Ziemniaki zapiekane z serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki zapiekane z serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

117 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

78 osób wydrukowało

Pobierz pdf

136 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

250 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Krok 2

W misce połącz zawartość opakowania Knorr ze śmietaną. Wsyp natkę, a następnie wymieszaj wszystko z pokrojonymi ziemniakami.

Krok 3

Cztery bulionówki natłuść margaryną i napełnij ziemniakami.

Krok 4

Wierzch każdej zapiekanki posyp startym serem i przykryj aluminiową folią. Naczynia wstaw do nagrzanego do 150 °C piekarnika i piecz przez 45 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i ponownie zapiecz. Podawaj jako dodatek do dań gorących.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki zapiekane z serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziemniaki zapiekane z seremZiemniaki zapiekane z serem

Ziemniaki pod różnymi postaciami to często spotykany dodatek do dań obiadowych. Zamiast purée, czy talarków, wypróbuj sposób z tego przepisu – ziemniaki zapiekane z serem. Są one serwowane w eleganckich bulionówkach, dlatego idealnie sprawdzą się na świąteczny posiłek lub przyjęcie. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest obranie kilku ziemniaków i pokrojenie ich w cienkie plastry. Najlepiej użyć odmiany o niezbyt dużej zawartości skrobi, odpowiednich do pieczenia, np. gala lub wigry. Kremowy smak nada ziemniakom błyskawiczny sos serowy, przygotowany na bazie gęstej śmietany 36%. Dodaj do niego drobno posiekaną natkę pietruszki, a następnie całość wymieszaj z ziemniaczanymi plasterkami. Bulionówki natłuść i nakładaj do nich porcje ziemniaków, po czym wierzch każdej z nich posyp startym żółtym serem. Przed wstawieniem do piekarnika, owiń bulionówki folią aluminiową. Zapiekane ziemniaki podawaj z ciepłymi daniami obiadowymi. Tym przepisem udowadniamy, że gotowanie może być proste.