Składniki
600 gramów
1 opakowanie
500 gramów
400 gramów
100 mililitrów
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem a następnie wyłóż pergaminem. Środek wypełnij fasolą i wstaw formę do nagrzanego do 220 °C piekarnika na 15 minut.
Krok 2
Mięso smaż na rozgrzanej oliwie do momentu odparowania wody. Następnie dodaj pomidory, 100 ml wody oraz żeby sos był idealnie doprawiony oraz odpowiednio gęsty – Fix Knorr. Całość zagotuj.
Krok 3
Zmniejsz ogień, boloński sos gotuj 10 minut. Gotowy, gęsty sos wyłóż do formy na zapieczony spód.
Krok 4
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, następnie dodaj mleko, jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Krok 5
Ziemniaczaną masę wyłóż na ziołowy sos boloński. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C i piecz przez 25 minut. Gotowe ciasto podawaj na ciepło.
Dobra rada:
Ziemniaczane ciasto możesz zaostrzyć w smaku dodając do bolońskiego sosu posiekaną papryczkę chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Fix Spaghetti Bolognese extra ziołowe Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaczane ciasto bolońskie
Przedstawiamy pomysł na placek, który dużo bardziej pasuje do pory obiadowej niż deseru lub podwieczorku. Ciasto francuskie z sosem bolognese i warstwą ziemniaków to pyszne połączenie różnych tradycji kulinarnych. Z jednej strony mamy kuchnię słonecznej Italii, z drugiej swojskie kartofle, a to wszystko na spodzie z ciasta francuskiego. Pomieszanie z poplątaniem? W żadnym razie! Efekt takiego zestawienia jest spójny i nieziemsko pyszny.
Dla kogo?
Ciasto ziemniaczane z piekarnika to propozycja idealna dla osób, które szukają nowych pomysłów na podanie mięsa mielonego. Przepisy na spaghetti bolognese i lasagne znasz już na pamięć? Dzięki tej recepturze na nowo rozbudzisz swoją kulinarną ciekawość.
Na jaką okazję?
Jesienią i zimą masz ochotę na sycące i rozgrzewające dania? Wybierz ciasto ziemniaczane – przepis, który skutecznie poprawi humor podczas słoty i zawieruchy za oknem. Po takim obiedzie żaden z domowników nie będzie mógł narzekać na burczący z głodu brzuch.
Czy wiesz, że?
Do wykonania przepisu na ciasto ziemniaczane bolońskie możesz wykorzystać ziemniaki ugotowane do wcześniejszego posiłku. Podejrzewamy, że niejednokrotnie zdarzyło ci się przyrządzić ich za dużo, a potem ciężko było znaleźć koncept na ich wykorzystanie. Niech w twojej kuchni nic się nie zmarnuje.
Dla urozmaicenia:
Do przyprawienia ciasta ziemniaczanego bolońskiego możesz użyć świeżego czosnku. Dodaj go na etapie podsmażania mięsa, a stanie się ono jeszcze bardziej kuszące. Tak samo spożytkuj czerwoną cebulę. Nadzienie wzbogacisz także cukinią, która będzie ciekawym akcentem.