Zapiekanka rodzinna - z ryżem i warzywami: z jajkiem | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka rodzinna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

204

heart
2230 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2668 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 opakowanie

1 sztuka

20 dekagramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Parówki pokrój w kostkę i podsmaż na oleju, następnie dodaj cebulę.

Zapiekanka rodzinna - Krok 1

Krok 2

Papryki i ogórka pokrój w kostkę.

Zapiekanka rodzinna - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj wszystko z ryżem, dodaj połowę żółtego sera oraz groszek. Całość dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem, papryką i solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Zapiekanka rodzinna - Krok 3

Krok 4

Przełóż tak przygotowaną potrawę do żaroodpornego naczynia.

Zapiekanka rodzinna - Krok 4

Krok 5

Polej rozmieszanym jajkiem i posyp resztą sera. Zapiekankę piecz 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Zapiekanka rodzinna - Krok 5
6

Opinie o przepisie

  • Gosia

    Gosia , 28.05.2021

    Pychotki ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Szymczak

    Magdalena Szymczak , 10.03.2021

    pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław  Stępień

    Stanisław Stępień , 10.02.2020

    Przepyszne!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Godzinska

    Małgorzata Godzinska , 05.08.2019

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Janikiewicz

    Milena Janikiewicz , 21.11.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Milena Janikiewicz

    Milena Janikiewicz , 21.11.2016

    milka pycha..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rodzinna - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka rodzinnaZapiekanka rodzinna

 

Dla każdego coś smacznego – tak w skrócie opisać można skład aromatycznej zapiekanki rodzinnej. Nic dziwnego więc, że znika ze stołu w iście ekspresowym tempie. Ryż, parówki, papryka, cebula, kiszony ogórek i zielony groszek – to produkty, które znaleźć można w każdej, nawet skromnie zaopatrzonej kuchni. Wystarczy je odpowiednio połączyć, doprawić i zapiec we wspólnej formie dobrze nagrzanym piekarniku, aby powstało danie idealne na obiad w rodzinnym gronie. Oczywiście jeśli chcesz, przepis możesz modyfikować i wzbogacić jego smak na przykład dodatkiem kukurydzy lub czerwonej fasoli z puszki. Parówki nie są niezbędnym elementem tego dania. Godnie zastąpi je zarówno pokrojony w kosteczkę boczek, jak i soczyste kawałki piersi z kurczaka. Gotową zapiekankę rodziną dziel na kawałki, gdy odrobinę przestygnie, wtedy nie rozpadnie się.