
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i smaż pod przykryciem , na małym ogniu przez 10 minut, aż cebulą się zeszkli.
Krok 2
Dodaj cukinię (nieobraną) pokrojoną w grubą kostkę. Smaż jeszcze 5 minut. Zalej wrzątkiem i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj bulionetkę, koncentrat i koperek, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
Krok 3
Podawaj na gorąco, z ziemniakami i plastrami mozzarelli, które na talerzu rozpuszczą się pod wpływem ciepła cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z cukinii
Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, gdzie jest bardzo popularna. Danie najłatwiej przygotować w miesiącach letnich, bo mamy wtedy szeroki dostęp do wielu sezonowych warzyw, zwłaszcza cukinii – głównego składnika potrawy. Przepis na warzywne leczo przyda się zwłaszcza wtedy, gdy wśród gości będą wegetarianie. Chociaż danie w oryginalnym przepisie jest mięsne, to równie dobrze smakuje bez dodatku kiełbasy czy boczku. Oprócz cukinii i cebuli, podanych w przepisie, możesz wrzucić także pokrojoną marchewkę, paprykę, czosnek, pomidory lub ogórki. Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami, ale równie dobrze możesz serwować je z ryżem, kaszą gryczaną albo chrupiącym pieczywem. Warto także odpowiednio doprawić leczo, by warzywa podczas duszenia nie straciły intensywnego smaku. Dorzuć pieprz ziołowy, trochę oregano, tymianku i suszonej bazylii. Całość posyp świeżo posiekanym koperkiem lub odrobiną natki pietruszki. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. Już dziś wypróbuj nasz przepis na leczo.