Zapiekanka ziemniaczana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

815 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

212 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 litr

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

60 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, opłucz wodą i pokrój w cienkie plastry nożem lub np. krajalnicą do szatkowania warzyw.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 1

Krok 2

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż w garnku. Kiedy się zrumienią, wlej śmietanę i całość zagotuj.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 2

Krok 3

Do gotującej się śmietany dodaj ziemniaki, gałkę muszkatołową oraz Knorr.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 3

Krok 4

Całość zagotuj i dopraw gałką muszkatołową Knorr. Ziemniaki powinny wchłonąć większość płynu, a cała masa zrobić się dość gęsta.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 4

Krok 5

Naczynie żaroodporne wyłóż papierem pergaminowym. Wlej ziemniaki z sosem i za pomocą łopatki ułóż równo masę w naczyniu.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 5

Krok 6

Po wierzchu posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 °C przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw ziemniaki, aż trochę ostygną.

Zapiekanka ziemniaczana     - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana     - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana    Zapiekanka ziemniaczana

Pieczonki, prażonki a może po prostu zapiekanka ziemniaczana? Jak w twoim regionie nazywa się pokrojone w plastry ziemniaki zapieczone z boczkiem i cebulą? Oryginalny przepis każe umieścić je w kociołku żeliwnym wyściełanym liśćmi kapusty i wstawić do ogniska, ale możesz też pobawić się konwekcją i zrobić je w domu, nieco modyfikując przepis. To tani i błyskawiczny sposób na obiad dla całej rodziny. Ziemniaki zapiekane bardzo lubią towarzystwo kremowych, czosnkowo-serowych sosów. By taki zrobić, wystarczy mieć Fix Łódeczki ziemniaczane z sosem czosnkowym oraz trochę śmietany, jako bazę sosu. Miłośnicy mięsa niech do zapiekanki dorzucą kawałki boczku, tłustej szynki lub pokojoną w plastry kiełbasę, a amatorzy zieleniny mogą wzbogacić ten przepis o liście szpinaku lub plastry cukinii. Do dania zaserwuj kwaśne mleko lub kefir. Smacznego!