Ziemniaczane ciasto bolońskie przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ziemniaczane ciasto bolońskie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

94 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

131 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

500 gramów

400 gramów

100 mililitrów

3 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie wyłóż pergaminem. Środek wypełnij fasolą i wstaw formę do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 15 minut.

Krok 2

Mięso smaż na rozgrzanej oliwie do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pomidory, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony oraz odpowiednio gęsty – Fix Knorr. Całość zagotuj.

Krok 3

Zmniejsz ogień, boloński sos gotuj 10 minut. Gotowy, gęsty sos wyłóż do formy na zapieczony spód.

Krok 4

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

Krok 5

Ziemniaczaną masę wyłóż na ziołowy sos boloński. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 25 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ziemniaczane ciasto możesz zaostrzyć w smaku dodając do bolońskiego sosu posiekaną papryczkę chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaczane ciasto bolońskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej