Dania i potrawy z papryki | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Papryka

860 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - PaprykaPapryka

Czerwona, zielona, a może żółta? Papryka to gwarancja tego, że Wasze potrawy zawsze będą wyglądać zjawiskowo. Świetna na surowo, po obróbce termicznej, a nawet w proszku, papryka to bowiem przyprawa wyjątkowa. Nie zawsze musi nadawać daniom pikanterii. Słodka lub wędzona pogłębią smak i wyeksponują atuty innych produktów. Nie możecie doczekać się wejścia do kuchni? W takim razie do dzieła!

Dla kogo?

Papryki można używać na tyle różnych sposobów, że trudno znaleźć osobę, która uznałaby ją za zbędną w domowej spiżarce. Okazuje się nieodzowna, gdy do jadłospisu wkradła się monotonia. Niełatwo jest komponować różnorodne menu na każdy dzień, który jest wypełniony wieloma innymi obowiązkami. Papryka to kolorowe koło ratunkowe. Pokrojona w kostkę urozmaici dania na bazie ryżu i kasz. Wybierajcie dowolnie – ryż biały, brązowy, czerwony, a może basmati? Komosa ryżowa, kasza bulgur czy gryczana? Bądźcie gotowi na dużo nowości! 

Na jaką okazję?

Papryka faszerowana kuskusem, mięsem mielonym, pieczarkami i serem wygląda bardzo okazale, więc podawajcie ją zawsze, gdy chcecie zrobić na gościach wrażenie. Przypadnie do gustu zarówno teściom, jak i kolegom z pracy. Pokrojoną na cienkie paski paprykę można dorzucić do dania makaronowego lub ułożyć na chrupiących podpłomykach. Historia tego wypieku jest długa, lecz współcześnie sprawdzi się pierwszorzędnie podczas parapetówki w nowym mieszkaniu albo imprezy karnawałowej.

Czy wiesz, że?

Co prawda paprykę traktuje się jak warzywo i umieszcza w wytrawnych kompozycjach, ale pod względem botanicznym jest owocem. Do tej grupy zaliczane są wszystkie rośliny, które posiadają pestki. Każdy, kto choć raz miał okazję przekroić paprykę, doskonale wie, że jest ich sporo.

Dla urozmaicenia:

Paprykę należy kojarzyć nie tylko ze specjałami meksykańskimi. Inspiracje znajdziecie znacznie bliżej – na Węgrzech! Nie może zabraknąć jej w leczo i gulaszu. Miłośnicy mocnych wrażeń powinni spróbować bardzo ostrej przyprawy o nazwie Erös Pista, występującej pod postacią przecieru paprykowego.