Ziemniaki po prowansalsku - zapiekane: przepis | Przepisy.pl pixel

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
514 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

136 osób wydrukowało

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

500 gramów

1 sztuka

1 łyżka

150 gramów

0.5 pęczka

5 łyżek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki dokładnie umyj. Ziemniaki, pieczarki i cebulę pokrój w plastry grubości 0,5 cm.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 1

Krok 2

Dno naczynia żaroodpornego wyłóż papierem pergaminowym. Następnie połóż warstwę ziemniaków.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 2

Krok 3

Skrop je oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr oraz ziołami prowansalskimi.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 3

Krok 4

Nałóż drugą warstwę z cebuli i pieczarek. Ponownie skrop całość oliwą i posyp przyprawą z opakowania Fix Knorr oraz ziołami prowansalskimi.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 4

Krok 5

Całość posyp startym serem i piecz w temperaturze 180 st. C przez 40 minut. Do zapiekanych ziemniaków przygotuj dip ze śmietany, posiekanej natki pietruszki i sosu czosnkowego z opakowania Fix Knorr.

Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

2

Opinie o przepisie

  • Adam Adamczyk

    Adam Adamczyk , 03.05.2017

    A po co do naczynia żaroodpornego papier? Kto do zapiekanki daje papier?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina                        Oleksy

    Janina Oleksy , 02.05.2017

    pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekane ziemniaki po prowansalsku    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekane ziemniaki po prowansalsku   Zapiekane ziemniaki po prowansalsku

Przeciętny mieszkaniec Ziemi zjada rocznie około 33 kilogramy ziemniaków. Oznacza to, że jest to warzywo niezwykle popularne, właściwie bez względu na szerokość geograficzną. Aby nie popaść w rutynę, warto przygotować ziemniaki na nieznane dotąd sposoby. Jednym z nich są zapiekane ziemniaki po prowansalsku. Jak można się domyślić, to danie ma swoje korzenie w południowej Francji, a dokładniej w pachnącej ziołami i lawendą Prowansji. Bezmięsna zapiekanka, w której główną rolę odgrywa ziemniak, to doskonały pomysł na obiad. Aż trudno uwierzyć, że zwyczajny na pozór kartofel z pieczarkami i cebulką może stworzyć tak proste, a jednocześnie niebanalne danie. Tym, co nadaje wyjątkowego smaku jest ziołowo-serowy sos. Fantastyczny zapach tej potrawy jest zapowiedzią uczty dla podniebienia, którą koniecznie musisz sobie zafundować przy najbliższej okazji.