Faszerowane muszle makaronowe przepis – Zobacz na przepisy.pl

Faszerowane muszle makaronowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

65

992 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

913 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1358 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką. Wymieszany ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minutę całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok aby delikatnie ostygł.

Faszerowane muszle makaronowe - Krok 1

Krok 2

Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki, po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwa i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.

Faszerowane muszle makaronowe - Krok 2

Krok 3

Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem .

Faszerowane muszle makaronowe - Krok 3

Krok 4

Całość przykryj folią aluminiową wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folie. Całość piecz kolejne 10 minut aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.

Faszerowane muszle makaronowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, podsmaż pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka i dodaj ją do białego sosu.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia Wincencik

    Sylwia Wincencik , 23.08.2016

    Pyszne,ja dodaje jeszcze kukurydzy do farszu ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania , 06.08.2016

    Pycha.ale Jak do sosu to wiecej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 13.05.2016

    Pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 13.05.2016

    Obojętnie czym sa nadziane ,zawsze sa rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane muszle makaronoweFaszerowane muszle makaronowe

Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prosta propozycja. Przygotuj farsz z pokrojonych wcześniej składników, doprawiając go bazylią i czosnkiem. Posyp także posiekaną natką pietruszki i papryczką chili, która przełamie łagodny smak grzybów oraz śmietany. Dodaj suszone pomidory. Pieczarki możesz zamienić na kurki, które także idealnie skomponują się z resztą składników. Odłóż sos do ostygnięcia, by wygodnie nadziewało się – wcześniej podgotowane – makaronowe muszle. Najlepiej by były lekko twarde, ponieważ zmiękną podczas pieczenia. Nadziej je i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zetrzyj parmezan lub gruyère, czyli twardy ser szwajcarski. Podawaj danie z sosem pomidorowym lub czosnkowo-ziołowym, dobrze będzie pasowała także sałatka z roszponki, pomidorów i octu balsamicznego. Zainspiruj się tym przepisem na faszerowane muszle makaronowe i modyfikuj go wedle uznania. Swoimi propozycjami podania podziel się w komentarzu. Smacznego!