Składniki
40 dekagramów
1 opakowanie
10 dekagramów
30 dekagramów
1 kilogram
1 sztuka
100 mililitrów
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śledzie namocz. Pokrój w kostkę.
Krok 2
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i pokrój w plastry.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, ser zetrzyj, szynkę pokrój w kostkę.
Krok 4
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oliwie, Dodaj szynkę i lekko podsmaż.
Krok 5
Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz z połową szklanki wody i śmietaną. Zalej cebulę, szynkę i zagotuj.
Krok 6
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, śledzi, znów ziemniaków.
Krok 7
Polej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...
Czytaj więcejCiągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka śledziowa
Śledzie są delikatnie kwaśne i dość pikantne. Dzięki temu dodają wyrazistości zapiekanym z nimi ziemniakom. Polane śmietanową zalewą z przyprawami i podsmażoną wędzoną szynką oraz posypane serem zamieniają się w smaczne rybne danie. Jeśli lubisz śledziowe przekąski, potrawa z nich w wersji na ciepło także przypadnie Ci do gustu. Zacznij jej przyrządzenie od pokrojenia i namoczenia śledzi. W ten sposób marynowane ryby będą miały łagodniejszy smak. Cebulę podsmaż z szynką. Tak przygotowane mięso dołącz do śmietany wymieszanej z wodą i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian kawałki śledzi i plastry ugotowanych ziemniaków. Całość zalej sosem i razem ze starym serem żółtym zapiecz w piekarniku. Kiedy zapiekanka śledziowa będzie gotowa posyp ją posiekaną natką pietruszki lub udekoruj kilkoma listkami bazylii. Potrawa będzie dobrze komponować się z surówką z białej kapusty, ogórków konserwowych i cebuli. Do dania dołącz też grzanki czosnkowe. Jeśli masz ochotę na śledzie na ciepło, skorzystaj z tego przepisu!