Faszerowane muszle makaronowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
1370 osób zapisało
Składniki
20 sztuk
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
100 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką. Wymieszany ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minutę całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok aby delikatnie ostygł.
Krok 2
Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki, po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwa i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.
Krok 3
Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem .
Krok 4
Całość przykryj folią aluminiową wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folie. Całość piecz kolejne 10 minut aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.
Dobra rada:
Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, podsmaż pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka i dodaj ją do białego sosu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane muszle makaronowe
Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prosta propozycja. Przygotuj farsz z pokrojonych wcześniej składników, doprawiając go bazylią i czosnkiem. Posyp także posiekaną natką pietruszki i papryczką chili, która przełamie łagodny smak grzybów oraz śmietany. Dodaj suszone pomidory. Pieczarki możesz zamienić na kurki, które także idealnie skomponują się z resztą składników. Odłóż sos do ostygnięcia, by wygodnie nadziewało się – wcześniej podgotowane – makaronowe muszle. Najlepiej by były lekko twarde, ponieważ zmiękną podczas pieczenia. Nadziej je i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zetrzyj parmezan lub gruyère, czyli twardy ser szwajcarski. Podawaj danie z sosem pomidorowym lub czosnkowo-ziołowym, dobrze będzie pasowała także sałatka z roszponki, pomidorów i octu balsamicznego. Zainspiruj się tym przepisem na faszerowane muszle makaronowe i modyfikuj go wedle uznania. Swoimi propozycjami podania podziel się w komentarzu. Smacznego!