Dania obiadowe z Ryżem
283 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Obiad z ryżem
Ryż – smaczny, zdrowy, uniwersalny! Nie ulega wątpliwości, że te małe, białe ziarenka zawojowały świat! Pora na pyszny obiad z ich towarzystwem. Specjalnie dla Ciebie zebraliśmy najlepsze oraz najsmaczniejsze przepisy na obiad z ryżem. Pomysły można dwoić i troić! Wykorzystuj różne rodzaje oraz gatunki. Biały, brązowy, długo bądź krótkoziarnisty, jaśminowy, arborio, dziki albo basmati. Wypróbuj je wszystkie! Gotuj, mieszaj, smakuj! Do dzieła!
Dla kogo?
Obiadowi z ryżem nikt się nie oprze! Dania z jego dodatkiem nie tylko smakują obłędnie, ale i doskonale sycą. Co więcej, ryż (szczególnie ten pełnoziarnisty) słynie ze swojej lekkostrawności. Nie bez powodu uważany jest za najłatwiej przyswajalne przez organizm zboże. Dlatego jedzmy go na zdrowie!
Na jaką okazję?
Kulinarne zastosowania ryżu są nie do przecenienia. Ten bogaty w składniki odżywcze produkt stanowi, według szacunków, podstawę wyżywienia 1/3 ludności całego świata! Warto sięgać zwłaszcza po ryż pełnoziarnisty, który jest źródłem: fosforu, magnezu, cynku, manganu, niacyny oraz witaminy B6. W swoim składzie mieści też sporo błonnika. Chapeau bas! Śmiało serwujmy cenne ziarenka zarówno na uroczysty, jak i codzienny obiad. Zobaczysz, będzie pysznie!
Czy wiesz, że?
Ojczyzną ryżu są Chiny, a dokładniej region u ujścia rzeki Jangcy. Do dzisiaj państwo to dostarcza ponad 90% jego światowej produkcji. Jak wygląda uprawa ryżu? Wysiewa się go na terenach zalewowych oraz na nadbrzeżnych równinach. Rośliny zanurzone są w wodzie do wysokości około 10 cm. Rocznie wytwarza się aż 600 mln ton tego przysmaku! Co ciekawe, z ryżu pozyskuje się też rozmaite produkty. Do najbardziej popularnych należy zaliczyć: napój ryżowy, płatki i mąkę. Tyle dobroci!
Dla urozmaicenia:
Długoziarnisty, średnioziarnisty oraz krótkoziarnisty – każda odmiana ryżu cechuje się innymi właściwościami. Ziarna pierwszego rodzaju po ugotowaniu stają się puszyste i sypkie, a także charakteryzuje je delikatny smak. Z kolei bardziej lepki jest ryż typu średnioziarnistego. Najbardziej kleistą konsystencją odznacza się natomiast odmiana krótkoziarnista. Śmiało można z niej formować rozmaite kształty. Ponadto krótkie ziarenka charakteryzują się też najintensywniejszym aromatem.



