Muszle nadziewane pieczarkami i szynką: przepis | Przepisy.pl pixel

Faszerowane muszle makaronowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

heart
1146 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

972 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

100 gramów

200 gramów

1 opakowanie

100 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

50 gramów

50 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką. Wymieszany ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minutę całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok aby delikatnie ostygł.

Faszerowane muszle makaronowe - Krok 1

Krok 2

Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki, po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwa i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.

Faszerowane muszle makaronowe - Krok 2

Krok 3

Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem .

Faszerowane muszle makaronowe - Krok 3

Krok 4

Całość przykryj folią aluminiową wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folie. Całość piecz kolejne 10 minut aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.

Faszerowane muszle makaronowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, podsmaż pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka i dodaj ją do białego sosu.

4

Opinie o przepisie

  • Sylwia Wincencik

    Sylwia Wincencik , 23.08.2016

    Pyszne,ja dodaje jeszcze kukurydzy do farszu ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania , 06.08.2016

    Pycha.ale Jak do sosu to wiecej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cześnik

    Katarzyna Cześnik , 13.05.2016

    Pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czarne Oki

    Czarne Oki , 13.05.2016

    Obojętnie czym sa nadziane ,zawsze sa rewelacja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowane muszle makaronowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Faszerowane muszle makaronoweFaszerowane muszle makaronowe

Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prosta propozycja. Przygotuj farsz z pokrojonych wcześniej składników, doprawiając go bazylią i czosnkiem. Posyp także posiekaną natką pietruszki i papryczką chili, która przełamie łagodny smak grzybów oraz śmietany. Dodaj suszone pomidory. Pieczarki możesz zamienić na kurki, które także idealnie skomponują się z resztą składników. Odłóż sos do ostygnięcia, by wygodnie nadziewało się – wcześniej podgotowane – makaronowe muszle. Najlepiej by były lekko twarde, ponieważ zmiękną podczas pieczenia. Nadziej je i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zetrzyj parmezan lub gruyère, czyli twardy ser szwajcarski. Podawaj danie z sosem pomidorowym lub czosnkowo-ziołowym, dobrze będzie pasowała także sałatka z roszponki, pomidorów i octu balsamicznego. Zainspiruj się tym przepisem na faszerowane muszle makaronowe i modyfikuj go wedle uznania. Swoimi propozycjami podania podziel się w komentarzu. Smacznego!