
Składniki
1 szklanka
1 opakowanie
1 sztuka
20 dekagramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Parówki pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, następnie dodaj cebulę.

Krok 2
Papryki i ogórka pokrój w kostkę.

Krok 3
Wymieszaj wszystko z ryżem, dodaj połowę żółtego sera oraz groszek. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem, papryką i solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Krok 4
Przełóż tak przygotowaną potrawę do żaroodpornego naczynia.

Krok 5
Polej rozmieszanym jajkiem i posyp resztą sera. Zapiekankę piecz 30 minut w temperaturze 175 stopni.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka rodzinna
Dla każdego coś smacznego – tak w skrócie opisać można skład aromatycznej zapiekanki rodzinnej. Nic dziwnego więc, że znika ze stołu w iście ekspresowym tempie. Ryż, parówki, papryka, cebula, kiszony ogórek i zielony groszek – to produkty, które znaleźć można w każdej, nawet skromnie zaopatrzonej kuchni. Wystarczy je odpowiednio połączyć, doprawić i zapiec we wspólnej formie dobrze nagrzanym piekarniku, aby powstało danie idealne na obiad w rodzinnym gronie. Oczywiście jeśli chcesz, przepis możesz modyfikować i wzbogacić jego smak na przykład dodatkiem kukurydzy lub czerwonej fasoli z puszki. Parówki nie są niezbędnym elementem tego dania. Godnie zastąpi je zarówno pokrojony w kosteczkę boczek, jak i soczyste kawałki piersi z kurczaka. Gotową zapiekankę rodziną dziel na kawałki, gdy odrobinę przestygnie, wtedy nie rozpadnie się.