Jak zrobić chrupiące frytki z dyni? Ile piec?

Sezon na dynię w pełni? Oprócz corocznej zupy dyniowej przygotujcie frytki z dyni! Sprawdźcie, jak zrobić chrupiące frytki z dyni i cieszyć się wybornym dodatkiem do drugiego dania. Ile piec frytki z dyni i w jakiej temperaturze, żeby wyszły idealnie? Podpowiadamy!

Jak zrobić frytki z dyni, żeby były chrupiące?

Frytki z dyni są wspaniałą alternatywą dla zwykłych frytek z ziemniaków. W sezonie jesiennym, kiedy świeża dynia jest dobrze dostępna w sklepach i na bazarkach, warto przygotować z niej chrupiące frytki. Doskonale do przygotowania frytek nadają się małe dynie odmiany Hokkaido. Jak zrobić frytki z dyni Hokkaido? Dynię umyjcie i pokrójcie w plastry o grubości 1-2 cm, a później w centymetrowe słupki. Tak przygotowane kawałeczki oprószcie przyprawami i skropcie oliwą. Przyprawione frytki rozłóżcie luźno na blaszce do pieczenia w taki sposób, żeby się nie stykały i pieczcie przez 25-30 minut. Pamiętajcie, że jeśli kawałków będzie za dużo, zamiast się piec, po prostu się zaparzą i ugotują.

Jak zrobić frytki z dyni w piekarniku razem z mięsem podczas jednego cyklu pieczenia? Na jeden poziom piekarnika wstawcie blachę z dynią, natomiast na drugim poziomie upieczcie mięso w naczyniu żaroodpornym. Jeśli danie z mięsem będzie szczelnie zamknięte, zapachy się nie pomieszają. Najlepszym programem do takiego wspólnego pieczenia będzie termoobieg.

W jakiej temperaturze piec frytki z dyni?

Jak zrobić chrupiące frytki z dyni? Kawałeczki warzywa najlepiej piec w temperaturze 190-200°C i na termoobiegu, ewentualnie na grzaniu góra-dół w przypadku piekarników bez termoobiegu. Po 15-20 minutach pieczenia warto włączyć opcję grillowania od góry.