Leczo z cukinii z mozarellą i koperkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z cukinii

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i smaż pod przykryciem , na małym ogniu przez 10 minut, aż cebulą się zeszkli.

Krok 2

Dodaj cukinię (nieobraną) pokrojoną w grubą kostkę. Smaż jeszcze 5 minut. Zalej wrzątkiem i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj bulionetkę, koncentrat i koperek, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.

Krok 3

Podawaj na gorąco, z ziemniakami i plastrami mozzarelli, które na talerzu rozpuszczą się pod wpływem ciepła cukinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z  cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z  cukiniiLeczo z cukinii

Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, gdzie jest bardzo popularna. Danie najłatwiej przygotować w miesiącach letnich, bo mamy wtedy szeroki dostęp do wielu sezonowych warzyw, zwłaszcza cukinii – głównego składnika potrawy. Przepis na warzywne leczo przyda się zwłaszcza wtedy, gdy wśród gości będą wegetarianie. Chociaż danie w oryginalnym przepisie jest mięsne, to równie dobrze smakuje bez dodatku kiełbasy czy boczku. Oprócz cukinii i cebuli, podanych w przepisie, możesz wrzucić także pokrojoną marchewkę, paprykę, czosnek, pomidory lub ogórki. Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami, ale równie dobrze możesz serwować je z ryżem, kaszą gryczaną albo chrupiącym pieczywem. Warto także odpowiednio doprawić leczo, by warzywa podczas duszenia nie straciły intensywnego smaku. Dorzuć pieprz ziołowy, trochę oregano, tymianku i suszonej bazylii. Całość posyp świeżo posiekanym koperkiem lub odrobiną natki pietruszki. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. Już dziś wypróbuj nasz przepis na leczo.