Prawdziwym synonimem pomidorów w dzisiejszych czasach stał się ketchup. Ketchup można zrobić samodzielnie w domowych warunkach. Tak kiedyś robiła moja mama. Ale dziś podzielę się z Wami moim sprawdzonym przepisem na ketchup.

Domowy Ketchup z pomidorów

Przepis na 1 litr ketchupu
Czas przygotowania: około 2 godziny z gotowaniem i pasteryzowaniem

Składniki

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 250 g pokrojonej w kostkę żółtej cebuli
  • 2 ząbki czosnku - obrane i posiekane
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 2 kg świeżych pomidorów posiekanych, ale nie obranych i z nasionami
  • 180 ml octu jabłkowego
  • 125 g brązowego cukru
  • 2,5 g Kardamonu mielonego
  • 2,5 g mielonych goździków
  • 2,5 g mielonego ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2,5 g anyżu
  • 5 g ziaren gorczycy roztartych w moździerzu
  • 10 g przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr
  • 2,5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę aż zrobi się przezroczysta, dodaj czosnek, chwilę smaż, dodaj paprykę, smaż kolejna chwilę, po czym dodaj pomidory, ocet oraz pozostałe przyprawy. Całość gotuj pół godziny aż wszystkie składniki staną się miękkie. Jeśli używałeś przypraw w całości wyłów je.
  2. Pozostałe warzywa dokładnie zmiksuj. Powstały sos gotuj powoli przez około 2 godziny mieszając co jakiś czas aż odparuje co najmniej o połowę.
  3. Ketchup przetrzyj przez sito o bardzo drobnych oczkach odrzucając pozostałe przyprawy i skórki z pomidorów. Ketchup dopraw na koniec do smaku jeśli jest to konieczne odrobiną soli, cukru i pieprzu. Jeśli chcesz, żeby ketchup był ostry dodaj dwie łyżeczki pieprzu cayenne.
  4. Wyparzenie słoików: Tak przygotowany ketchup umieść w wyparzonych i osuszonych słoikach typu twist off napełniając je prawie do pełna. Słoiki zakręć od razu upewniając się, że krawędzie słoika są czyste.
  5. Pasteryzowanie ketchupu: Słoiki z Ketchupem umieść w garnku . Nalej wody zakrywając słoiki do 2/3 wysokości. Całość gotuj powoli przez około 60 minut aż ketchup spasteryzuje się.

Czy wiecie, że słowo ketchup pochodzi z jednego z dialektów chińskich kôe-chiap i dokładnie oznacza zaprawę - sos do ryb. Sos ten dotarł z Chin do Anglii, a jego chińska nazwa na długo stała się synonimem wszystkich orientalnych sosów pochodzących właśnie z Azji.