Zapiekanka ziemniaczana - przepis na prosty obiad | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
895 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

488 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, opłucz wodą i pokrój w cienkie plastry nożem lub np. krajalnicą do szatkowania warzyw.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku. Kiedy się zrumienią, wlej śmietanę i całość zagotuj.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 2

Krok 3

Do gotującej się śmietany dodaj ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz Knorr.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 3

Krok 4

Całość zagotuj i dopraw gałką muszkatołową Knorr. Ziemniaki powinny wchłonąć większość płynu, a cała masa zrobić się dość gęsta.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem pergaminowym. Wlej ziemniaki z sosem i za pomocą łopatki ułóż równo masę w naczyniu.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 5

Krok 6

Po wierzchu posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Odczekaj kilka minut aż zapiekanka ziemniaczana trochę ostygnie.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Zapiekanka ziemniaczana smakuje wybornie w towarzystwie surówki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana    Zapiekanka ziemniaczana

Pieczonki, prażonki a może po prostu zapiekanka ziemniaczana? Jak w twoim regionie nazywa się pokrojone w plastry ziemniaki zapieczone z boczkiem i cebulą? Oryginalny przepis każe umieścić je w kociołku żeliwnym wyściełanym liśćmi kapusty i wstawić do ogniska, ale możesz też pobawić się konwekcją i zrobić je w domu, nieco modyfikując przepis. To tani i błyskawiczny sposób na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane bardzo lubią towarzystwo kremowych, czosnkowo-serowych sosów. By taki zrobić, wystarczy mieć Fix Naturalnie Smaczne Zapiekanka Ziemniaczana Knorr oraz trochę śmietany, jako bazę sosu. Miłośnicy mięsa niech do zapiekanki dorzucą kawałki boczku, tłustej szynki lub pokojoną w plastry kiełbasę, a amatorzy zieleniny mogą wzbogacić ten przepis o liście szpinaku lub plastry cukinii. Do dania zaserwuj kwaśne mleko lub kefir. Smacznego!