Pomidory lubią zioła, szczególnie bazylię, oregano, pietruszkę czy kolendrę. Świetnie się łączą z czosnkiem, papryką (i przyprawą, i świeżą), cebulą i szczypiorem. Czy zauważyliście, że ser i pomidor to połączenie niemal idealne? Od polskiego białego sera, przez włoskie mozarelle, riccoty, do serów kozich, owczych np. oscypka czy świeżego buncu prosto z Podhala.

Pomidory są też idealną bazą do przygotowania sosów do makaronów czy mięs. I to właśnie Włosi do perfekcji opanowali sztukę ich przygotowania.

Sosy do makaronów. To temat rzeka jako, że niemal każda włoska wioska ma swoją wersję sosu pomidorowego. Jestem przekonany, że znane są Wam nazwy najbardziej popularnych włoskich sosów pomidorowych (dla ułatwienia podaję też linki do przepisów z serwisu przepisy.pl, wypróbujcie koniecznie).

Sos boloński czyli bolognese (z mielonym mięsem)
https://www.przepisy.pl/przepis/pulpeciki-w-pomidorowym-sosie-bolognese

Sos puttanesca (z kaparami, oliwkami i czosnkiem)
https://www.przepisy.pl/przepis/pappardelle-alla-puttanesca-1

Amatriciana (z boczkiem)
https://www.przepisy.pl/przepis/spaghetti-all-amatriciana

Arrabbiata (z ostrą papryczką i natką pietruszki)
https://www.przepisy.pl/przepis/makaron-z-pikantnym-sosem-arrabbiata

I jeszcze jeden wspaniały sos pomidorowy.

Marinara, zdecydowanie cebulowo-czosnkowy, z dodatkiem ziół. Można go użyć nie tylko do makaronów, ale też do pizzy lub do zapiekania (np. w lazanii). Wystarczy przesmażyć na oliwie cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone pomidory, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi świeżymi ziołami (lub wykorzystać przyprawy Knorr), całość poddusić przez ok. 15 minut bez przykrycia i gotowe!

Ale sos pomidorowy do makaronu nie musi być gotowany! Poniżej jeden z moich ulubionych przepisów na makaron na upalne dni w gronie przyjaciół. Sos przygotowuję z wyprzedzeniem i przechowuję w lodówce

Makaron z pomidorami i serem camembert:
- 400 g makaronu papardelle (szerokie wstążki)
- 300 g pomidorów
- 200 g sera camembert
- Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
- oliwa
- 1/2 pęczka bazylii
- 3-4 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w niedużą kostkę i przełóż do miski.

Ser pokrój w nieduże kawałki i dodaj do pomidorów, dolej oliwę i dopraw do smaku Przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr.

Ugotuj makaron w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj do niej sos i dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dolewając oliwy. Udekoruj posiekanymi listkami bazylii i podawaj.

Do makaronów sprawdzą się też proste salsy, o których pisałem we wcześniejszym wpisie na blogu - znajdziecie je tu.