Leczo z cukinii z mozarellą i koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z cukinii

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i smaż pod przykryciem , na małym ogniu przez 10 minut, aż cebulą się zeszkli.

Krok 2

Dodaj cukinię (nieobraną) pokrojoną w grubą kostkę. Smaż jeszcze 5 minut. Zalej wrzątkiem i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj bulionetkę, koncentrat i koperek, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.

Krok 3

Podawaj na gorąco, z ziemniakami i plastrami mozzarelli, które na talerzu rozpuszczą się pod wpływem ciepła cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z  cukiniiLeczo z cukinii

Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, gdzie jest bardzo popularna. Danie najłatwiej przygotować w miesiącach letnich, bo mamy wtedy szeroki dostęp do wielu sezonowych warzyw, zwłaszcza cukinii – głównego składnika potrawy. Przepis na warzywne leczo przyda się zwłaszcza wtedy, gdy wśród gości będą wegetarianie. Chociaż danie w oryginalnym przepisie jest mięsne, to równie dobrze smakuje bez dodatku kiełbasy czy boczku. Oprócz cukinii i cebuli, podanych w przepisie, możesz wrzucić także pokrojoną marchewkę, paprykę, czosnek, pomidory lub ogórki. Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami, ale równie dobrze możesz serwować je z ryżem, kaszą gryczaną albo chrupiącym pieczywem. Warto także odpowiednio doprawić leczo, by warzywa podczas duszenia nie straciły intensywnego smaku. Dorzuć pieprz ziołowy, trochę oregano, tymianku i suszonej bazylii. Całość posyp świeżo posiekanym koperkiem lub odrobiną natki pietruszki. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. Już dziś wypróbuj nasz przepis na leczo.