Składniki
600 gramów
1 opakowanie
500 gramów
400 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie wyłóż pergaminem. Środek wypełnij fasolą i wstaw formę do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 15 minut.
Krok 2
Mięso smaż na rozgrzanej oliwie do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pomidory, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony oraz odpowiednio gęsty – Fix Knorr. Całość zagotuj.
Krok 3
Zmniejsz ogień, boloński sos gotuj 10 minut. Gotowy, gęsty sos wyłóż do formy na zapieczony spód.
Krok 4
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 5
Ziemniaczaną masę wyłóż na ziołowy sos boloński. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 25 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło.
Dobra rada:
Ziemniaczane ciasto możesz zaostrzyć w smaku dodając do bolońskiego sosu posiekaną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej