Ziemniaczana zapiekanka z bekonem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaczana zapiekanka z bekonem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

215 osób wydrukowało

Pobierz pdf

179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

10 plastrów

1 szczypta

1 szczypta

350 mililitrów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo. Wystudź i pokrój w talarki.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z wodą i zagotuj. Dopraw pieprzem i gałką.

Krok 3

Boczek pokrój w paski, a cebulę w krążki. Pokrojone ziemniaki wymieszaj z sosem serowym.

Krok 4

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego przełóż ziemniaki. Wierzch posyp boczkiem i krążkami cebuli. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczana zapiekanka z bekonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczana zapiekanka z bekonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczana zapiekanka z bekonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczana zapiekanka z bekonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczana zapiekanka z bekonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczana zapiekanka z bekonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczana zapiekanka z bekonem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczana zapiekanka z bekonem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej