Leczo z mięsem mielonym – przepis z cukinią | Przepisy.pl pixel

Leczo z mięsem mielonym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

51

702 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

619 osób wydrukowało

Pobierz pdf

961 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

1 opakowanie

3 sztuki

1 opakowanie

3 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie.

Leczo z mięsem mielonym - Krok 1

Krok 2

Dodaj mielone mięso drobiowe, chwilę podsmaż.

Leczo z mięsem mielonym - Krok 2

Krok 3

Papryki umyj, osusz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę, dodaj do cebuli. Cukinię umyj, osusz i pokrój w kostkę, dodaj do garnka. Gotuj około 20 minut, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Leczo z mięsem mielonym - Krok 3

Krok 4

Dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Duś do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr, wymieszaj i jeszcze chwilę gotuj.

Leczo z mięsem mielonym - Krok 4
2

Opinie o przepisie

  • Urszula Marchlewska

    Urszula Marchlewska , 18.11.2021

    Bardzo smaczne leczo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisława Maciejewska

    Stanisława Maciejewska , 10.09.2019

    smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z mięsem mielonym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Lekkie leczo z indykiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z mięsem mielonymLeczo z mięsem mielonym

Masz ochotę na rozgrzewającą i aromatyczną potrawę? Leczo z mięsem mielonym będzie strzałem w dziesiątkę! To popularne danie kuchni węgierskiej przyrządza się najczęściej z dodatkiem boczku i kiełbasy. Tym razem wersja odmieniona, czyli leczo z mięsem mielonym. Koniecznie spróbuj – może to właśnie ten przepis stanie się Twoim ulubionym!

Dla kogo?

Dla miłośników leczo oczywiście! Zawsze warto zjeść ulubioną potrawę w nowej odsłonie i urozmaicić menu. Dasz się przekonać? Mamy nadzieję, że tak. Leczo z mielonym zachwyca bogactwem składników i z pewnością zadowoli wszystkich fanów warzyw oraz mięsa. Należysz do tego grona? Koniecznie sięgnij po naszą recepturę. 

Na jaką okazję?

Wiesz już, co zrobisz na obiad w najbliższy weekend? Leczo z cukinią i mięsem mielonym zgłasza się na ochotnika. Co Ty na to? Jesteśmy pewni, że wszyscy domownicy docenią leczo z mięsa mielonego i poproszą o dokładkę. Duży garnek tego przysmaku będzie zawsze mile widziany w Twojej kuchni. 

Czy wiesz, że?

Leczo z mielonym mięsem to węgierska potrawa przygotowywana z papryki, pomidorów, cebuli i boczku wędzonego, następie duszona na smalcu. W Polsce często dodaje się cukinie oraz bakłażany, ale przepis na tę potrawę jest bardzo często modyfikowany. A z czym Ty zaserwujesz leczo z cukinii z mięsem mielonym?

Dla urozmaicenia:

Zmieniaj przepis na leczo z mięsem mielonym i cukinią według własnych upodobań. W sezonie, zamiast pomidorów z puszki, można dodać te świeże. Trzeba je tylko dłużej gotować, do momentu odparowania nadmiaru wody z warzyw. Leczo z mięsem i świeżymi warzywami nie ma sobie równych!