Przepisy na Papryka
860 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Papryka
Czerwona, zielona, a może żółta? Papryka to gwarancja tego, że Wasze potrawy zawsze będą wyglądać zjawiskowo. Świetna na surowo, po obróbce termicznej, a nawet w proszku, papryka to bowiem przyprawa wyjątkowa. Nie zawsze musi nadawać daniom pikanterii. Słodka lub wędzona pogłębią smak i wyeksponują atuty innych produktów. Nie możecie doczekać się wejścia do kuchni? W takim razie do dzieła!
Dla kogo?
Papryki można używać na tyle różnych sposobów, że trudno znaleźć osobę, która uznałaby ją za zbędną w domowej spiżarce. Okazuje się nieodzowna, gdy do jadłospisu wkradła się monotonia. Niełatwo jest komponować różnorodne menu na każdy dzień, który jest wypełniony wieloma innymi obowiązkami. Papryka to kolorowe koło ratunkowe. Pokrojona w kostkę urozmaici dania na bazie ryżu i kasz. Wybierajcie dowolnie – ryż biały, brązowy, czerwony, a może basmati? Komosa ryżowa, kasza bulgur czy gryczana? Bądźcie gotowi na dużo nowości!
Na jaką okazję?
Papryka faszerowana kuskusem, mięsem mielonym, pieczarkami i serem wygląda bardzo okazale, więc podawajcie ją zawsze, gdy chcecie zrobić na gościach wrażenie. Przypadnie do gustu zarówno teściom, jak i kolegom z pracy. Pokrojoną na cienkie paski paprykę można dorzucić do dania makaronowego lub ułożyć na chrupiących podpłomykach. Historia tego wypieku jest długa, lecz współcześnie sprawdzi się pierwszorzędnie podczas parapetówki w nowym mieszkaniu albo imprezy karnawałowej.
Czy wiesz, że?
Co prawda paprykę traktuje się jak warzywo i umieszcza w wytrawnych kompozycjach, ale pod względem botanicznym jest owocem. Do tej grupy zaliczane są wszystkie rośliny, które posiadają pestki. Każdy, kto choć raz miał okazję przekroić paprykę, doskonale wie, że jest ich sporo.
Dla urozmaicenia:
Paprykę należy kojarzyć nie tylko ze specjałami meksykańskimi. Inspiracje znajdziecie znacznie bliżej – na Węgrzech! Nie może zabraknąć jej w leczo i gulaszu. Miłośnicy mocnych wrażeń powinni spróbować bardzo ostrej przyprawy o nazwie Erös Pista, występującej pod postacią przecieru paprykowego.