
Składniki
5 sztuk
4 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą Knorr.

Krok 2
Kurczaka usmaż.

Krok 3
Dymkę wraz ze szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsmaż na drugiej patelni.

Krok 4
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż usmażonego kurczaka.

Krok 5
Następnie przełóż cebulę ze szczypiorem i boczkiem.

Krok 6
Posmaruj wszystko śmietaną, a na wierzchu połóż ziemniaki pokrojone na plastry grubości 0,5 cm. Posyp zapiekankę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 °C przez 20 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana to prosty sposób na pełne smaku i aromatu gorące danie. Aby ją przygotować, wystarczą: ugotowane ziemniaki, mięso, sezonowe warzywa i duża ilość przypraw. Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem, wędzonym boczkiem, cebulą dymką i śmietaną będzie świetną propozycją na codzienny obiad, a także ciepłą kolację. Mięso z kurczaka smaży się z dodatkiem przypraw, a następnie posypuje przysmażonym z cebulą dymką boczkiem, polewa śmietaną i układa na nich plastry ziemniaków posypane obficie majerankiem oraz cebulą. Dzięki zapiekaniu wszystkie składniki nabierają wyrazistego smaku. Możesz polać tak przygotowaną potrawę swoim ulubionym sosem – pomidorowym, śmietanowym, koperkowym lub paprykowo-ziołowym. Danie bardzo dobrze smakuje również odgrzewane, możesz je więc śmiało zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce na drugie śniadanie. Masz ochotę na to danie pachnące majerankiem, i boczkiem? Przeczytaj nasz przepis i zobacz, jak łatwo przygotować tę smaczną zapiekankę!