Zapiekanka śledziowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka śledziowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

204 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

344 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

40 dekagramów

1 opakowanie

10 dekagramów

30 dekagramów

1 kilogram

1 sztuka

100 mililitrów

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śledzie namocz. Pokrój w kostkę.

Zapiekanka śledziowa - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz i pokrój w plastry.

Zapiekanka śledziowa - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, ser zetrzyj, szynkę pokrój w kostkę.

Zapiekanka śledziowa - Krok 3

Krok 4

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oliwie, Dodaj szynkę i lekko podsmaż.

Zapiekanka śledziowa - Krok 4

Krok 5

Fix Spaghetti Carbonara Knorr połącz z połową szklanki wody i śmietaną. Zalej cebulę, szynkę i zagotuj.

Zapiekanka śledziowa - Krok 5

Krok 6

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, śledzi, znów ziemniaków.

Zapiekanka śledziowa - Krok 6

Krok 7

Polej przygotowanym sosem i posyp startym serem. Piecz 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Zapiekanka śledziowa - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    O matko jaki pomysł.xd :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka śledziowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Musaka z cukinią
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka śledziowaZapiekanka śledziowa

Śledzie są delikatnie kwaśne i dość pikantne. Dzięki temu dodają wyrazistości zapiekanym z nimi ziemniakom. Polane śmietanową zalewą z przyprawami i podsmażoną wędzoną szynką oraz posypane serem zamieniają się w smaczne rybne danie. Jeśli lubisz śledziowe przekąski, potrawa z nich w wersji na ciepło także przypadnie Ci do gustu. Zacznij jej przyrządzenie od pokrojenia i namoczenia śledzi. W ten sposób marynowane ryby będą miały łagodniejszy smak. Cebulę podsmaż z szynką. Tak przygotowane mięso dołącz do śmietany wymieszanej z wodą i przyprawami. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian kawałki śledzi i plastry ugotowanych ziemniaków. Całość zalej sosem i razem ze starym serem żółtym zapiecz w piekarniku. Kiedy zapiekanka śledziowa będzie gotowa posyp ją posiekaną natką pietruszki lub udekoruj kilkoma listkami bazylii. Potrawa będzie dobrze komponować się z surówką z białej kapusty, ogórków konserwowych i cebuli. Do dania dołącz też grzanki czosnkowe. Jeśli masz ochotę na śledzie na ciepło, skorzystaj z tego przepisu!