Leczo z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

601 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

524 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

618 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.

Leczo z mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Dodaj mielone mięso drobiowe, chwilę podsmaż.

Leczo z mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Gotuj około 20 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Leczo z mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Duś do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj.

Leczo z mięsem mielonym - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Stanisława Maciejewska

    Stanisława Maciejewska

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z mięsem mielonymLeczo z mięsem mielonym

To popularne danie kuchni węgierskiej przyrządza się najczęściej z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wersja odmieniona, czyli leczo z mięsem mielonym. Koniecznie spróbuj – może to właśnie ten przepis stanie się Twoim ulubionym!

Dla kogo?

Dla miłośników leczo oczywiście! Zawsze warto spróbować ulubionej potrawy na nowy sposób. Dasz się przekonać?

Na jaką okazję?

Wiesz już, co zrobisz na obiad w najbliższy weekend? Leczo z cukinią i mięsem mielonym zgłasza się na ochotnika. Co Ty na to?

Czy wiesz, że?

Leczo z mielonym to węgierska potrawa, przygotowywana z papryki, pomidorów, cebuli i boczku wędzonego, następie duszona na smalcu. W Polsce często dodaje się cukinie oraz bakłażany.

Dla urozmaicenia

W sezonie zamiast pomidorów z puszki można dodać te świeże. Trzeba je tylko dłużej gotować, do momentu odparowania nadmiaru wody z warzyw. Leczo z mięsem i świeżymi warzywami nie ma sobie równych!