Sałatka śródziemnomorska z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

54

1048 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1899 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

2 sztuki

10 sztuk

2 łyżki

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, umyj i pokrój w kostkę. Ryż ugotuj.

Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - Krok 1

Krok 2

Kapary odcedź z zalewy, oliwki pokrój w plasterki, a cebulkę w drobną kostkę.

Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z Majonezem Babuni Hellmann's i posiekanym koperkiem.

Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i podawaj. Do sosu sałatkowego możesz dodać sok z połowy cytryny. Sałatka będzie dobrze smakować z tuńczykiem lub wędzonym łososiem.

Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - Krok 4
19

Opinie o przepisie

  • Zdzisława Wozniak

    Zdzisława Wozniak

    Zachęca do zrobienia i akurat maam ryz ugotowany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Woźniak

    Tomasz Woźniak

    Smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Peti No

    Peti No

    Wypróbuję napewno smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wituska

    Małgorzata Wituska

    JUŻ JESTEM GŁODNA

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Żuk

    Danuta Żuk

    Czemu nie, chetnie, ale nich ktos zrobi!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazurek

    Ewa Mazurek

    Uwielbiam ja, pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Henryk Wlodarczyk

    Henryk Wlodarczyk

    Ale nie w wydaniu na kolacje w "Torzymiu" !!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Jankowska

    Jadwiga Jankowska

    Bardzo smaczna próbowałam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Kawiecka

    Daniela Kawiecka

    Oj!!.Chętnie bym ją spróbowała,ale zawsze najlepiej mi smakuje jak ktoś mi zrobi.Mogła by być nawet zupa kartoflanka okraszona smażonymi skwarkami i cebulą.Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Czarnecki

    Leszek Czarnecki

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Pietras

    Anna Pietras

    Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirka Orlon

    Mirka Orlon

    Ja o leci myslę przez cały rok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Małgorzata Lubowieccy

    Bogdan Małgorzata Lubowieccy

    Cześć ja lubię bardzo pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Pawlik

    Elzbieta Pawlik

    lubie to

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwietniewska

    Anna Kwietniewska

    JESTEM NA DIECIE- MAGE W USA..taka lekka kolacja może być dopiero w niedziele,smacznego...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof  Brodnicki

    Krzysztof Brodnicki

    Wyśmienita :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Humeniuk

    Krystyna Humeniuk

    bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sara Sarowska

    Sara Sarowska

    Pychotka!Mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Bugajewska

    Aneta Bugajewska

    pychotka :)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka śródziemnomorska z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka śródziemnomorska z ryżem Sałatka śródziemnomorska z ryżem

W kuchni śródziemnomorskiej połączenie ryżu z oliwkami i ziołami jest bardzo popularne. Nasza sałatka śródziemnomorska z ryżem skrywa jeszcze paprykę czerwoną, słone kapary i cebulę, a całość skąpana jest w smacznym dressingu ziołowo-koperkowym. To świetny pomysł na prosty i szybki w przygotowaniu obiad, kolację lub na imprezową przekąskę. Podaj ją solo lub jako dodatek do obiadu, np. grillowanych czy smażonych ryb. W tej sałatce najlepiej sprawdzi się ryż długoziarnisty, który po ugotowaniu nie będzie się sklejał. Jeżeli preferujesz bardziej wyraziste smaki, wykorzystaj oliwki zielone, a jeśli wolisz coś bardziej delikatnego – czarne. Możesz wymieszać także oba rodzaje. Wedle uznania – sałatkę możesz wzbogacić cienko pokrojoną bulwą kopru włoskiego (fenkuła) lub suszonymi pomidorami. Ozdób ją szczytami świeżego koperku.