Leczo z grzybami leśnymi i papryką - z ananasem | Przepisy.pl pixel

Leczo z warzyw

i grzybów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

heart
412 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

150 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój grzyby, cebulę oraz paprykę w cienkie paski w azjatyckim stylu.

Leczo z warzyw - Krok 1

Krok 2

Podsmaż przygotowane warzywa na rozgrzanym oleju.

Leczo z warzyw - Krok 2

Krok 3

Posiekaj ananasa i dodaj go do warzyw.

Leczo z warzyw - Krok 3

Krok 4

Rozmieszaj Fix Leczo Knorr w 150 mililitrach wody, dodaj do całości, po czym duś przez około 8 minut. Podawaj gotowe leczo z makaronem.

Leczo z warzyw - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Dla pełnego i bardziej wyraźnego smaku możesz dodać do leczo kilka kropel oleju sezamowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z warzyw - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z warzyw - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z warzywLeczo z warzyw

Świeże warzywa i leśne grzyby uduszone w jednym garnku to danie idealne dla wielbicieli prostej i smacznej kuchni. Wspaniały aromat roznoszący się po domu podczas jego gotowania, zwabi na obiad całą rodzinę. Leczo jest potrawą jednogarnkową wywodzącą się z kuchni węgierskiej. W swoim składzie ma niezmiennie paprykę, pomidory i cebulę. Pozostałe składniki są modyfikowane, co sprawia, że leczo można smakować pod wieloma postaciami – w tym, w wersji z grzybami leśnymi i słodkim dodatkiem – ananasem z puszki. Najlepszy czas na przygotowanie warzywnego leczo z grzybami to oczywiście jesień, kiedy wszystkie składniki można dostać świeże na straganie. Korzystając z grzybów suszonych lub mrożonych możesz je przyrządzić także poza sezonem. Leczo podawaj w głębokim talerzy z bułką lub pajdą chleba na zakwasie.