Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i boczkiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
764 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

166 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

4 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

3 łyżki

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą Knorr.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka usmaż.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Dymkę wraz ze szczypiorem i boczkiem pokrój drobno. Podsmaż na drugiej patelni.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż usmażonego kurczaka.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Następnie przełóż cebulę ze szczypiorem i boczkiem.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 5

Krok 6

Posmaruj wszystko śmietaną, a na wierzchu połóż ziemniaki pokrojone na plastry grubości 0,5 cm. Posyp zapiekankę majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Zapiekaj w 200 °C przez 20 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiemZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka ziemniaczana to prosty sposób na pełne smaku i aromatu gorące danie.  Aby ją przygotować, wystarczą: ugotowane ziemniaki, mięso, sezonowe warzywa i duża ilość przypraw. Zapiekanka ziemniaczana ze złocistym kurczakiem, wędzonym boczkiem, cebulą dymką i śmietaną będzie świetną propozycją na codzienny obiad, a także ciepłą kolację. Mięso z kurczaka smaży się z dodatkiem przypraw, a następnie posypuje przysmażonym z cebulą dymką boczkiem, polewa śmietaną i układa na nich plastry ziemniaków posypane obficie majerankiem oraz cebulą. Dzięki zapiekaniu wszystkie składniki nabierają wyrazistego smaku. Możesz polać tak przygotowaną potrawę swoim ulubionym sosem – pomidorowym, śmietanowym, koperkowym lub paprykowo-ziołowym. Danie bardzo dobrze smakuje również odgrzewane, możesz je więc śmiało zabrać do pracy i podgrzać w mikrofalówce na drugie śniadanie. Masz ochotę na to danie pachnące majerankiem, i boczkiem? Przeczytaj nasz przepis i zobacz, jak łatwo przygotować tę smaczną zapiekankę!