
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
250 mililitrów
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 2
W misce połącz zawartość opakowania Knorr ze śmietaną. Wsyp natkę, a następnie wymieszaj wszystko z pokrojonymi ziemniakami.
Krok 3
Cztery bulionówki natłuść margaryną i napełnij ziemniakami.
Krok 4
Wierzch każdej zapiekanki posyp startym serem i przykryj aluminiową folią. Naczynia wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika i piecz przez 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i ponownie zapiecz. Podawaj jako dodatek do dań gorących.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Świderki z kurczakiem w sosie serowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziemniaki zapiekane z serem
Ziemniaki pod różnymi postaciami to często spotykany dodatek do dań obiadowych. Zamiast purée, czy talarków, wypróbuj sposób z tego przepisu – ziemniaki zapiekane z serem. Są one serwowane w eleganckich bulionówkach, dlatego idealnie sprawdzą się na świąteczny posiłek lub przyjęcie. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest obranie kilku ziemniaków i pokrojenie ich w cienkie plastry. Najlepiej użyć odmiany o niezbyt dużej zawartości skrobi, odpowiednich do pieczenia, np. gala lub wigry. Kremowy smak nada ziemniakom błyskawiczny sos serowy, przygotowany na bazie gęstej śmietany 36%. Dodaj do niego drobno posiekaną natkę pietruszki, a następnie całość wymieszaj z ziemniaczanymi plasterkami. Bulionówki natłuść i nakładaj do nich porcje ziemniaków, po czym wierzch każdej z nich posyp startym żółtym serem. Przed wstawieniem do piekarnika, owiń bulionówki folią aluminiową. Zapiekane ziemniaki podawaj z ciepłymi daniami obiadowymi. Tym przepisem udowadniamy, że gotowanie może być proste.