Ziemniaczane ciasto bolońskie – pieczone: przepis | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczane ciasto bolońskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

108 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

81 osób wydrukowało

Pobierz pdf

164 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie wyłóż pergaminem. Środek wypełnij fasolą i wstaw formę do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 2

Mięso smaż na rozgrzanej oliwie do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pomidory, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony oraz odpowiednio gęsty – Fix Knorr. Całość zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, boloński sos gotuj 10 minut. Gotowy, gęsty sos wyłóż do formy na zapieczony spód.

Krok 4

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Krok 5

Ziemniaczaną masę wyłóż na ziołowy sos boloński. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 25 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaczane ciasto możesz zaostrzyć w smaku dodając do bolońskiego sosu posiekaną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaczane ciasto bolońskieZiemniaczane ciasto bolońskie

Przedstawiamy pomysł na placek, który dużo bardziej pasuje do pory obiadowej niż deseru lub podwieczorku. Ciasto francuskie z sosem bolognese i warstwą ziemniaków to pyszne połączenie różnych tradycji kulinarnych. Z jednej strony mamy kuchnię słonecznej Italii, z drugiej swojskie kartofle, a to wszystko na spodzie z ciasta francuskiego. Pomieszanie z poplątaniem? W żadnym razie! Efekt takiego zestawienia jest spójny i nieziemsko pyszny.

Dla kogo?

Ciasto ziemniaczane z piekarnika to propozycja idealna dla osób, które szukają nowych pomysłów na podanie mięsa mielonego. Przepisy na spaghetti bolognese i lasagne znasz już na pamięć? Dzięki tej recepturze na nowo rozbudzisz swoją kulinarną ciekawość.

Na jaką okazję?

Jesienią i zimą masz ochotę na sycące i rozgrzewające dania? Wybierz ciasto ziemniaczane – przepis, który skutecznie poprawi humor podczas słoty i zawieruchy za oknem. Po takim obiedzie żaden z domowników nie będzie mógł narzekać na burczący z głodu brzuch.

Czy wiesz, że?

Do wykonania przepisu na ciasto ziemniaczane bolońskie możesz wykorzystać ziemniaki ugotowane do wcześniejszego posiłku. Podejrzewamy, że niejednokrotnie zdarzyło ci się przyrządzić ich za dużo, a potem ciężko było znaleźć koncept na ich wykorzystanie. Niech w twojej kuchni nic się nie zmarnuje.

Dla urozmaicenia:

Do przyprawienia ciasta ziemniaczanego bolońskiego możesz użyć świeżego czosnku. Dodaj go na etapie podsmażania mięsa, a stanie się ono jeszcze bardziej kuszące. Tak samo spożytkuj czerwoną cebulę. Nadzienie wzbogacisz także cukinią, która będzie ciekawym akcentem.