
Składniki
1 szklanka
1 opakowanie
2 sztuki
10 sztuk
2 łyżki
1 sztuka
4 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Ryż ugotuj.

Krok 2
Kapary odcedź z zalewy, oliwki pokrój w plasterki, a cebulkę w drobną kostkę.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Hellmann's Light i posiekanym koperkiem.

Krok 4
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i podawaj. Do sosu sałatkowego możesz dodać sok z połowy cytryny. Sałatka będzie dobrze smakować z tuńczykiem lub wędzonym łososiem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka śródziemnomorska z ryżem
W kuchni śródziemnomorskiej połączenie ryżu z oliwkami i ziołami jest bardzo popularne. Nasza sałatka śródziemnomorska z ryżem skrywa jeszcze paprykę czerwoną, słone kapary i cebulę, a całość skąpana jest w smacznym dressingu ziołowo-koperkowym. To świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad, kolację lub na imprezową przekąskę. Podaj ją solo lub jako dodatek do obiadu, np. grillowanych czy smażonych ryb. W tej sałatce najlepiej sprawdzi się ryż długoziarnisty, który po ugotowaniu nie będzie się sklejał. Jeżeli preferujesz bardziej wyraziste smaki, wykorzystaj oliwki zielone, a jeśli wolisz coś bardziej delikatnego – czarne. Możesz wymieszać także oba rodzaje. Wedle uznania – sałatkę możesz wzbogacić cienko pokrojoną bulwą kopru włoskiego (fenkuła) lub suszonymi pomidorami. Ozdób ją szczytami świeżego koperku.