Jak zrobić domowy ketchup?

Prawdziwym synonimem pomidorów w dzisiejszych czasach stał się ketchup, który można dodać niemal do wszystkich dań. Ketchup można zrobić samodzielnie w domowych warunkach. Tak kiedyś robiła moja mama. Ale dziś podzielę się z wami moim sprawdzonym przepisem na ketchup.

Domowy ketchup z pomidorów

Przepis na 1 litr ketchupu

Czas przygotowania: około 2 godziny z gotowaniem i pasteryzowaniem

Składniki na domowy ketchup:

  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • 250 g pokrojonej w kostkę żółtej cebuli,
  • 2 ząbki czosnku - obrane i posiekane,
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
  • 2 kg świeżych pomidorów posiekanych, ale nie obranych i z nasionami,
  • 180 ml octu jabłkowego,
  • 125 g brązowego cukru,
  • 2,5 g Kardamonu mielonego,
  • 2,5 g mielonych goździków,
  • 2,5 g mielonego ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2,5 g anyżu,
  • 5 g ziaren gorczycy roztartych w moździerzu,
  • 10 g przyprawy uniwersalnej Delikat Knorr,
  • 2,5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Jak zrobić domowy ketchup?

  1. Na rozgrzanym oleju podsmażcie cebulę aż zrobi się przezroczysta, dodajcie czosnek, chwilę smażcie, dodajcie paprykę, smażcie kolejna chwilę, po czym dodajcie pomidory, ocet oraz pozostałe przyprawy. Całość gotujcie pół godziny aż wszystkie składniki staną się miękkie. Jeśli używaliście przypraw w całości, wyłówcie je.
  2. Pozostałe warzywa dokładnie zmiksujcie. Powstały sos gotujcie powoli przez około 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aż odparuje co najmniej o połowę.
  3. Ketchup przetrzyjcie przez sito o bardzo drobnych oczkach, odrzucając pozostałe przyprawy i skórki z pomidorów. Ketchup doprawcie na koniec do smaku – jeśli jest to konieczne – odrobiną soli, cukru i pieprzu. Jeśli chcecie, żeby domowy ketchup był ostry, dodajcie dwie łyżeczki pieprzu cayenne.
  4. Wyparzenie słoików. Tak przygotowany domowy ketchup umieśćcie w wyparzonych i osuszonych słoikach typu twist off, napełniając je prawie do pełna. Słoiki zakręćcie od razu upewniając się, że krawędzie słoika są czyste.
  5. Pasteryzowanie ketchupu. Słoiki z domowym ketchupem umieśćcie w garnku. Nalejcie wody, zakrywając słoiki do 2/3 wysokości. Całość gotujcie powoli przez około 60 minut aż ketchup spasteryzuje się.

Czy wiecie, że słowo ketchup pochodzi z jednego z dialektów chińskich kôe-chiap i dokładnie oznacza zaprawę – sos do ryb? Sos ten dotarł z Chin do Anglii, a jego chińska nazwa na długo stała się synonimem wszystkich orientalnych sosów pochodzących właśnie z Azji.

Nie tylko domowy ketchup – poznajcie inne pyszne sosy

Domowy ketchup nie musi być przygotowany tylko z pomidorów. Jeśli lubicie eksperymenty, sprawdźcie koniecznie przepis na ketchup z cukinii, który doskonale podkreśli smak wielu potraw. Chcecie przygotować sos o niepowtarzalnym smaku i aromacie? Do warzywnych sticków i frytek doskonale będzie pasował sos aioli, który zrobicie na bazie majonezu i oliwy z oliwek. Z kolei do dań z grilla polecam dip rzodkiewkowy – znakomite lekkie uzupełnienie delikatnie zgrillowanych mięs i warzyw.