Ziemniaczane ciasto bolońskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

127 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie wyłóż pergaminem. Środek wypełnij fasolą i wstaw formę do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 2

Mięso smaż na rozgrzanej oliwie do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pomidory, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony oraz odpowiednio gęsty – Fix Knorr. Całość zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, boloński sos gotuj 10 minut. Gotowy, gęsty sos wyłóż do formy na zapieczony spód.

Krok 4

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Krok 5

Ziemniaczaną masę wyłóż na ziołowy sos boloński. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 25 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaczane ciasto możesz zaostrzyć w smaku dodając do bolońskiego sosu posiekaną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej