Szybkie leczo z kiełbasą - domowe: przepis | Przepisy.pl pixel

Szybkie leczo z kiełbasą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

heart
1693 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

422 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

643 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podsmaż pokrojoną w plastry kiełbasę. Pokrój w kostkę warzywa i dodaj do kiełbasy. Chwilę smaż.

Szybkie leczo z kiełbasą - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj w szklance zimnej wody i dodaj do potrawy.

Szybkie leczo z kiełbasą - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj przez ok. 5 minut, aż sos zacznie gęstnieć. Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj dwie trzy łyżki Ketchupu Hellmann's Pikantnego.

Szybkie leczo z kiełbasą - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Jadwiga  Sroka

    Jadwiga Sroka , 12.09.2019

    tak po raz pierwszy tak gotowałam bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Miszczyk

    Lukasz Miszczyk , 19.09.2015

    trzeba porządnie doprawic

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybkie leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybkie leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybkie leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybkie leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybkie leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybkie leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybkie leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybkie leczo z kiełbasą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybkie leczo z kiełbasąSzybkie leczo z kiełbasą

Gdy na grządkach i straganach pojawia się papryka, jednym z najprostszych i najpopularniejszych sposobów jej wykorzystania jest przygotowanie leczo. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak szybko przyrządzić tę wywodzącą się z kuchni węgierskiej potrawę. Na początek będziesz potrzebować pętka ulubionej kiełbasy – odpowiednia będzie np. zwyczajna, śląska lub podwawelska. Pokrój ją w dużą kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem posiekanych warzyw, czyli żółtej i czerwonej papryki oraz cebuli. Do tego dania świetnie pasuje również cukinia. Składniki na patelni zalej wymieszaną z wodą przyprawą do leczo, która wzbogaci smak dania i nada mu właściwą konsystencję. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje i dodaj do niego kilka łyżek pikantnego ketchupu. Leczo serwuj na ciepło, z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub pieczywa – najlepiej bagietki lub ciabatty. Przed podaniem posyp obficie drobno posiekaną natką świeżej pietruszki. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.