Frytki belgijskie podbiły serca i podniebienia smakoszów w naszym kraju. Do food trucków, w których można dostać ten przysmak, ustawiają się długie kolejki. Również restauracje zachęcają frytkami belgijskimi, serwowanymi do najróżniejszych dań – nie tylko burgerów. Czas zatem wziąć je pod lupę. Czym się różnią frytki belgijskie od tych klasycznych? Jak je przygotować i jakie ziemniaki na frytki belgijskie nadają się najlepiej?

Frytki belgijskie – dlaczego są takie wyjątkowe?

Zapewne większości z nas zdarzyło się przygotowywać frytki w domowym zaciszu. Zazwyczaj praca nad nimi sprowadza się do obrania, pokrojenia i usmażenia ziemniaków. Czym się różnią, frytki belgijskie od zwykłych? Różnią się samym procesem przygotowywania oraz smażenia, które wykonywać należy dwa razy – w różnych temperaturach. Dzięki temu zabiegowi gotowe frytki nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a do tego mają złocisty i chrupiący wierzch oraz miękki, rozpływający się w ustach środek.

Trzeba wspomnieć również o tym, że oryginalne belgijskie receptury dopuszczają smażenie ziemniaków wyłącznie na łoju wołowym. Przepisy jednak ewoluują, współcześnie z powodzeniem można smażyć je na olejach roślinnych o wysokim punkcie dymienia.

Ziemniaki na frytki belgijskie

Frytki można traktować jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielną potrawę. Zwłaszcza w tym drugim przypadku szalenie ważne okazuje się wybranie właściwej odmiany ziemniaka na frytki belgijskie.

Przede wszystkim muszą to być bulwy świeże i zdrowe – bez kłączy, zielonych odbarwień czy śladów uszkodzeń lub psucia. Najlepiej by miały podłużny kształt. Do zrobienia frytek nadają się ziemniaki mączyste, typ B oraz C. Jeśli chodzi o konkretne odmiany ziemniaka na frytki belgijskie to sprawdzą się: Lord, Bryza, Finezja, Augusta, Pasat, Glada, Fresco.

Frytki belgijskie – jak zrobić?

  1. Ziemniaki czyścimy, obieramy i kroimy w kawałki lub łódeczki o grubości około 1,5 cm.
  2. W garnku gotujemy wodę z niewielką ilością cukru (2 łyżeczki wystarczą). Do wrzątku ostrożnie wkładamy ziemniaki i gotujemy 5 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i odsączamy na ręczniku papierowym.
  4. W osobnym garnku rozgrzewamy olej (0,5 l na 1 kg ziemniaków). Gdy osiągnie temperaturę 150°C, wkładamy frytki na 3 minuty.
  5. Wyjmujemy je z garnka i czekamy, aż przestygną.
  6. Ponownie rozgrzewamy olej – tym razem optymalna temperatura powinna oscylować w okolicach 180°C.
  7. Wrzucamy frytki i smażymy do momentu, aż zyskają jasnozłotą barwę.

Z Belgii na polskie stoły – jak jeść frytki belgijskie?

By utrwalić wiedzę na temat tego, jak zrobić frytki belgijskie, polecamy skorzystać z naszego przepisu na belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą – smakują sto razy lepiej niż ze zwykłym keczupem! Szukając apetycznego dodatku do frytek, zainspirujcie się pieczonymi ziemniakami z dipem awokado. Miksujcie dobrze znane sposoby na pyszne dania, by tworzyć kolejne! Frytki belgijskie z sosem serowym do nachos na zimno też smakują pierwszorzędnie. Jeśli lubicie klasyczne sosy, czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków będzie odpowiedni. Dla urozmaicenia smaku potrawy, możecie przygotować ją na wzór aromatycznych frytek ziołowych. Dodatkowo przygotujcie sałatkę coleslaw jako warzywny akcent i idealne zwieńczenie posiłku.