
Składniki
350 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
150 mililitrów
5 listki
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie i odcedź. Pestki upraż na rozgrzanej, suchej patelni.
Krok 2
Dynię obierz ze skóry, zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości w piekarniku. Po upieczeniu pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na rozgrzanej oliwie a następnie dodaj dynię oraz śmietanę. Całość zagotuj a następnie zmiksuj.
Krok 4
Powstały sos wlej z powrotem na patelnię, zagotuj i dopraw kostką Rosołu z kury Knorr i pieprzem.
Krok 5
Do gotowego sosu wsyp makaron. Całość wymieszaj, zagotuj. Makaron z sosem wyłóż na talerze. Gotowe danie posyp uprażonymi pestkami dyni i udekoruj listkami ziół. Tip: Jeśli nie masz świeżej dyni, możesz zastąpić ją dynią marynowaną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świderki w sosie z dyni
Świderki w sosie z dyni to doskonały pomysł na aromatyczny, jesienny obiad. Makaron o tym kształcie wywodzi się z południowych Włoch i w oryginale nosi nazwę fusilli. Jeżeli chcesz zaskoczyć swoich domowników lub gości, zamiast popularnej jego wersji, możesz zdecydować się na świderki kolorowane na czerwono pomidorami lub zabarwione na zielono przy pomocy szpinaku. Makaron ten dobrze komponuje się zarówno z gęstymi sosami, np. z sosem pomidorowym lub grzybowym, jak i w zapiekankach czy makaronowych sałatkach. Do przygotowania jesiennego sosu potrzebować będziesz pieczonej dyni. Najpierw należy ją obrać i upiec, a następnie pokroić na małe, dwu lub trzycentymetrowe kawałki. Tak przygotowaną dynię wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i śmietaną, a potem podsmaż na patelni z Bulionetką Knorr i śmietaną. Gotową potrawę możesz udekorować ziołami i pestkami dyni. Smacznego!