. boczkiem lub dowolnym rodzajem wędliny. Podsmaż je wcześniej na patelni, tak aby stały się chrupiące. Opcjonalnie osusz w piekarniku, a następnie pokrusz i dodaj do drożdżowej masy. Podobnie do ciasta możesz dodać także wybrane zioła, kawałki suszonego pomidora lub szczyptę papryki. Chlebki pita serwuj z pikantnym sosem pomidorowym, dipem jogurtowym lub czosnkowym. Smacznego!