Zapiekanka śledziowa - ziemniaczana ze śledziem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka śledziowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

247 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

221 osób wydrukowało

Pobierz pdf

402 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

30 dekagramów

1 kilogram

1 sztuka

100 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz. Pokrój w kostkę.

Zapiekanka śledziowa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i pokrój w plastry.

Zapiekanka śledziowa - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, ser zetrzyj, szynkę pokrój w kostkę.

Zapiekanka śledziowa - Krok 3

Krok 4

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oliwie, Dodaj szynkę i lekko podsmaż.

Zapiekanka śledziowa - Krok 4

Krok 5

Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz z połową szklanki wody i śmietaną. Zalej cebulę, szynkę i zagotuj.

Zapiekanka śledziowa - Krok 5

Krok 6

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, śledzi, znów ziemniaków.

Zapiekanka śledziowa - Krok 6

Krok 7

Polej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Zapiekanka śledziowa - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    O matko jaki pomysł.xd :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka bolońska
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka śledziowaZapiekanka śledziowa

Śledzie są delikatnie kwaśne i dość pikantne. Dzięki temu dodają wyrazistości zapiekanym z nimi ziemniakom. Polane śmietanową zalewą z przyprawami i podsmażoną wędzoną szynką oraz posypane serem zamieniają się w smaczne rybne danie. Jeśli lubisz śledziowe przekąski, potrawa z nich w wersji na ciepło także przypadnie Ci do gustu. Zacznij jej przyrządzenie od pokrojenia i namoczenia śledzi. W ten sposób marynowane ryby będą miały łagodniejszy smak. Cebulę podsmaż z szynką. Tak przygotowane mięso dołącz do śmietany wymieszanej z wodą i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian kawałki śledzi i plastry ugotowanych ziemniaków. Całość zalej sosem i razem ze starym serem żółtym zapiecz w piekarniku. Kiedy zapiekanka śledziowa będzie gotowa posyp ją posiekaną natką pietruszki lub udekoruj kilkoma listkami bazylii. Potrawa będzie dobrze komponować się z surówką z białej kapusty, ogórków konserwowych i cebuli. Do dania dołącz też grzanki czosnkowe. Jeśli masz ochotę na śledzie na ciepło, skorzystaj z tego przepisu!