Jak zrobić frytki belgijskie? Czym się różnią od tradycyjnych frytek?

Frytki belgijskie podbiły serca i podniebienia smakoszów w naszym kraju. Do food trucków, w których można dostać ten przysmak, ustawiają się długie kolejki. Również restauracje zachęcają frytkami belgijskimi, serwowanymi do najróżniejszych dań – nie tylko burgerów. Czas zatem wziąć je pod lupę. Czym się różnią frytki belgijskie od tych klasycznych? Jak je przygotować i jakie ziemniaki na frytki belgijskie nadają się najlepiej?

Frytki belgijskie – dlaczego są takie wyjątkowe?

Zapewne większości z nas zdarzyło się przygotowywać frytki w domowym zaciszu. Zazwyczaj praca nad nimi sprowadza się do obrania, pokrojenia i usmażenia ziemniaków. Czym się różnią frytki belgijskie od zwykłych? Różnią się samym procesem przygotowywania oraz smażenia, które wykonywać należy dwa razy – w różnych temperaturach. Dzięki temu zabiegowi gotowe frytki belgijskie nie nasiąkają tak bardzo tłuszczem, a do tego mają złocisty i chrupiący wierzch oraz miękki, rozpływający się w ustach środek.

Trzeba wspomnieć również o tym, że oryginalne receptury na frytki belgijskie dopuszczają smażenie ziemniaków wyłącznie na łoju wołowym. Przepisy na frytki belgijskie jednak ewoluują, współcześnie z powodzeniem można smażyć je na olejach roślinnych o wysokim punkcie dymienia.

Ziemniaki na frytki belgijskie – jakich użyć?

Frytki belgijskie można traktować jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielną potrawę. Zwłaszcza w tym drugim przypadku szalenie ważne okazuje się wybranie właściwej odmiany ziemniaka na frytki belgijskie.

Przede wszystkim muszą to być bulwy świeże i zdrowe – bez kłączy, zielonych odbarwień czy śladów uszkodzeń lub psucia. Najlepiej by miały podłużny kształt. Do zrobienia frytek nadają się ziemniaki mączyste, typ B oraz C. Jeśli chodzi o konkretne odmiany ziemniaka na frytki belgijskie to sprawdzą się: Lord, Bryza, Finezja, Augusta, Pasat, Glada, Fresco.

Frytki belgijskie – jak zrobić?

  1. Ziemniaki czyścimy, obieramy i kroimy w kawałki lub łódeczki o grubości około 1,5 cm.
  2. W garnku gotujemy wodę z niewielką ilością cukru (2 łyżeczki wystarczą). Do wrzątku ostrożnie wkładamy ziemniaki na frytki belgijskie i gotujemy 5 minut.
  3. Po tym czasie wyjmujemy je z garnka i odsączamy na ręczniku papierowym.
  4. W osobnym garnku rozgrzewamy olej (0,5 l na 1 kg ziemniaków). Gdy osiągnie temperaturę 150°C, wkładamy frytki na 3 minuty.
  5. Wyjmujemy frytki z garnka i czekamy, aż przestygną.
  6. Ponownie rozgrzewamy olej – tym razem optymalna temperatura powinna oscylować w okolicach 180°C.
  7. Wrzucamy frytki belgijskie i smażymy do momentu, aż zyskają jasnozłotą barwę.

Z Belgii na polskie stoły – jak jeść frytki belgijskie?

By utrwalić wiedzę na temat tego, jak zrobić frytki belgijskie, polecamy skorzystać z naszego przepisu na belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą – smakują sto razy lepiej niż ze zwykłym keczupem! Szukając apetycznego dodatku do frytek, zainspirujcie się pieczonymi ziemniakami z dipem awokado. Miksujcie dobrze znane sposoby na pyszne dania, by tworzyć kolejne! Frytki belgijskie z sosem serowym do nachos na zimno też smakują pierwszorzędnie. Jeśli lubicie klasyczne sosy, czosnkowy dip do pieczonych ziemniaków będzie odpowiedni. W celu urozmaicenia smaku potrawy możecie przygotować ją na wzór aromatycznych frytek ziołowych. Dodatkowo przygotujcie sałatkę coleslaw jako warzywny akcent i idealne zwieńczenie posiłku.