Przepisy.pl - Przepisy kulinarne - Twoja baza przepisów pixel

Ciekawostki i porady

Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.

Czytaj więcej

Delikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PaprykaPapryka

Czerwona, zielona, a może żółta? Papryka to gwarancja tego, że Wasze potrawy zawsze będą wyglądać zjawiskowo. Świetna na surowo, po obróbce termicznej, a nawet w proszku, papryka to bowiem przyprawa wyjątkowa. Nie zawsze musi nadawać daniom pikanterii. Słodka lub wędzona pogłębią smak i wyeksponują atuty innych produktów. Nie możecie doczekać się wejścia do kuchni? W takim razie do dzieła!

Dla kogo?

Papryki można używać na tyle różnych sposobów, że trudno znaleźć osobę, która uznałaby ją za zbędną w domowej spiżarce. Okazuje się nieodzowna, gdy do jadłospisu wkradła się monotonia. Niełatwo jest komponować różnorodne menu na każdy dzień, który jest wypełniony wieloma innymi obowiązkami. Papryka to kolorowe koło ratunkowe. Pokrojona w kostkę urozmaici dania na bazie ryżu i kasz. Wybierajcie dowolnie – ryż biały, brązowy, czerwony, a może basmati? Komosa ryżowa, kasza bulgur czy gryczana? Bądźcie gotowi na dużo nowości! 

Na jaką okazję?

Papryka faszerowana kuskusem, mięsem mielonym, pieczarkami i serem wygląda bardzo okazale, więc podawajcie ją zawsze, gdy chcecie zrobić na gościach wrażenie. Przypadnie do gustu zarówno teściom, jak i kolegom z pracy. Pokrojoną na cienkie paski paprykę można dorzucić do dania makaronowego lub ułożyć na chrupiących podpłomykach. Historia tego wypieku jest długa, lecz współcześnie sprawdzi się pierwszorzędnie podczas parapetówki w nowym mieszkaniu albo imprezy karnawałowej.

Czy wiesz, że?

Co prawda paprykę traktuje się jak warzywo i umieszcza w wytrawnych kompozycjach, ale pod względem botanicznym jest owocem. Do tej grupy zaliczane są wszystkie rośliny, które posiadają pestki. Każdy, kto choć raz miał okazję przekroić paprykę, doskonale wie, że jest ich sporo.

Dla urozmaicenia:

Paprykę należy kojarzyć nie tylko ze specjałami meksykańskimi. Inspiracje znajdziecie znacznie bliżej – na Węgrzech! Nie może zabraknąć jej w leczo i gulaszu. Miłośnicy mocnych wrażeń powinni spróbować bardzo ostrej przyprawy o nazwie Erös Pista, występującej pod postacią przecieru paprykowego.