Zapiekanka ziemniaczana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

831 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

270 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, opłucz wodą i pokrój w cienkie plastry nożem lub np. krajalnicą do szatkowania warzyw.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku. Kiedy się zrumienią, wlej śmietanę i całość zagotuj.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 2

Krok 3

Do gotującej się śmietany dodaj ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz Knorr.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 3

Krok 4

Całość zagotuj i dopraw gałką muszkatołową Knorr. Ziemniaki powinny wchłonąć większość płynu, a cała masa zrobić się dość gęsta.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem pergaminowym. Wlej ziemniaki z sosem i za pomocą łopatki ułóż równo masę w naczyniu.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 5

Krok 6

Po wierzchu posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw ziemniaki, aż trochę ostygną.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana    Zapiekanka ziemniaczana

Pieczonki, prażonki a może po prostu zapiekanka ziemniaczana? Jak w twoim regionie nazywa się pokrojone w plastry ziemniaki zapieczone z boczkiem i cebulą? Oryginalny przepis każe umieścić je w kociołku żeliwnym wyściełanym liśćmi kapusty i wstawić do ogniska, ale możesz też pobawić się konwekcją i zrobić je w domu, nieco modyfikując przepis. To tani i błyskawiczny sposób na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane bardzo lubią towarzystwo kremowych, czosnkowo-serowych sosów. By taki zrobić, wystarczy mieć Fix Łódeczki ziemniaczane z sosem czosnkowym oraz trochę śmietany, jako bazę sosu. Miłośnicy mięsa niech do zapiekanki dorzucą kawałki boczku, tłustej szynki lub pokojoną w plastry kiełbasę, a amatorzy zieleniny mogą wzbogacić ten przepis o liście szpinaku lub plastry cukinii. Do dania zaserwuj kwaśne mleko lub kefir. Smacznego!