Świderki w sosie z dyni przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świderki w sosie z dyni

Autor: Szef kuchni Knorr Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

57 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

350 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

5 listki

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Pestki upraż na rozgrzanej, suchej patelni.

Krok 2

Dynię obierz ze skóry, zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanej oliwie a następnie dodaj dynię oraz śmietanę. Całość zagotuj a następnie zmiksuj.

Krok 4

Powstały sos wlej z powrotem na patelnię, zagotuj i dopraw kostką Rosołu z kury Knorr i pieprzem.

Krok 5

Do gotowego sosu wsyp makaron. Całość wymieszaj, zagotuj. Makaron z sosem wyłóż na talerze. Gotowe danie posyp uprażonymi pestkami dyni i udekoruj listkami ziół. Tip: Jeśli nie masz świeżej dyni, możesz zastąpić ją dynią marynowaną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świderki w sosie z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świderki w sosie z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świderki w sosie z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świderki w sosie z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świderki w sosie z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świderki w sosie z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świderki w sosie z dyni - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świderki w sosie z dyni - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dynia to wyjątkowo pyszne warzywo, z którego można stworzyć wiele potraw. Jedną z nich jest zupa krem, która doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zastanawiacie się, który rodzaj dyni najlepiej pasuje do tego dania?
Przychodzimy z pomocą!

Czytaj więcej

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świderki w sosie z dyniŚwiderki w sosie z dyni

Świderki w sosie z dyni to doskonały pomysł na aromatyczny, jesienny obiad. Makaron o tym kształcie wywodzi się z południowych Włoch i w oryginale nosi nazwę fusilli. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich domowników lub gości, zamiast popularnej jego wersji, możesz zdecydować się na świderki kolorowane na czerwono pomidorami lub zabarwione na zielono przy pomocy szpinaku. Makaron ten dobrze komponuje się zarówno z gęstymi sosami, np. z sosem pomidorowym lub grzybowym, jak i w zapiekankach czy makaronowych sałatkach. Do przygotowania jesiennego sosu potrzebować będziesz pieczonej dyni. Najpierw należy ją obrać i upiec, a następnie pokroić na małe, dwu lub trzycentymetrowe kawałki. Tak przygotowaną dynię wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i śmietaną, a potem podsmaż na patelni z Bulionetką Knorr i śmietaną. Gotową potrawę możesz udekorować ziołami i pestkami dyni. Smacznego!