Dania i potrawy z papryki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Papryka

853 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (854)

Zapiekanka makaronowa "PYCHOTKA"
ratingratingratingratingrating

2662

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zapiekanka „Pychotka” – ta nazwa mówi sama za siebie. Jeśli jednak nadal nie jesteś pewien, czego...
Sałatka Szefa
ratingratingratingratingrating

459

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Masz pod ręką świeże warzywa? Zainspiruj się i przyrządź smaczną sałatkę szefa. Sięgnij przede ws...
Rolada szpinakowa z łososiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

497

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ze względu na swój intensywnie zielony kolor przywołuje skojarzenie z nadchodzącą wiosną. Wraz z...
Duszony kurczak z warzywami
ratingratingratingratingrating

275

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak duszony z warzywami to nieskomplikowane danie, które można przyrządzić na różne sposoby...
Paella z kurczakiem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

290

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Co dziś na obiad? Skuś się na kolorową paellę z kurczakiem – ta potrawa jest prostsza niż myślisz...
Zupa meksykańska z ogórkiem i papryką
ratingratingratingratingrating

257

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Meksykańskie dania to feeria barw i smaków doprawiona nutą południowego temperamentu. Ich podstaw...
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
ratingratingratingratingrating

224

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorami to kompozycja prosta i bardzo smaczna. Połączenie del...
Parówki w cieście francuskim z warzywami
ratingratingratingratingrating

237

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Parówki w cieście francuskim to świetny sposób na prostą i jednocześnie efektowną przekąskę, któr...
Sałatka gyros z makaronem
ratingratingratingratingrating

151

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Szybkie, łatwe i przyjemne. Takie będzie gotowanie, jeżeli skusisz się na przyrządzenie sałatki g...
Pasta z awokado - VIDEO
ratingratingratingratingrating

167

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pasta z awokado to świetny dodatek do różnych dań i przekąsek. Sam owoc charakteryzuje się lekko...
Tortilla z paprykowym nadzieniem
ratingratingratingratingrating

189

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Idealna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół? Tortilla z paprykowym nadzieniem podana w formi...
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i serem
ratingratingratingratingrating

372

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym jest jednym z tych dań, które sprawdzą się zawsze, nawe...
Placek à la podpłomyk
ratingratingratingratingrating

171

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Podpłomyki to alternatywa dla pizzy, idealne jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Świetni...
Kociołek domowy
ratingratingratingratingrating

170

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ten przepis na kociołek domowy to połączenie popularnych składników obiadowych: mięsa, ziemniaków...
Sałatka meksykańska
ratingratingratingratingrating

192

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego M...
Zupa paprykowa z pulpetami
ratingratingratingratingrating

149

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bez zupy nie ma obiadu – twierdzą niektórzy. A jeśli to zupa z pulpetami? Można powiedzieć, że na...
Kurczak po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

267

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kurczak po meksykańsku to jednogarnkowe danie, szybkie i proste w przyrządzeniu. Warto od czasu d...
Papryka faszerowana mięsem
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Faszerowana papryka to świetny pomysł na kuszący oko obiad dla całej rodziny. Mięso w nadzieniu j...
Tajska zupa krewetkowa
ratingratingratingratingrating

173

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa krewetkowa to uczta dla podniebienia! Obecnie owoce morza nie są towarem luksusowym i trudno...
Schab po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

169

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kotlet schabowy – czy jest inne mięsne danie, które tak mocno kojarzy się nam z kuchnią polską? J...
Gyros z kurczakiem
ratingratingratingratingrating

132

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
Kurczak gyros w towarzystwie delikatnie chrupiącej tortilli? Brzmi smakowicie! Przepis na gyrosa...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

156

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i ki...
Włoska zupa minestrone
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Włoska zupa minestrone jest pełna warzyw, aromatyczna i delikatnie pikantna. Paprykę czerwoną i z...
Gołąbki po meksykańsku
ratingratingratingratingrating

138

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ic...
Kapusta pekińska z jajkiem i kukurydzą
ratingratingratingratingrating

306

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Szukasz przepisu na pożywną kolację? Sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy na pewno przypadnie...
Ruloniki ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

186

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
Ruloniki ze szpinakiem to świetny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i oryginalną prz...
Ekspresowe faszerowane papryki z wędzonym serem
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Poszukujesz efektownego i łatwego przepisu na obiad? Dobrze sprawdzą się ekspresowe faszerowane p...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Kurczak po chińsku z ananasem i papryką
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kuchnia chińska zaliczana jest do najbardziej popularnych na świecie. Nic dziwnego – przyrządzeni...
Placki po węgiersku
ratingratingratingratingrating

125

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chrupiące placki ziemniaczane z gulaszem, czyli tak zwane placki po węgiersku, znaleźć można w me...
Kalafior zapiekany
ratingratingratingratingrating

157

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Znudził ci się kalafior gotowany z okrasą z tłuszczu i bułki tartej? Mamy dla ciebie doskonały pr...
Sałatka śródziemnomorska z ryżem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
W kuchni śródziemnomorskiej połączenie ryżu z oliwkami i ziołami jest bardzo popularne. Nasza sał...

Ciekawostki i porady

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PaprykaPapryka

Czerwona, zielona, a może żółta? Papryka to gwarancja tego, że Wasze potrawy zawsze będą wyglądać zjawiskowo. Świetna na surowo, po obróbce termicznej, a nawet w proszku, papryka to bowiem przyprawa wyjątkowa. Nie zawsze musi nadawać daniom pikanterii. Słodka lub wędzona pogłębią smak i wyeksponują atuty innych produktów. Nie możecie doczekać się wejścia do kuchni? W takim razie do dzieła!

Dla kogo?

Papryki można używać na tyle różnych sposobów, że trudno znaleźć osobę, która uznałaby ją za zbędną w domowej spiżarce. Okazuje się nieodzowna, gdy do jadłospisu wkradła się monotonia. Niełatwo jest komponować różnorodne menu na każdy dzień, który jest wypełniony wieloma innymi obowiązkami. Papryka to kolorowe koło ratunkowe. Pokrojona w kostkę urozmaici dania na bazie ryżu i kasz. Wybierajcie dowolnie – ryż biały, brązowy, czerwony, a może basmati? Komosa ryżowa, kasza bulgur czy gryczana? Bądźcie gotowi na dużo nowości! 

Na jaką okazję?

Papryka faszerowana kuskusem, mięsem mielonym, pieczarkami i serem wygląda bardzo okazale, więc podawajcie ją zawsze, gdy chcecie zrobić na gościach wrażenie. Przypadnie do gustu zarówno teściom, jak i kolegom z pracy. Pokrojoną na cienkie paski paprykę można dorzucić do dania makaronowego lub ułożyć na chrupiących podpłomykach. Historia tego wypieku jest długa, lecz współcześnie sprawdzi się pierwszorzędnie podczas parapetówki w nowym mieszkaniu albo imprezy karnawałowej.

Czy wiesz, że?

Co prawda paprykę traktuje się jak warzywo i umieszcza w wytrawnych kompozycjach, ale pod względem botanicznym jest owocem. Do tej grupy zaliczane są wszystkie rośliny, które posiadają pestki. Każdy, kto choć raz miał okazję przekroić paprykę, doskonale wie, że jest ich sporo.

Dla urozmaicenia:

Paprykę należy kojarzyć nie tylko ze specjałami meksykańskimi. Inspiracje znajdziecie znacznie bliżej – na Węgrzech! Nie może zabraknąć jej w leczo i gulaszu. Miłośnicy mocnych wrażeń powinni spróbować bardzo ostrej przyprawy o nazwie Erös Pista, występującej pod postacią przecieru paprykowego.