
Składniki
5 sztuk
4 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
3 łyżki
120 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą Knorr.

Krok 2
Kurczaka usmaż.

Krok 3
Dymkę wraz ze szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsmaż na drugiej patelni.

Krok 4
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż usmażonego kurczaka.

Krok 5
Następnie przełóż cebulę ze szczypiorem i boczkiem.

Krok 6
Posmaruj wszystko śmietaną, a na wierzchu połóż ziemniaki pokrojone na plastry grubości 0,5 cm. Posyp zapiekankę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 °C przez 20 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
Zapiekanka ziemniaczana to prosty sposób na pełne smaku i aromatu gorące danie. Aby ją przygotować, wystarczą: ugotowane ziemniaki, mięso, sezonowe warzywa i duża ilość przypraw. Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem, wędzonym boczkiem, cebulą dymką i śmietaną będzie świetną propozycją na codzienny obiad, a także ciepłą kolację. Mięso z kurczaka smaży się z dodatkiem przypraw, a następnie posypuje przysmażonym z cebulą dymką boczkiem, polewa śmietaną i układa na nich plastry ziemniaków posypane obficie majerankiem oraz cebulą. Dzięki zapiekaniu wszystkie składniki nabierają wyrazistego smaku. Możesz polać tak przygotowaną potrawę swoim ulubionym sosem – pomidorowym, śmietanowym, koperkowym lub paprykowo-ziołowym. Danie bardzo dobrze smakuje również odgrzewane, możesz je więc śmiało zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce na drugie śniadanie. Masz ochotę na to danie pachnące majerankiem, i boczkiem? Przeczytaj nasz przepis i zobacz, jak łatwo przygotować tę smaczną zapiekankę!