Faszerowane muszle makaronowe
NOWY PRZEPIS
łatwe
1555 osób zapisało

Składniki
20 sztuk
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
100 mililitrów
100 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
50 gramów
50 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Na patelni na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekany czosnek i chili. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone w plastry grzyby. Całość smaż chwilę, po czym dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Zapiekanka makaronowa z szynką. Wymieszany ze śmietaną i dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko razem gotuj minutę całość dopraw do smaku pokrojoną drobno bazylią. Sos odstaw na bok aby delikatnie ostygł.

Krok 2
Do gotującej się wody na dwie minuty włóż makaronowe muszelki, po tym czasie muszelki wyjmij z wody (nawet jeśli nie będą zupełnie ugotowane). Delikatnie wymieszaj z oliwa i ułóż na tacy otworem do dołu. Odstaw na bok do wystygnięcia.

Krok 3
Muszelki nafaszeruj białym sosem. Makaron ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym lekko oliwą i oprósz z wierzchu serem .

Krok 4
Całość przykryj folią aluminiową wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 °C piekarnika. Po tym czasie zdejmij folie. Całość piecz kolejne 10 minut aż ser się zapiecze. Gotowe muszelki ułóż na podgrzanym pomidorowym sosie.


Dobra rada:
Jeśli chcesz nieco urozmaicić potrawę, podsmaż pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka i dodaj ją do białego sosu.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Faszerowane muszle makaronowe
Chciałbyś odmienić nieco swoje codzienne obiady? Faszerowane muszle makaronowe to ciekawa i prosta propozycja. Przygotuj farsz z pokrojonych wcześniej składników, doprawiając go bazylią i czosnkiem. Posyp także posiekaną natką pietruszki i papryczką chili, która przełamie łagodny smak grzybów oraz śmietany. Dodaj suszone pomidory. Pieczarki możesz zamienić na kurki, które także idealnie skomponują się z resztą składników. Odłóż sos do ostygnięcia, by wygodnie nadziewało się – wcześniej podgotowane – makaronowe muszle. Najlepiej by były lekko twarde, ponieważ zmiękną podczas pieczenia. Nadziej je i układaj w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch zetrzyj parmezan lub gruyère, czyli twardy ser szwajcarski. Podawaj danie z sosem pomidorowym lub czosnkowo-ziołowym, dobrze będzie pasowała także sałatka z roszponki, pomidorów i octu balsamicznego. Zainspiruj się tym przepisem na faszerowane muszle makaronowe i modyfikuj go wedle uznania. Swoimi propozycjami podania podziel się w komentarzu. Smacznego!