Ziemniaczane ciasto bolońskie – pieczone: przepis | Przepisy.pl pixel

Ziemniaczane ciasto bolońskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

106 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

158 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie wyłóż pergaminem. Środek wypełnij fasolą i wstaw formę do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 2

Mięso smaż na rozgrzanej oliwie do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pomidory, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony oraz odpowiednio gęsty – Fix Knorr. Całość zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, boloński sos gotuj 10 minut. Gotowy, gęsty sos wyłóż do formy na zapieczony spód.

Krok 4

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Krok 5

Ziemniaczaną masę wyłóż na ziołowy sos boloński. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 25 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaczane ciasto możesz zaostrzyć w smaku dodając do bolońskiego sosu posiekaną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej