
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, włóż cebulę i smaż pod przykryciem , na małym ogniu przez 10 minut, aż cebulą się zeszkli.
Krok 2
Dodaj cukinię (nieobraną) pokrojoną w grubą kostkę. Smaż jeszcze 5 minut. Zalej wrzątkiem i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj bulionetkę, koncentrat i koperek, wymieszaj i gotuj przez 3 minuty.
Krok 3
Podawaj na gorąco, z ziemniakami i plastrami mozzarelli, które na talerzu rozpuszczą się pod wpływem ciepła cukinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Leczo z cukinii
Leczo to potrawa pochodząca z Węgier, gdzie jest bardzo popularna. Danie najłatwiej przygotować w miesiącach letnich, bo mamy wtedy szeroki dostęp do wielu sezonowych warzyw, zwłaszcza cukinii – głównego składnika potrawy. Przepis na warzywne leczo przyda się zwłaszcza wtedy, gdy wśród gości będą wegetarianie. Chociaż danie w oryginalnym przepisie jest mięsne, to równie dobrze smakuje bez dodatku kiełbasy czy boczku. Oprócz cukinii i cebuli, podanych w przepisie, możesz wrzucić także pokrojoną marchewkę, paprykę, czosnek, pomidory lub ogórki. Danie wspaniale smakuje podane z ziemniakami, ale równie dobrze możesz serwować je z ryżem, kaszą gryczaną albo chrupiącym pieczywem. Warto także odpowiednio doprawić leczo, by warzywa podczas duszenia nie straciły intensywnego smaku. Dorzuć pieprz ziołowy, trochę oregano, tymianku i suszonej bazylii. Całość posyp świeżo posiekanym koperkiem lub odrobiną natki pietruszki. Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. Już dziś wypróbuj nasz przepis na leczo.