Zapiekanka śledziowa - ziemniaczana ze śledziem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka śledziowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

223 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

404 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

30 dekagramów

1 kilogram

1 sztuka

100 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz. Pokrój w kostkę.

Zapiekanka śledziowa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i pokrój w plastry.

Zapiekanka śledziowa - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, ser zetrzyj, szynkę pokrój w kostkę.

Zapiekanka śledziowa - Krok 3

Krok 4

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oliwie, Dodaj szynkę i lekko podsmaż.

Zapiekanka śledziowa - Krok 4

Krok 5

Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz z połową szklanki wody i śmietaną. Zalej cebulę, szynkę i zagotuj.

Zapiekanka śledziowa - Krok 5

Krok 6

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, śledzi, znów ziemniaków.

Zapiekanka śledziowa - Krok 6

Krok 7

Polej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Zapiekanka śledziowa - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    O matko jaki pomysł.xd :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka śledziowaZapiekanka śledziowa

Śledzie są delikatnie kwaśne i dość pikantne. Dzięki temu dodają wyrazistości zapiekanym z nimi ziemniakom. Polane śmietanową zalewą z przyprawami i podsmażoną wędzoną szynką oraz posypane serem zamieniają się w smaczne rybne danie. Jeśli lubisz śledziowe przekąski, potrawa z nich w wersji na ciepło także przypadnie Ci do gustu. Zacznij jej przyrządzenie od pokrojenia i namoczenia śledzi. W ten sposób marynowane ryby będą miały łagodniejszy smak. Cebulę podsmaż z szynką. Tak przygotowane mięso dołącz do śmietany wymieszanej z wodą i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian kawałki śledzi i plastry ugotowanych ziemniaków. Całość zalej sosem i razem ze starym serem żółtym zapiecz w piekarniku. Kiedy zapiekanka śledziowa będzie gotowa posyp ją posiekaną natką pietruszki lub udekoruj kilkoma listkami bazylii. Potrawa będzie dobrze komponować się z surówką z białej kapusty, ogórków konserwowych i cebuli. Do dania dołącz też grzanki czosnkowe. Jeśli masz ochotę na śledzie na ciepło, skorzystaj z tego przepisu!